Bamya oldukça faydalı bir besindir. Günlük 100 g bamya tüketmek vücudun ihtiyacı olan folik asit miktarının %20’sini karşılar. Lif, demir, kalsiyum ve magnezyum minerallerinin yanı sıra A ve C vitaminleri açısından da zengindir. Sebze yemeği olarak ya da etli tüketilen bamya kızartması, salatası ve yemeği yapılarak bazı yörelerde de kurutularak da tüketilebilir.
Mutfaklarımızın vazgeçilmezi olan barbunya tam bir vitamin deposudur. Yüksek oranda demir, çinko, kalsiyum mineralleriyle E, A, C ve K9 vitaminleri bulundurur. Barbunya aynı zamanda bol miktarda lif de içerir. Barbunya ile hazırlayacağınız lezzetler de zeytinyağlı barbunya, zeytinyağlılar arasındaki en sevilen lezzetlerden biri olarak yerini alır. Klasik zeytinyağlı tekniğimizle, barbunyaya salça, soğan, sarımsak, patates ve havuç eklenerek hazırlanır. Pilaki denince akla ilk gelen lezzettir barbunya pilaki, Ege mutfağından gelen bir pişirme tekniğidir. Barbunya pilaki de barbunyaların çok az su eklenerek kısık ateşte pişirilmesi ile yapılan muhteşem bir tattır. Barbunya yemeği ise; özellikle kuzu eti ile pişirildiğinde nefis bir tatta olarak üzerine maydanoz ve kişnişin çok yakıştığı, türlü tipi sulu bir yemek olarak sofralarımıza konuk edebileceğimiz lezzetlerden.
Biberiye özellikle Akdeniz Mutfağının en yaygın kullanılan bitkilerinden bir tanesidir. Oldukça esanslı bir aromaya sahiptir. Özellikle et yemeklerine çok yakışır. Eti marine ederken kullanılır. Biberiye ayrıca et kızartılırken yağın içerisine dal olarak atılırsa yağa kendi tadını vererek etin daha lezzetli olmasını sağlar. Daha sonra bu dal tekrardan yağın içerisinden çıkarılarak çok yanmaması sağlanır çünkü çok yandığında tadı acılaşabilir. Uzun süre pişirilen güveç yemeklerine de çok yakışır. Balık yemeklerine de hoş bir aroma katar. Biberiye tavuk yemekleri ile de oldukça güzel olur. Biberiye genel olarak et yemeklerinde kullanılsa da yakıştığı malzemelerden bir tanesi de patatestir. Birkaç biberiye dalını iyice yıkayıp kuruttuktan sonra bir şişenin içerisine biberiye ve zeytinyağı koyarak biberiyeli zeytinyağı da elde edebilirsiniz. Bu zeytin yağını daha sonra et yemeklerinde de kullanabilirsiniz.
Böğürtlen, gülgiller familyasına ait lezzetli ve çok yönlü bir meyvedir. Vitaminler, mineraller ve lif bakımından oldukça zengindir. Böğürtlenin meyvesi, kökü ve yaprakları kullanılabilir. Kökü ve yaprağı kaynatılarak çay olarak içilebilir. Meyvesini taze olarak tüketmek besin değerinden tam olarak yararlanabilmenizi sağlar. Yoğurtla karıştırıp yiyebilirsiniz. Reçeli ve şurubu da son derece lezzetlidir.
Özellikle Ege bölgesinde sıklıkla tüketilen bu besin; protein, mineral ve vitaminler açısından zengindir. Kışın kuru olarak tüketmeyi tercih ettiğimiz börülceyi, Ağustos ayında taze olarak tüketebiliriz. Yeşil fasulye gibi yemeği yapılmasının yanı sıra haşlanarak taze börülce salatası olarak da sofralarda yer almaktadır.
Birçok salata ve zeytinyağlı yemeğin yanına eşlik eden dereotu, maydanoz bitkisinden sonra en çok kullanılan yeşilliktir. Yaprakları kadar tohumlarından da faydalanılan dereotu, çay olarak da tüketilir, besin olarak da yenilebilir. Ayrıca kurutulmuş yaprak ve tohumlarından baharat yapılır. Çay olarak tüketilmesi için, kurutulmuş dereotu kullanmakta fayda vardır. Taze dereotu çay yapımında acımsı bir tat verebilir. Yemeklerinizin yanında cacık yapmak istediğinizde dereotunu kullanabilirsiniz. Öğün aralarında tercih ettiğinizde sandviç içinde de tüketebilirsiniz. Salatalarda da severek kullanabileceğiniz bir lezzet olarak ta dereotunun aromasının içine işlediği salatalar hazırlayabilirsiniz.
Kalorisi düşük ve C vitamini bakımından son derece zengin bir sebze olan dolmalık biberler, içeriğindeki antioksidanlar sayesinde son derece sağlıklı bir yapıya sahiplerdir. Kendine has lezzeti ve aroması ile Türk mutfağının en çok sevilen sebzelerinden biri olan dolmalık biberle etli ve zeytinyağlı dolma yapabilirsiniz. Kurutularak da kullanılabilen dolmalık biberi, kızartmalarda, mezelerde ve yemeklerde de rahatlıkla değerlendirebilirsiniz.
Yemeklerimize, soslarımıza, salatalarımıza, sandviçlerimize lezzet katar. Mangalların olmazsa olmazıdır. Vitamin ve mineraller açısından sağlık için son derece faydalıdır. Domatesin içinde folik asit ve A,C,E vitaminleri bolca bulunmaktadır. Kalori açısından da çok düşük bir besindir.
Kuru ve taze olarak tüketilen bir bitki olan fesleğen, süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir. Yemeklerde ve salatalarda kullanılan bu besin K, A, C vitaminleri açısından zengindir. Taze fesleğen denildiği zaman elbette ilk akla gelen kullanım alanı pesto sosu olacaktır. Pesto sosunun bir adım ötesinde ise bizi başka bir dünya bekler. Taze fesleğenle demlenmiş zeytinyağı yapabilirsiniz ya da taze fesleğeni yaz salatalarınızın içine ekleyebilirsiniz. Evde yaptığınız pizzaların üstüne fırından çıkar çıkmaz ekleyeceğiniz birkaç yaprak taze fesleğen bambaşka bir görsel şölen ve aroma sunacaktır. Pesto Sos tarifi için tıklayınız.
Dutgiller familyasının en sevilen üyesiyle devam ediyoruz. Doğu Akdeniz bölgesinde yetişen incir, mineral ve vitaminler açısından oldukça zengin bir meyvedir. Bol lifli yapısı sayesinde zayıflamaya yardımcıdır. Kansızlığı önler ve demir açısından zengindir. Bal gibi lezzeti ve kendine has yumuşacık yapısı ile çok sevilir. Köklü geçmişi ve vitamin dolu içeriği ile en gözde meyvelerden olan incir gerek tek başına gerek başka yiyeceklerin içinde sıklıkla tüketilir. Lifli yapısı sayesinde sindirime yardımcı olur. Muhteşem Kremalı Peynirli İncir Dolması tarifi için tıklayınız.
Sert kabuğunun altında yumuşacık, sulu bir dünya barındıran bu lezzete kim, “Hayır!” diyebilir ki? Karpuzu tek başına tüketilebileceğiniz gibi, smoothie ya da milkshake gibi içeceklerin yapımında kullanarak farklı lezzetler elde edebilirsiniz. Bu nefis lezzet hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız.Karpuz Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Yaz aylarının en sulu meyvelerinden biri olan kavun, sofralarımızın baş tacı olmaya devam ediyor. Bunaltıcı sıcaklara karşı ferahlamamızı sağlarken, vücudumuzdaki su miktarını da arttırıyor. Dilimlenmiş şekilde, ya da lezzetli bir içecek yapılarak tüketilebilir. Özellikle yazın sıcak günlerinde daha fazla tercih edilen kavun, buz ve süt ilave edilip blenderdan geçirildikten sonra kavunlu milkshake olarak içilebilir ya da evde yapacağınız dondurmalara aroma olarak ta eklenebilir. İçinizi serinletecek Kavun Şerbeti tarifi için tıklayınız.
Mevsimin en güzel meyvelerinden biri olan kayısı potasyum açısından zenginliğiyle bilinmektedir. Kayısıyı tek başına taze ya da kurutulmuş halde tüketebileceğiniz gibi, meyve salatalarında, tatlılarınızda, reçel yapımında, komposto yapımında da kullanabilirsiniz.
Hem beyin hem de kalp dostu olan bu besin, bolca C vitamini içermektedir. Ayrıca, kırmızı erik unutkanlığa da iyi gelmektedir. Hazırlayacağınız erik suyuyla sağlıklı kilo verebilir, içeriğindeki yüksek lif oranı sayesinde de gün boyu tokluk hissi yaşayabilirsiniz. Mayhoş lezzeti ile meyve salatalarınızda, kompostolarınızda, tatlılarınızda tam zamanı gelmişken sıklıkla yer verebilirsiniz. Muhteşem renginin ve tadının yansıdığı Kırmızı Erik Kompustosu tarifi için tıklayınız.
İçeriğindeki zengin besin değerleri ile sağlık bakımından oldukça faydalı bir gıdadır. Yeşil bibere oranla çok daha tatlı bir yapısı vardır. Kırmızı biberin içerisinde bulunan C vitamini diğer besin kaynaklarından çok daha fazladır. Taze olarak sıkça tüketildiği gibi, kurutularak ve toz haline getirilerek de tüketilmektedir. Soğan, domates veya yeşil biber kullandığınız her türlü yemekte kullanabilirsiniz. Domatesin ekşisini, kırmızı biberin tatlı tadı dengelemektedir. Omlet, sebzeli bulgur pilavı, barbunya pilaki, kuru fasulye, domates çorbası, kırmızı biber dolması, közlenmiş patlıcanla beraber yoğurtlaması, turşusu da yapılabilir. Kurutularak kırmızı pul biber olarak da kullanılabildiği gibi rondo veya blenderdan geçirilip tuzlanarak güneşte bekletilerek elde edilen salçası da kullanıldığı yerler arasında yerini alır. Kışın da kullanmak isterseniz eğer orta küp şeklinde kesip buzdolabı poşetinde dondurucuda saklayabilirsiniz. Salça Yapımı ve Püf Noktalarıiçin tıklayınız.
Aromatik bir bitki olan maydanoz vitamin ve mineraller açısından zengin bir yapıya sahiptir. Birçok yemeğin içerisinde kullanılabileceği gibi, salataların içerisinde de çiğ olarak tüketilebilir. Bunun yanı sıra içerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde detoks sularının içerisine katılabilecek sebzeler arasında yer alır. Maydanozu taze olarak tüketmeniz çok yararlıdır. Maydanozun tazeliğini koruması için buzdolabının sebzelik kısmında muhafaza edilmesi gerekir. Buzdolabına koymadan önce maydanozun nemini alırsanız tazeliğini daha uzun süre korur. Sebze kurutucular sayesinde de maydanozu kolaylıkla kurutabilirsiniz. Ya da kağıt havlu yardımıyla maydanozun nemini alabilirsiniz. Maydanozu hava almayan, kilitli bir poşette saklarsanız dayanıklılık süresi artacaktır.
Magnezyum ve potasyum kaynağı olan bu besin sağlığımız için oldukça faydalıdır. İçeriğindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Mutluluk hormonunu arttırarak stresi azaltır. Kalorisi düşük olduğundan kilo vermek isteyenler oldukça ideal bir besindir. Mürdüm eriklerini olduğu gibi tüketebilir ya da meyve salataları ve turtalara katabilirsiniz.
Nane, iştah açıcı bir özelliğe sahiptir. Strese ve baş ağrısına iyi gelir. Yemeklere, salatalara, sıcak ve soğuk içeceklere ayrı bir lezzet katan nane, taze ya da kuru olarak tüketilir.
Yemelere doyamadığımız bir lezzet de şüphesiz ki, patlıcandır. Bu mor ve siyah parlak sebzeyle tam zamanıyken salatalar, kızartmalar ve yemekler yapabilirsiniz.
Rengi ve kokusuyla dikkat çeken bu bitki salatalarınıza ayrı bir lezzet katar. Anti bakteriyel bir özelliğe sahiptir. Virüs ve enfeksiyonlara karşı savaşır. Depresyon ve strese iyi gelir. Yemeklerinize çok hoş ve özel bir lezzet katar. Salatalarda ve özellikle yoğurtlu tatlarda da kullanılır. Fesleğen bitkisinin daha geniş yapraklı ve genellikle mor renkli olanıdır.
En tatlı kiraz çeşitlerinden biridir. Sarı kiraz ülkemizde ve dünyada nadir yetişen bir meyvedir. Folik asit ve lif açısından zengindir. Vitamin ve mineral kaynağıdır. Aynı zamanda tansiyonu dengeleyen bir özelliğe sahiptir. Spor sonrası oluşan kas yorgunluklarına iyi gelir. Uyku düzenlemeye yardımcıdır. Sarı kirazı tek başına yiyebilir, meyve salatalarınızda tüketebilir, pastalarınızı süslemede kullanabilirsiniz.
Şeftali, tam bir sağlık deposu. Ayrıca içeriğinde yüksek oranda lif barındırmasından dolayı diyet listelerinin vazgeçilmez besinidir. Şeftaliyi tek başına yiyebilir, farklı bir lezzet için yeşil salatalarınıza katmayı deneyebilir, reçelini yapabilirsiniz. Muhteşem Kinoalı Şeftalili Semizotu Salatası tarifi için tıklayınız. Şeftali hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız. Şeftali mevsimi geldi! Şeftali Çeşitleri, Faydaları ve Şeftali Üzerine Bilmeniz Gereken Her Şey
Kalorisi düşük olan bu besin, kolesterol içermez ve lif oranı da son derece yüksektir. Kilo vermeye yardımcı olmasından dolayı diyet yapanların sıklıkla kullandıkları bir gıdadır. Bağışıklık sistemini destekleyen taze fasulye yaz mevsiminin en gözde sebzelerinden biridir. Zeytinyağlı taze fasulye yaz yemeklerinin en sevilenlerinden olması hafif, lezzetli ve besleyiciliği sayesinde sıklıkla tercih edilir. Zeytinyağlı Taze Fasulye tarifi için tıklayınız.
En sağlıklı sebzelerden biri olan tere, yaprakları özellikle salata içlerinde tat vermesi amacıyla kullanılan acımtırak tadı olan bir bitki türüdür. İçerisinde birçok faydalı vitamini ve mineralleri barındıran bu mucizevi ot, Anadolu’nun pek çok yerinde yetiştirilir. Tere ince yapraklı olduğu için pişirildiği zaman tadı acılaşır. Bu sebeple çoğunlukla çiğ olarak tüketilir.
Ilıman iklim meyvesidir. Sağlık açısından oldukça faydalıdır. C,E,K vitaminleri açısından zengindir. En çok tüketilen meyvelerden biridir. Üzüm sade olarak tüketilebileceği gibi, meyve salataları ve tatlılara da eklenebilir.
Kiraza çok benzese de farklı tadıyla hemen fark edilir. Tadının ekşi ve daha mayhoş olmasından dolayı hemen kendini belli eder. Direk tüketilebileceği gibi dondurma, tatlı, pasta, kek, meyve suyu reçel olarak da tüketilebilir. Vişne, yaz sıcaklarında içimizi ferahlatır. İyi bir antioksidan özelliğinin yanı sıra gençlik meyvesi olarak da bilinir. Genç kalmanın formülü bu minik kırmızı meyvenin içinde gizlidir.
Sofralarımızdan eksik etmediğimiz, kahvaltılarımızdan, akşam yemeklerimize kadar, neredeyse her öğün tükettiğimiz lezzetli bir besin ile devam ediyoruz. Sağlığımız için oldukça faydalı olan bu sebze, bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Salatalarımızdan, kızartmalarımıza; közlemelerimizden, turşularımıza ve çeşit çeşit yemeklerinize lezzet katan yeşil biber mutfakların olmazsa olmaz sebzelerindendir.