Önce balıkla ne yapacağınıza karar vermeniz gerekmektedir. Daha sonra, balıkları pişirmeye başlamadan önce iyice temizlemeyi ve duru suyla yıkamayı unutmayın. Dana eti veya tavuk eti gibi bazı balık türleri de bazı tarifler için daha uygundur. Karadeniz mutfağının vazgeçilmezi olan hamsi; ızgara, buğulama ve tavada kızartmak için uygundur. Levrek ve lüfer için uygun pişirme yöntemi ise ızgara ve fırındır. Küçük balıklardan olan barbun yapacaksanız tavada kızartabilir veya ızgara olarak da pişirebilirsiniz. Tercihiniz palamuttan yanaysa; haşlama, buğulama, tava ve pilaki gibi birçok yöntem kullanabilirsiniz. Balıkları pişirmek için türlerine göre birkaç yöntem bulunuyor. Sizler de damak tadınıza göre bunlardan birini tercih edebilirsiniz. Küçük balıklar bütün, büyük balıklar dilimli olarak daha kolay pişerler. Ayrıca her zaman yerel ve kaliteli deniz ürünleri satın almaya çalışmak çok önemlidir.
Satın aldığınız balık kokladığınızda deniz kokacak. Eğer balık gibi kokuyorsa bozulmuş demektir. Aynı zamanda pulları mat değil parlak olmalıdır. Satın aldıktan sonra buzdolabında muhafaza edilerek birkaç gün içerisinde tüketilmelidir. Bulunduğunuz bölgeye bağlı olarak taze balığa erişemiyorsanız sizin için en iyi seçenek dondurulmuş olanları olabilir.
Balıklarınızın yapışmayacağı bir araç seçmeniz gerekmektedir. İster ızgara, ister fırınlama ya da kızartma yapacak olun, aracınızı doğru seçmezseniz balığınızın bir kısmını kaybedersiniz. Maşa yerine spatula tercih ederseniz, balıklarınızın dağılmasını önleyebilirsiniz. Balığınızı fırında pişirirken nemini koruması için yağlı kağıda sarabilirsiniz. Bu yöntem aynı zamanda balığın sağlam kalmasını sağlar. Fırın poşetlerinde sebzelerle birlikte buğulayarak pişirebilirsiniz. Bu pişirme tekniğiyle nemi kilitleyerek balığınızın daha hafif ve lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
Nefis bir balık filetosu yapmak sandığınız kadar zor değil. Öncelikle bu işlem için iyi bir fileto bıçağına ihtiyacınız olduğunu, unutmayın. Temizlediğiniz balığın omurgasına ulaşana kadar arka solungaçlarına bıçağınızı batırın ve kılıç üzerinde kuyruğa kadar yavaşça kesin. İyi bir fileto için kılçıklarının iyice temizlendiğinden emin olun. Damak tadınıza göre derisini yüzebilir veya bırakabilirsiniz. Eğer, dondurulmuş balık kullanıyorsanız, pişirmeden önce iyice çözüldüğünden emin olun. Balıkların nemini almak için kağıt havlu kullanabilirsiniz.
Balığınızın büyüklüğüne ve pişirme yönteminize göre, pişme süreleri farklıdır. Bir balığın pişip pişmediğini anlamanın en kolay yolu tıpkı kek tariflerinde olduğu gibi çatalın ucunu batırarak kontrol etmektir. Çatalınız çok rahat giriyorsa balık pişmiş demektir. Ayrıca içi hafif sulu kalırsa balığın tam piştiğini anlarız. Balık hakkında daha fazla bilgi için, bakınız; Balık Pişirmenin Püf Noktaları