Bu tür nadir bulunsa da besleyici yönü oldukça fazladır. Rengi kahverengi ve gridir. Balık ve et yemeklerinin yanında tüketilebilir.
"Şitaki" olarak telaffuz edilen shiitake mantarı “kara orman mantarı” olarak da adlandırılır. Uzakdoğu ülkelerinde yaygın olarak tüketilmektedir. Sebzelerle beraber harmanlanarak pilav üstü tüketilebilir. Makarnayla da güzel olur.
Geniş bir şapkaya sahip olan bu mantar genellikle fırında ya da ızgarada tercih edilir. Tadı ve vitamin değeri kırmızı etle aynıdır.
En yaygın tüketilen mantar türüdür. Rengi beyazdır. Kolay bulunur. Pizzalarda ve çorbalarda tercih edilir. Zehirli olan mantar türlerine çok benzediğinden dolayı bilinçli kişilerce toplanmalıdır.
Mantarın sağlık açısından faydalarından bazılar şunlardır;
Mantarlar iyi bir selenyum kaynağı olduklarından kanser, tiroid, bilişsel düşüş riskini azaltmaya yardımcıdır.
İyi bir kitin ve beta- glukan kaynağıdırlar, bu da kolesterolün düşmesine yardımcı olmaktadır.
Mantarlar D vitamini kaynağıdırlar. D vitamini kalsiyum emilimini sağlayarak kemik gelişimine yardımcı olmaktadır.
Alzheimer’ın önlenmesinde yardımcıdır. Araştırmacılar günde beş adet mantar yemeyi tavsiye etmektedirler.
B vitaminleri bakımından zengin besinlerdir. Bu sayede vücudun her yerine oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin üretilmesine yardımcı olmaktadır.
Antioksidan bakımından zengin olan mantarlar, vücudun direncini arttırdığından hastalıklara yakalanma oranını azaltmaktadırlar. Ayrıca vücudu toksinlerden arındırıcı bir özelliğe sahiptirler.