Oran

Çorba yapmanın püf noktaları

tarifinisevdim
(5.0)
Ayraç
Bazı çorbalar neredeyse ana yemek gücünde, her kaşığı şifa kaynağı. Çorbaların ortak özelliği pek çok farklı malzemeyle yapılıyor olması, pratik hazırlanış biçimleri, doyurucu ve besleyici unsurları. Genelde çorba pişirirken kıvam ve lezzet tutturmak, yemek pişirmeye yeni başlayan herkesin ilk denemek isteyeceği türden. Bazen içerilerindeki bol malzeme bütünlüğü ile pişen çorbalar tek yemeklik bir öğün oluşturabiliyorlar. Her zaman sofraların başlangıç lezzeti olarak anılan çorbalar bazı zamanlar ana yemeğe dönüşebiliyor. Çorba pişirmek yaratıcılığa çok açık tarifler olduğu için enfes lezzeti de beraberinde getiriyor. Evimizde bulunan malzemelerle hem malzemelerimiz değerleniyor hem de dumanı üstünde nefis çorbalarla sofralarımız şenleniyor. Lezzetli çorbalar pişirmenin yolu ise doğru tarifler, doğru ölçüler ve kıvamın tutmasından geçiyor. Çorba insanın içini ısıtıyor. Midemize ve ruhumuza şifa veriyor. Şimdi Tarifini Sevdim’de damağımızda eşsiz lezzetler bırakan sofraların şifa kaynağı çorbaların lezzetine lezzet katan küçük pratik tüyolar zamanı.
Devamını Oku
|

1. Çorba suyu

Çorba suyu resmi

Çorbalarınıza eklediğiniz suyun sıcak olmasına özen gösterin. Bu aşamada isterseniz et suyu, tavuk suyu ya da sebze suyu kullanabilirsiniz. Etsiz çorba ya da sebze çorbası yapacaksanız burada et-tavuk suyu ilavesi ile çorbanız çok daha lezzetli olur. Dilerseniz tercihen normal su ekleyerek te çorbanızı pişirebilirsiniz. Ancak et suyu, tavuk suyu veya sebze suyu kullanmanız çorbalarınızın daha sağlıklı ve lezzetli olmasını sağlayacaktır.

2. Bulyon

Bulyon resmi

Çorbanızın içerisine tavuk veya et bulyonu ekleyerek pişirecekseniz yağ oranına dikkat edin. Çorbanızda ölçüye sadık kalmak istiyorsanız bu önemli bir detaydır. Bulyonun içerisinde bulundurduğu yağ oranı ile bulyonun yağ oranını dengelemelisiniz.

3. Tuzu fazla kaçarsa

Tuzu fazla kaçarsa resmi

Bazen elimizin ayarı kaçabiliyor ve tuzu yemeklerimize fazla kaçırabiliyoruz. Bu noktada çorbanızı dökmek yerine içerisine bir adet patatesi soyun ve çorbanın içerisine atın. Patates yumuşadıkça çorbada bulunan fazla tuzu içerisine çekecek ve çorbadaki fazla tuz oranını düşürecektir. Çorbadaki tuz oranı azaldıktan sonra patatesi çorbanın içerisinden çıkartabilirsiniz.

4. Yoğurt kullanıyorsanız

Yoğurt kullanıyorsanız resmi

Hazırladığınız çorbanın içerisinde yoğurt kullanacaksanız malzemelerin kaynama noktasına gelmesini bekleyin. Kaynama noktasına gelen çorbanın suyundan bir iki kepçe yoğurdun içine ekleyin iyice karıştırın. Çorba suyu ve yoğurdu ısı olarak aynı seviyeye getirdiğinizde azar azar karıştırarak çorba suyuna ilave etmeniz çorbanızın kesilmemesi için en önemli etken. Çorbanız sıcak, yoğurdunuz soğuk olursa çorbanız dilediğiniz gibi olmayacak ve kesilmeler meydana gelecektir. Isı dengesi eşit olduğunda ise çorbanız daha kıvamlı olur. Yoğurtlu çorba yaparken bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise tuzdur. Yoğurtlu çorba yaparken ocağın altını kapatmadan hemen önce tuzu koymalısınız. Bu sayede sütün daha kıvamlı kalmasını sağlamış olursunuz.

5. Pişirme

Pişirme resmi

Çorbalarınızı her zaman kısık ateşte pişirin. Hızlı pişirmek için çorbanın ateşini açmayın. Hızlı pişen çorbalar lezzetini almaz ve size iyi bir sonuç çıkartmaz. Kısık ateşte pişen çorbalar ise lezzetli ve doygun bir yapıya sahiptir. Her yemekte olduğu gibi yavaş yavaş pişen çorbalarınız finalde mükemmel bir lezzete dönüşecektir.

6. Hamur işleri

Hamur işleri resmi

Çorbanızın tadını zenginleştirmek için içerisine erişte, makarna veya şehriye ilave edebilirsiniz. Bu sayede çorbanız lezzetlenir ve kıvam alır. Çorba içerisinde hamur işi sevmeyenler ise bu adımı atlayabilir.

7. Yağlı soslar

Yağlı soslar resmi

Çorbanızı yaptıktan sonra üzerine dökmek için yağda maydanoz, kırmızıbiber veya naneyi çevirerek pişirebilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz yağı çorbanın üzerine dökebilir, lezzetini arttırabilirsiniz.

8. Kremalı çorba

Kremalı çorba resmi

Çorbada krema kullanacaksanız ocağın altını kapatmadan hemen önce kremayı eklemelisiniz. Kaynayan çorbanın içerisine kremayı yavaş yavaş ekleyin ve 1-2 dakika tekrar kaynamaya bırakın.

9. Maydanoz sapları

Maydanoz sapları resmi

Çoğumuzun sevmediği hatta bazılarımızın çöpe attığı maydanoz sapları aslında çorbaya lezzet katan bir yeşilliktir. Maydanozu iyice yıkayın ve kurutun. Maydanozun saplarını yapraklarından ayırdıktan sonra çorbanızın içerisine doğrayın ve çorbanızı pişirin. Maydanozu çorba içerisinde kullanırken isterseniz diri isterseniz kavurarak kullanabilirsiniz.

10. Sütlü çorba

Sütlü çorba resmi

Çorbanızda süt kullanacaksanız tuzu en son aşamada eklemelisiniz. Bu sayede sütünüzün kıvamlı kalmasını sağlayabilirsiniz.

11. Terbiye

Terbiye resmi

Çorbaya en son eklenen ilave madde terbiyedir. Terbiye çorbalara lezzet katan önemli soslardır. Burada en önemli püf nokta terbiyeyi çorbayı kesmeyecek şekilde ilave etmektir. Terbiye ve çorba suyunun aynı ısıda olması gerekir. Kaynayan çorba suyundan hazırladığınız terbiyenin içine bir iki kepçe çorba suyu ilave edip ve yavaş yavaş karıştırarak çorbanın kesilmesini önlemiş olursunuz. Çeşitleri ise; Limonlu Terbiye Yoğurtlu Terbiye Sirkeli ve Sarımsaklı Terbiye Sütlü Terbiye Unlu Terbiye olarak çeşitlenir.

12. Limonlu terbiye

Limonlu terbiye resmi

Karıştırma kabınıza yumurtanın sarısını ve limonun suyunu alın, iyice çırpın. Bu karışımı çorbanız kaynarken iki karışımın ısılarını dengeledikten sonra yavaş yavaş ilave edin. Bu terbiye daha çok taneli çorbaların içerisinde kullanılır. Bu terbiye çorbanıza hem kıvam hem de ekşi bir aroma vererek daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.

13. Yoğurtlu terbiye

Yoğurtlu terbiye resmi

Karıştırma kabında yumurta sarısı, un ve yoğurt boza kıvamında koyu bir kıvam alacak şekilde çırpılır. Terbiyenizi çorbaya katarken çorbanın kısık ateşte olması önemlidir. Karışım yoğurt içerdiğinden yoğurdun kesilmemesi için çorbadan bir kepçe alınarak terbiye ile karıştırılır ısılar dengelendiğinde çorbaya ilave edilir. Karıştırılır. Çorba ile terbiye bir- iki taşım kaynadıktan sonra ateşten alınır. Bu terbiye genellikle pirinç ve şehriye çorbalarında kullanılır.

14. Sirkeli sarımsaklı terbiye

Sirkeli sarımsaklı terbiye resmi

Karıştırma kabında sirke, sarımsak, yumurta sarısı iyice çırpılır. Terbiye, çorba ile karıştırılırken çorbanın altı kısılır. Çorba terbiye ile bir taşım kaynatılır ve ateşten alınır. Bu terbiye genellikle işkembe ve paça çorbalarında kullanılır.

15. Sütlü terbiye

Sütlü terbiye resmi

Yumurta sarısı ve süt karıştırma kabında çırpılır. Terbiye çorbaya katılırken çorbanın altı kısılır. Terbiye doğrudan çorbaya ilave edilmez. Çorbadan bir kepçe alınır ve terbiye ile karıştırılır. Daha sonra çorbaya yavaş yavaş ilave edilir. Buradaki amaç yoğurtlu terbiye de olduğu gibi çorbanın kesilmemesidir.

16. Unlu terbiye

Unlu terbiye resmi

Bir kaşık un ve tereyağı tavada kavrulur. Burada kavrulma miktarı yanma açısından önemli olduğundan ideal kavurma süresi unun hafif kahverengi bir renk almasına kadar devam eder. Çorbadan alınan bir kepçe çorba, terbiye ile karıştırılır. Çorbanın altı kısılır sürekli karıştırılarak terbiye yavaş yavaş ilave edilir. Bir-iki taşım kaynadıktan sonra ateşten alınır.

Çorba Yapmanın Püf Noktaları İçin Yorum ve Fotoğraflar

Yorum eklemek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş Yap ya da Üye Ol

TARİFİNİ SEVDİM'E
ÜYE OLUN KAZANIN!
Üye olarak size özel bir tarif defteri oluşturabilir, beğendiğiniz tarifleri ve püf noktalarını defterinize ekleyebilir; kendi tariflerinizi, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tarifini Sevdim'deki yarışmalara katılabilir, hediyeler kazanabilirsiniz.

En Yeniler

Videolu ve Resimli Yemek Tarifleri Sitesi

KATEGORİLER

TÜM KATEGORİLER