Kendine has kokusuyla yemeklerimizi lezzetlendiren kekiği daha çok baharat olarak kullansak da çayı da oldukça faydalıdır. Kekik çayı bronşları açarak öksürük, soğuk algınlığı gibi hastalıkların iyileşmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca ses ve akciğer enfeksiyonları için de oldukça faydalıdır. Kekik yapraklarını kaynar suda 10 dakika demleyin üzerine bir tatlı kaşığı bal ekleyerek afiyetle içebilirsiniz.
Öksürük denilince ilk akla gelen çay ıhlamur. Ihlamur çayı iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, tahrişi önlediği ve boğazı yumuşattığı yönüyle tam bir şifa iksiri. Bu nedenle öksürüğe karşı günde 2-3 bardak ıhlamur çayı içebilirsiniz. Tedaviye yönelik kullanılan ıhlamur çayına şeker ilave etmeyin. Şeker, çaydaki etkili bileşenlerle reaksiyona girebiliyor. Bal ilavesini ise 40 derecenin altındaki sıcaklıklarda yapmak en doğrusu.
Ayva meyvesi ve yaprakları yıllardan beri öksürük tedavisinde kullanılıyor. İçerisindeki bileşenlerin boğaz yolu enfeksiyonlarında etkili ve boğazı yumuşatıcı etkisi bulunuyor. Kuru ayva yapraklarını 10-15 dakika, taze ayva yapraklarını ise 3-5 dakika demleyerek günde 2-3 fincan kadar içebilirsiniz. Tedavi amacıyla içiyorsanız yine şeker ilave etmeyin.
Bu üçlüden elde edilen çay, öksürüğe karşı oluşturulabilecek en muhteşem karışımlardan biri. Ayva, bal ve ıhlamurdan oluşan çay boğazları yumuşatıyor ve iyileşme sağlıyor. Günlük 2-3 fincan kadar tüketebilirsiniz.
Bal ve karabiber karışımı öksürüğü yavaşlatır. Aynı zamanda balgamlı öksürüğü ve gıcığı alır. Karabiber çayı için, 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiberi, 2 çorba kaşığı bal ile karıştırın. Üzerine sıcak su ilave edin ve 10 dakika demlendirin. Demlenen çayı süzdükten sonra içebilirsiniz. İçine damak tadınıza göre yıldız anason, limon dilimi ve karanfil ekleyerek te lezzetlendirebilirsiniz. Bu çay balgamlı öksürüğü ve gıcığı alır.
Zencefil çayı grip ve soğuk algınlığı için mükemmel bir ilaçtır. Ayrıca ses kısıklığına da iyi gelmektedir. Zencefil tat olarak biraz yoğun olduğundan bazı kişilerin damak tadına hitap etmeyebilir. Bu gibi durumlarda içerisine biraz bal ekleyerek tadını yumuşatabilirsiniz. İltihap giderici bir özelliğe sahip bu çay öksürük tedavisi için oldukça önemlidir. Bir parça zencefili sıcak su içerisine atıp 10 dakika demlenmesini bekleyin ve çayınızı günde 2-3 bardak tüketmeye çalışın. Zencefil çayının içine tarçın, limon dilimleri ve bal ilave ederek çayınızı daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Bu karışım öksürüğe ve boğazınıza iyi gelecektir.
Öksürük için en yararlı meyvelerden biri olan kuşburnu, ağzı kapalı bir çaydanlıkta suda kaynatılır. Ocaktan alındıktan sonra içine bir adet çubuk tarçın ekleyerek çayınızı daha da farklı bir hale getirebilirsiniz. Ağzı kapalı olarak 10-15 dakika demlenen çayı süzerek arzuya göre bir tatlı kaşığı bal ile karıştırarak içebilirsiniz.
Balgamı yok eden ve solunumu rahatlatan anason, günde 2 fincan içilmeye uygundur. 1 çay kaşığı toz anasonu, 1 fincan sıcak suyun içine ekleyin ve ağzı kapalı kalacak şekilde 10 dakika demlemeye bırakın. Daha sonra anason çayını süzerek için.
İltihap sökücü özelliği sayesinde solunum problemlerinin üstesinden gelmede oldukça etkili olan ekinezya bitkisinin hem çiçekleri hem gövdesi ve yaprakları hem de kökleri kullanılmaktadır. Bir tatlı kaşığı kadar kurutulmuş ekinezya bitkisini (yaprak, çiçek, gövde ve kökü olabilir) iki dilim taze zencefil, bir çubuk tarçın, bir tatlı kaşığı adaçayı ile karıştırın. Bu karışımı ateşin üzerinde bir taşım kaynattıktan sonra, en fazla 3-4 dakika demlendirin. Süzdükten sonra çayın içerisine bir iki dilim limon veya bir çay kaşığı bal ilave edilerek tüketilebilirsiniz. Ekinezya çayı, günde 2-3 fincan olacak şekilde içilebilir. Ancak 10 günden fazla üst üste tüketmemeye özen gösterilmelidir. Papatyagiller familyasına ait bir bitki olduğundan, papatya bitkisine karşı alerjik reaksiyon gösteren kişilerin ekinezya da kullanmaması gerekir.
Öksürük tedavisinde sıkça tercih edilen nane çayını bir dilim limon ekleyerek ve bir çay kaşığı bal ile lezzetlendirip içebilirsiniz. Nane çayı soğuk algınlığı belirtilerini önemli ölçüde azaltıcı bir etkiye sahip. 1 bardak kaynar suya 1 çay kaşığı kurutulmuş nane ya da 6-8 tane taze nane yaprağı ekleyin. 10 dakika demleyin. Süzdükten sonra içine limon dilimleri ve bir çay kaşığı bal ilave ederek afiyetle içebilirsiniz.