Akdeniz diyeti; liften zengin, vitamin ve mineral kaynağının bol olduğu, ayrıca sebze ve meyvelerin bol tüketildiği bir beslenme şeklidir. Aynı zamanda kuru baklagiller ve ekmek çeşitleriyle birlikte, zeytinyağı ve bol balık tüketiminin de gerçekleştiği bir beslenme alışkanlığıdır diyebiliriz. Ege ve Akdeniz yöresine ait yemek kültürüyle beslenmemizi sağlar. Akdeniz ikliminin taze sebze, meyvelerini sofralarımıza taşır. Hem sağlıklı beslenmemizi hem de sağlıklı kilo vermemizi sağlayacak bu diyeti yaşam kalitenizi düşürmeden uygulayabilirsiniz. Akdeniz diyeti; bir beslenme şekli olarak herkesin rahatlıkla uygulayabileceği bir beslenme tarzıdır. Genellikle sebze, meyve ve tahıllarla birlikte sıvı yağlardan zengin bir beslenme şeklidir. Hayvansal gıdalardan özellikle kırmızı etin kısıtlı olduğu, margarin ve katı yağlardan yoksun bir beslenme şekli olduğu için hemen hemen herkese uygun bir beslenme şekli olarak bilinmektedir. Gelin bugün Akdeniz diyetinin yararlı besinlerine ve Akdeniz diyetiyle ilgili tüm ayrıntılara hep birlikte bakalım.
1. Akdeniz Diyeti Nedir?
Akdeniz diyeti, İtalya ve Yunanistan çevresindeki ülkelerin beslenme alışkanlıklarını temel alır. Bu diyeti uygulamak için belli bir plana gerek yoktur. Bir yaşam biçimi olarak uygulanır. Dünyada “Mad Diyeti” olarak bilinmektedir. Bu beslenme şeklinde sebze ve meyve ön plandadır. Lif kaynağı açısından da oldukça zengin bir beslenme çeşididir. Diğer diyetlerin tam aksine sosyal yaşamı destekleyicidir. Yaşam kalitenizi arttırır. Aktif bir yaşamı desteklediği için ruh halinizi de olumlu yönde etkiler.
2. Faydaları Nelerdir?
Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma oranını düşürür. Ruh halinizi olumlu yönde etkiler. Uzun ve kaliteli yaşamı destekleyerek, erken yaşlılığın önüne geçer. Böbrek dostudur. Kanser riskini azaltır. Unutkanlığı önler. Akciğerleri yeniler.
3. Neler Yenir?
Sebzeler, meyveler, kabuklu yemişler, baklagiller, tam tahıllar, patatesler, çekirdekler, ekmek, balık, deniz ürünleri, baharatlar, zeytinyağı ve otlar.
4. Aşırıya Kaçmadan Tüketebileceğiniz Besinler
Kümes hayvanları, yumurta, peynir ve yoğurt.
5. Nadiren Tüketilecek Besinler
Kırmızı et.
6. Asla Tüketilmeyecek Besinler
Şekerli içecekler, ilave şeker, işlenmiş etler, inceltilmiş tahıllar, rafine yağlar ve işlenmiş gıdalar.
7. Neler içilir?
Su, kahve, çay.