Öncelikle enginarın lezzetini ve besin değerlerini kaybetmemesi için pişirmeden önce temizlemekte fayda olduğunu unutmayın.
İlk olarak enginarın başındaki yaprakları, etli kısmına doğru bir bıçak yardımıyla kesin. Etli kısmına gelince kesme işlemini durdurun. Burada bulunan etli kısmı kesmeyin. Bu aşamada sapını kullanmayacaksanız saplarını kesebilirsiniz. Enginar çanağının çevresinde bulunan kalın ve sert tabakayı bıçak yardımıyla kesmeye devam edin.
Enginarın baş kısmını kestiğiniz yerden tüylü bir iç kısım çıkacaktır. Bu iç kısmı bir kaşık yardımıyla oyarak çıkartın. Oyma işlemini yaparken elinizi u harfi gibi şekillendirin ve yuvarlak çizer gibi oyun. Eğer enginarın çanak kısmına zarar vermeden kesebileceğinize eminseniz bu aşamada kaşık yerine bıçakta kullanabilirsiniz. Bıçağı döndürerek enginarın çanak kısmına gelmeden düzgün bir şekilde kesin.
Enginarın kararmaması için çanak kısmını limonla ovun. Eğer enginarı uzun bir süre bekletecekseniz kararmaması için limonlu bir su içerisinde bekletin.
Enginarı temizlerken elinizin boyanarak kararma ihtimali vardır. Bu ihtimali ortadan kaldırmak için eldiven kullanarak enginarı temizlemenizi tavsiye ederiz.
Enginarı buzdolabında saklamak için öncelikle bir poşet içerisine su, limon ve tuz ekleyin. Ardından poşetin içerisine enginarları koyun ve ağızını sıkıca bağlayın. Bu sayede buzdolabında 1 hafta saklayabilirsiniz. Dondurucuda enginarı saklamak istiyorsanız ayıklanmış olan enginarı limonlu ve kaynar suda 2 dakika haşlayın. Ardından hemen buzlu suya atın ve su ılındıktan sonra buzdolabı poşetlerine doldurun. Bu şekilde enginarı derin dondurucuda 1 yıl kadar uzun bir süre saklayabilirsiniz.