Oran

“Çırptım Çırptım Karıştırdım ama Kekim İstediğim Gibi Kabarmadı” Diyorsanız, İşte Kekinizin Kabarmama Nedenleri

tarifinisevdim
(5.0)
Ayraç
Sade, kakaolu, cevizli, fındıklı, üzümlü, portakallı birçok malzemeyle hazırlayabildiğimiz ve yerken keyif aldığımız çayımızın en güzel eşlikçisi kek lezzeti bir başkadır. Kişiye özeldir ve mutfakta farklı tatlar oluşturmayı sevenler için ideal bir tatlıdır aynı zamanda. Pasta yapımında ana maddedir ve iyi bir pasta tatmak için güzel pişmiş, lezzetli bir kek olması şarttır. Kek yapmanın pek çok ayrıntısı vardır. Bu ayrıntıların bazıları bizim elimizdedir, mesela; çırpma süresi, çırpma şekli, pişirme süresi, pişirme sıcaklığı gibi. Ancak bizim elimizde olmayan bazı ayrıtılar da mevcuttur örneğin; unun cinsi, sıcaklık seviyeleri gibi. Elimizde olmayan durumlar, kekimizin kıvamını etkileyebilir. Un, şeker, yağ ve yumurta dan oluşan kekler peki nasıl kabarır? O sulu hamur nasıl ağız dolduran, hafif ve lezzetli bir yapıya dönüşür? İşte muhteşem kek yapmanın tüm detayları…
Devamını Oku
|

1. Yumurta Seçimi

Yumurta Seçimi resmi

Kek yaparken taze yumurta kullanmaya mutlaka dikkat edin.

2. Malzemelerin Sıcaklığı

Malzemelerin Sıcaklığı resmi

Malzemelerin biri bile oda sıcaklığındaysa diğerlerini de oda sıcaklığında kullanın.

3. Çırpma İşlemi

Çırpma İşlemi resmi

Şekeri ve yumurtaları en az 5 dakika çırpın. Hatta yumurta akı ile sarısını ayırarak çırpıp birbirine ilave edebilirsiniz. Yumurtanın çırpılmasıyla ortaya çıkan hava kabarcıkları kekinizin daha çok kabarmasını sağlar. Hava kabarcıkları ne kadar çok olursa kekinizde o kadar çok kabaracaktır. Yumurta ve şekeri çırparken yarım çay kaşığı tuz eklerseniz de kekinizin kabarmasına etkisi olur.

4. Şekerin Erimesi

Şekerin Erimesi resmi

Kekin olmazsa olmazlarından olan şeker, iyi çırpılmazsa sıkıntı yaratabilir. Bu yüzden şekerin tamamen gözden kaybolana kadar, iyice erimesi gerekir. Hamura baktığınız zaman şekeri görmeseniz de alt kısımlarda olabilir. Bu durumda bir çatalla kontrol ederek şekerin eridiğinden emin olabilirsiniz.

5. Hazırlanış Sırası

Hazırlanış Sırası resmi

Yumurta ve şekeri çırptıktan sonra mutlaka sıvı malzemeleri ekleyerek devam edin. Örneğin süt, yağ, yoğurt gibi. Sonrasında katı malzemelere geçin.

6. Mikser Kullanımı

Mikser Kullanımı resmi

Sıvı malzemeleri hızlı karıştırmak adına mikser kullanabilirsiniz. Katı malzemeleri eklediğinizde mutlaka kaşık ya da spatula kullanın.

7. Elek Kullanımı

Elek Kullanımı resmi

Kekin kabarmasını istiyorsanız eğer un, vanilya, kabartma tozunu mutlaka elekten geçirerek ekleyin. Ve bu malzemeleri önceden elemeyin kek malzemelerinde malzeme sırası geldiğinde eleyerek ekleyin. Bu sayede kekiniz daha kabarık olacaktır.

8. Kabartma Tozu

Kabartma Tozu resmi

Dolapta 2 haftadan fazla bekletilmiş kabartma tozunu kullanmamalısınız.

9. Kabartma Tozu Yerine Ne Kullanılabilir?

Kabartma Tozu Yerine Ne Kullanılabilir? resmi

Kabartma tozu yoksa eğer bir tatlı kaşığı karbonata limon suyu ekleyerek aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.

10. Un Ekleme

Un Ekleme resmi

Unu mutlaka azar azar ekleyerek hamura karıştırarak ilave edin. Hepsini bir seferde eklediğinizde unu kek karışımına yedirmek ve topaklanmayı azaltmak daha zor olmaktadır. Malzemelere un ve kabartma tozunu en son ekleyin ve ekledikten sonra çok fazla karıştırmayın. Unu, yumurta gibi çok çırparsanız ekmek gibi bir kek elde etmiş olursunuz.

11. Sıvı Malzemelerin Ölçüsü

Sıvı Malzemelerin Ölçüsü resmi

Kekinizin dışı pişip içi çiğ kalıyorsa, sıvı malzemelerin ölçüsünün dışına çıkmamanız gerekmektedir.

12. Hamur Kıvamı

Hamur Kıvamı resmi

Hazırlamış olduğunuz kek hamurunun kıvamı süzme yoğurt boza kıvamına geldiyse eğer tam kıvamındadır. Ancak kek hamurunuz katıysa fazla kabarmayacaktır. Kıvamı ne kadar güzelse fırında o kadar güzel bir şekilde kabaracaktır.

13. Kek Hamuruna İlave Malzemeler

Kek Hamuruna İlave Malzemeler resmi

Kek hamurunun dengeli ve içine eklenecek ek malzemeleri taşıyacak yoğunlukta olması gerekir. Kek hamurunun içine eklenecek malzemeler meyve ya da yemişler ağır ise malzemeler dibe çöker. Kuru üzüm ya da meyve kurusu gibi malzemeler eklenmeden önce suda bekletildiyse mutlaka kurulanmalıdır ve gerekiyorsa bir miktar unlanıp fazla unu elenerek eklenmelidir. Kekin içine katılacak meyve, kuruyemiş ve çikolata gibi ek malzemeler keke en son eklenmeli ve çırparak değil kaşık ya da spatula yardımıyla karıştırılarak hamura ilave edilmelidir.

14. Kek Hamurunu Bekletme

Kek Hamurunu Bekletme resmi

Hamuru tam anlamıyla oluşturduktan sonra dışarıda fazla bekletmeyin, doğrudan kek kalıbına aktarın. Ve fazla zaman kaybetmeden hemen fırına verin.

15. Kalıba Hamur Aktarmak

Kalıba Hamur Aktarmak resmi

Kekin güzel kabarması için kek hamurunuzu yağlanmış kek kalıbınızın yarısına gelecek şekilde doldurmalısınız. Az ya da fazla koymanız kekinizin düzgün kabarmasını engelleyecektir.

16. Fırında Pişirme

Fırında Pişirme resmi

Aksi belirtilmediği sürece fırın mutlaka önceden ısıtılmalıdır. Kek hamurunu hazırlarken fırını önceden ısıtmalısınız. Kek hamurunuzu fırına yerleştirdikten sonra kek pişene kadar da fırın kapağını açmamalısınız. Bu kekin ısısında değişikliğe neden olacağı için çökmeye neden olabilir.

17. Kürdan Testi

Kürdan Testi resmi

Kekin piştiğini kürdan veya metal bir bıçak ile kontrol edin, batırdığınızda kürdan veya bıçak temiz geliyorsa kekiniz pişmiş demektir.

18. Keki Kalıptan Çıkarma

Keki Kalıptan Çıkarma resmi

Pişen keki fırından hemen çıkarmayın. Fırın kapağını hafif açık bırakın.10-15 dk. İçinde kalsın. Sonra fırından çıkarın ama kalıpta kalsın. Mutlaka kekin ılınması gerekir. Soğumaya yakın kalıbı ters çevirdiğinizde çok rahat çıkacaktır. Ilınmadan çıkarmaya kalkışırsanız eğer kek dağılır ve bütün emekler boşa gider.

“Çırptım Çırptım Karıştırdım ama Kekim İstediğim Gibi Kabarmadı” Diyorsanız, İşte Kekinizin Kabarmama Nedenleri İçin Yorum ve Fotoğraflar

Yorum eklemek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş Yap ya da Üye Ol

TARİFİNİ SEVDİM'E
ÜYE OLUN KAZANIN!
Üye olarak size özel bir tarif defteri oluşturabilir, beğendiğiniz tarifleri ve püf noktalarını defterinize ekleyebilir; kendi tariflerinizi, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tarifini Sevdim'deki yarışmalara katılabilir, hediyeler kazanabilirsiniz.

En Yeniler

Videolu ve Resimli Yemek Tarifleri Sitesi

KATEGORİLER

TÜM KATEGORİLER