Sebzelerle arası iyi olmayanlar burada mı? Özellikle de brokoliyle. Hepimiz biliyoruz ki, sağlıklı beslenebilmek adına daha fazla sebze tüketmeliyiz. Şüphesiz, brokolide en faydalı besinlerden bir tanesidir. Farklı hallere çevrilerek sevdirilmeye çalışılan bu besin karşımıza tüketmekten keyif aldığımız kahve olarak geliyor. Sağlıklı besinlerden daha çok tüketilen kahveden yola çıkan araştırmacılar brokoliyi sağlıklı bir toz haline getirip Brocolatte yaptılar. İki çorba kaşığı toz, bir brokoliyle eşit değere sahip. İnsanlar sebze yemiyor olabilirler ama çok fazla kahve içiyorlar. Bu tozu sadece kahvelerinizde de değil kek ve tatlılarınızda, hazırlayacağınız smoothilerde, çorba ve ekmeklerinizde de kullanabilirsiniz.
Pesto sosu yaparken her türlü yeşilliği kullanabilirsiniz. Buharda pişirilmiş brokoli ise pesto sosu hazırlamak için harika bir malzeme. Lezzetli bir yemek hazırlamak için oldukça ideal ve besleyici.
Sizce, en güzel kısımlarını gerçekten yiyor muyuz yoksa çöpe mi atıyoruz? Yeşil sebzelerin en güzellerinden biri olan brokoli vitamin, mineral, diyet lifi, antioksidanlar ve proteinlerle doludur. Brokolinin hiçbir yerini atmayın. Evet, saplarını da.
Her Pazartesi diyete başlama günüdür. “ Bu, Pazartesi diyete başlıyorum. Artık, daha sağlıklı besleneceğim. Abur cuburu keseceğim.” Tanıdık geldi mi? Bu gibi vaatlerle başladığımız haftaların sonu nasıl bitti peki? Kaç gün tutabildik, sözümüzü? Peki, bu Pazartesi daha sağlıklı bir şekilde beslenmeye karar vermek yerine; daha eğlenceli bir şekilde yemek hazırlamaya söz versek, nasıl olur? Kolayca pişen brokolilerle lezzetli bir şeyler hazırlamaya ne dersiniz? Öncelikle, brokolilerle hazırlanan sıradan tarifleri bir kenara bırakıyoruz. Bu mükemmel sebzeyi küçük parçalara ayırdıktan sonra fırına veriyoruz ve mükemmel brokoli cipslerine dönüşmelerini izliyoruz. Çıtır çıtır lezzetli bir brokoli cipsi için yapmanız gereken; doğradığınız brokolilerinizin üzerine 4 çorba kaşığı zeytinyağı gezdirip 10 adet fındık ve 1 çorba kaşığı da kabak çekirdeği eklemek. Tüm bunları göz kararı da ekleyebilirsiniz. Daha sonra bu karışımı yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine dizerek ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 15-20 dakika pişirmek. İşte, cipsleriniz hazır.
Lahanagiller familyasının en sağlıklı üyelerinden biridir. Kanseri önlemeye yardımcıdır. Lif kaynağı bakımından oldukça zengin olduğundan tok tutan bir özelliğe sahiptir. Kalp ve göz sağlığına iyi gelir. İçerisinde bulunan vitaminlerle son derece besleyicidir.
Brokolinin 100 gramında yaklaşık 4,5 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Üstelik lif ve B6 vitaminleri açısından oldukça zengindir. Bu durum onu düşük karbonhidrat ve keto odaklı beslenme için uygun olduğunu göstermektedir. Brokoliyle hazırlayacağınız muhteşem hafif tarifler ketojenik diyetinizi kolaylaştıracaktır.
Olgunlaşma sürelerine, şekillerine ve mevsimlerine göre; toplamda 8 tür brokoli çeşidi vardır.
Sonbahar aylarında marketlerde yerini alır. 60 günde olgunlaşır.
Olgunlaşması 50 gün sürer.
Sonbahar aylarında 64 günde olgunlaşır.
İlkbahar ve sonbahar için uygundur. 86 günde olgunlaşır.
Şekil olarak küçük tesbih taneciklerine benzer. 64 günde olgunlaşır.
İlkbahar mevsimi için uygundur. 65 günde olgunlaşır.
Sonbahar ve ilkbahar mevsimi için uygundur.86 günde olgunlaşır.
Sapları kısa ve baş kısmı büyüktür. Sonbaharda 67 günde olgunlaşır.
Brokoli Akdeniz ikliminde yetişebilen bir bitki olup, ülkemizde Bafra ovasında yetiştirilmektedir. Dünyada ise; İtalya, Hindistan, Çin, Amerika, Fransa, Polonya, İspanya, Pakistan ve İngiltere’de yetiştirilmektedir.
Sıralayacağımız pişirme yöntemleriyle daha lezzetli brokoli yemekleri hazırlayabilirsiniz. Eğer brokolilerinizi haşlayacaksanız haşlama suyunun içine birkaç damla limon suyu oluşabilecek kötü kokuların giderilmesini sağlayacaktır.
Bir kaba buzlu su hazırlayın ve ocağın yanında bulundurun. Ocakta kaynayan suyun içerisine brokolilerinizi atın ve 1 çorba kaşığı kadar da tuz ekleyin. ½ dk. pişirdikten sonra brokolilerinizi süzün ve ardından buzlu suya atın. Daha yumuşak sebzeler isterseniz 30 sn. kadar daha sebzelerinizi kaynar suda tutabilirsiniz. Rengini ve lezzetini koruyan brokolilerinizi soğuk salatalarda, sebze tabağında ve güveçlerde kullanabilirsiniz.
Brokolilerinizi bir yemek tabağına yerleştirin ve üzerine 2-3 çorba kaşığı su ekleyin. Mikrodalgada 2-3 dakika boyunca pişirin. Brokolilerinizin yumuşak olup olmadığını kontrol edin. Gerekirse ek 1 dakika daha mikrodalgada tutun. Mikrodalgada buharladığınız brokolilerinizi zeytinyağlı ve baharatlı garnitürlerle, sıcak salatalarda, güveç veya çorbalarda kullanabilirsiniz.
Bir tencereye birkaç santim su doldurun ve üzerine bir tencere sepeti ekleyin. Suyun sepetin dibine temas etmediğinden emin olun. Su kaynayınca sepete brokolilerinizi ekleyip, üzerini kapatın. 4-5 dakika boyunca buharlayın. Ocakta buharladığınız brokolilerinizi zeytinyağı ve baharatlı garnitürlerle, sıcak salatalarda, güveç ve çorbalarda kullanabilirsiniz.
Brokolilerinizin mümkün olduğunca kuru olduğundan emin olun. Tavaya bir miktar yağ ekleyin ve brokolilerinizi kızgın tavaya aktarın. Parlak yeşil bir renk alana ve yumuşayana kadar pişirmeye devam edin. Kızarttığınız brokolilerinizi sebze sosu ve baharatlı garnitürlerle kullanabilirsiniz.
Brokolilerinizi sıcak suyun içinde 2-3 dakika haşlayın. Daha sonra iyice süzün. Süzdüğünüz brokolilerinizi tek sıra halinde yağlı kağıt serili fırın tepsisine yayın. Çıtır çıtır olana kadar yaklaşık ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 15-20 dk. kadar pişirin. Fırında kızarttığınız brokolilerinizi garnitürlerle, soğuk veya sıcak salatalarda ve pizzaların üzerinde kullanabilirsiniz.
Taze brokolilerinizi buzdolabında 7 ile 10 gün arası saklayabilirsiniz. Daha sonrasında brokolileriniz sararmaya ve bozulmaya başlar. Taze brokolilerinizi uzun süre saklamak istiyorsanız, büyük parçalar halinde doğrayın ve kaynar suda 3-4 dakika haşlayın ve haşlanan brokolileri buzlu suyun içine alın. Sonrasında süzdürün. Ardından hava geçirmez kaplarda veya buzdolabı poşetlerine paylaştırarak 12 aya kadar derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Daha sonra dondurulmuş brokolileriniz kullanmak isterseniz buzdolabında çözdürerek veya doğrudan donmuş halde pişirerek te kullanabilirsiniz.
Açılışı muhteşem bir çorbayla yapalım. Rengiyle büyüleyecek kaşık kaşık lezzet verecek çorbayı tatmak isterseniz eğer tarifin tüm detayları için tıklayınız. Kremalı Brokoli Çorbası
Tadında sağlık olan brokoli köfte tarifi denemeye değer. Tarifin tüm detayları için tıklayınız.Brokoli Köftesi
Farklı bir sufle lezzetini sofralarınıza taşımak ister misiniz? Kolaylıkla hazırlayabileceğiniz brokoli sevmeyenlerin bile tatmak isteyeceği rengiyle lezzetiyle kendine hayran bırakacak Brokoli Sufle tarifinin tüm detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Brokoli ve Karnabaharın buluştuğu en hafif en kolay pizza tariflerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Söylemesi bizden denemesi sizden. Brokoli ve Karnabahar Tabanlı Sebzeli Pizza tarifinin tüm detaylarına ulaşmak için tıklayınız.
Lahanagiller familyasının en sağlıklı üyelerinden biridir. Kanseri önlemeye yardımcıdır. Lif kaynağı bakımından oldukça zengin olduğundan tok tutan bir özelliğe sahiptir. Kalp ve göz sağlığına iyi gelir. İçerisinde bulunan vitaminlerle son derece besleyicidir.
Lahanagiller familyasının en sağlıklı üyelerinden biridir. Kanseri önlemeye yardımcıdır. Lif kaynağı bakımından oldukça zengin olduğundan tok tutan bir özelliğe sahiptir. Kalp ve göz sağlığına iyi gelir. İçerisinde bulunan vitaminlerle son derece besleyicidir.