Oran

Antep Fıstığının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

tarifinisevdim
(5.0)
Ayraç
Adını Gaziantep şehrimizden alan ve kuruyemişler arasında en sağlıklı olanlarından biri olarak bilinen Antep fıstığının bilinen sağlık faydaları ve zararlarını sizler için derledik. Antep fıstığının faydaları ve zararlarından bahsetmeden önce dilerseniz biraz Antep fıstığından bahsedelim. Antep fıstığı B6 vitamini bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Sakız ağaç ailesine bağlı ağaç türünde yetişen bu fıstıkların iç kabuğu yağlı, dış kabuğu ise sert bir yapıya sahiptir. Ülkemizde ilk üretim merkezi Gaziantep’te kurulduğundan dolayı adı antep fıstığı olarak geçmektedir. Sıcak havaları seven antep fıstığının dört ayrı çeşidi bulunur. Antep fıstığı yaygın olarak tatlıcılık ve ilaç sektöründe kullanılmaktadır. Diyabetten kansızlığa birçok hastalığa iyi gelen Antep fıstığı kilo vermeye de yardımcı bir gıdadır. Gelelim Antep fıstığının faydalarına…
Devamını Oku
|

1. Antep Fıstığının Faydaları

Antep Fıstığının Faydaları resmi

İşte, Antep fıstığının sağlık faydalarından bazıları;

2. Kalp Sağlığını Korur

Kalp Sağlığını Korur resmi

Antep fıstığında kolesterol bulunmaz. Damarları genişleterek kanın vücutta daha rahat dolaşmasını sağlayarak kandaki kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşürür. Kandaki kolesterol düzeyini düşürücü etkisi olduğundan koroner kalp hastalığı riskinin azalmasına yardımcı olur. Ayrıca içerdiği antioksidanlar ve doymamış yağ asitleri sayesinde kalbin korunmasına yardımcı olur.

3. Kilo Vermeye Yardımcıdır

Kilo Vermeye Yardımcıdır resmi

İçerdiği faydalı yağlar sayesinde vücudun kilo almasını önleyerek, enerji oranını arttırmaktadır.

4. Diyabeti Önler

Diyabeti Önler resmi

Kandaki şeker oranını dengeleyerek, insülin direncini düşürmektedir. Bununla beraber; felç, inme ve yüksek tansiyon risklerini de azaltmaktadır.

5. Cilt Sağlığı İçin Önemlidir

Cilt Sağlığı İçin Önemlidir resmi

Posa açısından zengin olan bu besin, kurumuş ciltler için harika bir çözümdür. Cildin yüzeysel yapısını yenileyerek yaşlanma belirtilerini de azaltmaktadır. Doymuş yağ asitleri içerdiği için cilt kuruluğunu azaltır ve parlak bir cilde sahip olmayı sağlar. Cildi zararlı UV ışınlarına karşı korur. İçeriğinde bulunan E vitamini sağlıklı ve güzel bir cilde sahip olmanızı sağlar. Ayrıca kabuğunda bulunan yağlar cildin nemlenmesine yardımcı olur.

6. Hafızayı Geliştirir

Hafızayı Geliştirir resmi

B6 vitamini ve yüksek enerjisi sayesinde beyin sağlığına iyi gelmektedir. Sinir sistemindeki hücreleri yenileyen bir yapıya sahip olan Antep fıstığı, beynin hafıza bölümünü güçlendirir.

7. Göz Sağlığına İyi Gelir

Göz Sağlığına İyi Gelir resmi

İçeriğindeki lutein ve zeaksantin maddeleri sayesinde hücrelerin hasar görmesini engeller ve göz içindeki sıvı oranını arttırarak katarakt oluşumunu önler. Aynı zamanda görme oranını çoğaltır. Özellikle yaşa bağlı olarak ortaya çıkan düzgün görememe ve yazıları okuyamama gibi görme bozukluklarını azaltır.

8. Saç Dökülmesini Azaltır

Saç Dökülmesini Azaltır resmi

Saç dökülmesi çoğunlukla biyotin eksikliği ile meydana gelir. Antep fıstığı, içerdiği biyotin sayesinde saç dökülmesini azaltır, saçları güçlendirir ve saçların daha çabuk uzamasını teşvik eder. Bölünmüş, kırılmış ve yıpranmış saç uçlarını onarır. Saç tellerinin esnekliğini artırır, saçları nemlendirir.

9. Antep Fıstığının Zararları Nelerdir?

Antep Fıstığının Zararları Nelerdir? resmi

Antep fıstığının aşırı tüketilmediği sürece bilinen bir zararı yoktur. Antep fıstığı fazla yenirse kilo almaya neden olur. Yağ oranı yüksek olduğundan karaciğer yağlanmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda bazı durumlarda kolesterol seviyesinin de yükselmesini sağlayabilir. İçeriğindeki proteinler alerji hassasiyeti olanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. İçindeki yüksek yağ oranı nedeniyle antep fıstığının aşırı ve sürekli tüketilmesi karaciğer yağlanmasına neden olabilir.

10. Antep Fıstığı İshal Yapar Mı?

Antep Fıstığı İshal Yapar Mı? resmi

Antep fıstığının ishal yaptığına dair herhangi bir bilgi yoktur. Ancak kuruyemiş alerjisi olanlarda ishal yaptığına dair bilgiler mevcuttur. Bu nedenle alerjisi olanların antep fıstığını tüketmemesi tavsiye edilir. Sindirilmesi zor olduğu için bağırsakların yorulmasına neden olacağından ishal süresince kuruyemişlerden de uzak durulmalıdır.

11. Antep Fıstığı Kaç Kalori?

Antep Fıstığı Kaç Kalori? resmi

Antep fıstığının 100 gr’ında 560 kcal bulunur. Yine 100 gr antep fıstığında 27.2 gr karbonhidrat, 8 gr şeker, 45.3 gr yağ ve 20.2 gr protein bulunur.

12. Antep Fıstığı Besin Değerleri (100 gr için)

Antep Fıstığı Besin Değerleri (100 gr için) resmi

Kalori: 560 kcal Karbonhidrat: 27.2 g Toplam şeker: 8 g Lif: 10.6 g Protein: 20.2 g Yağ: 45.3 g Kolesterol: 0.0 mg A Vitamini: 516.0 IU C Vitamini: 5.6 mg D Vitamini: 0 IU B6 Vitamini: 1.7 mg Magnezyum: 121 mg Kobalamin: 0 µg Sodyum: 1 g Potasyum: 1025.0 mg Fosfor: 500 mg Kalsiyum: 105.0 mg Demir: 3.9 mg Doymuş yağ: 6 g Çoklu doymamış yağ: 14 g Tekli doymamış yağ: 24 g Trans yağ: 0 g

13. Bunları Biliyor Muydunuz?

Bunları Biliyor Muydunuz? resmi

Antep fıstığı protein yönünden sığır etinden 2 kat daha güçlüdür. Ayrıca antep fıstığında sığır etine göre 4 kat daha fazla fosfor bulunur. Antep fıstığı posa yönünden pirinç, patates ve buğdaydan daha güçlüdür. 100 gr buğdayda 0.3 gr posa bulunurken, aynı miktarda antep fıstığında 4.0 gr posa bulunur. 100 gr antep fıstığı, vücudun günlük protein, fosfor ve vitamin B1 ihtiyacının %35’ini karşılar.

Antep Fıstığının Faydaları ve Zararları Nelerdir? İçin Yorum ve Fotoğraflar

Yorum eklemek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş Yap ya da Üye Ol

TARİFİNİ SEVDİM'E
ÜYE OLUN KAZANIN!
Üye olarak size özel bir tarif defteri oluşturabilir, beğendiğiniz tarifleri ve püf noktalarını defterinize ekleyebilir; kendi tariflerinizi, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tarifini Sevdim'deki yarışmalara katılabilir, hediyeler kazanabilirsiniz.

En Yeniler

Videolu ve Resimli Yemek Tarifleri Sitesi

KATEGORİLER

TÜM KATEGORİLER