1- Etin daha lezzetli olması ve aromasının artması için ilk şart kaliteli et seçmek ve kullanmadan önce eti bir süre dinlendirmektir. Vakumlama yoluyla dinlendirme yöntemi evde uygulamaya en uygun olanıdır. Bu yöntemle etler en fazla 4-5 gün buzdolabında dinlendikten sonra kullanılmalıdır.
2- Etin kalınlığı pişirme esnasında en önemli etkenlerden biridir. Etleri çok ince keserseniz pişerken sertleşecek ve yumuşak formundan çıkacaktır. İdeal olarak 1,5 cm kalınlığında etlerinizi keserek pişirmenizi tavsiye ederiz.
3- Etin içerisinde bulunan doymuş yağlar olduğu için pişirirken ayrıca yağ eklememeye özen gösterin. Eti marine ederseniz fazla yağ eklemenize gerek kalmayacaktır.
4- Eti terbiye ederken genellikle yağ, salça, soğan, yoğurt, süt, sarımsak, soğan suyu ve damak zevkine göre çeşitli baharatlar kullanılıyor. Eti terbiye ettikten sonra pişirirseniz daha yumuşak olacaktır. Saydığımız malzemeler ile bir karışım yaparak etleri içerisine yatırıp 3-4 saat marine edebilirsiniz.
5- Marine edilmiş etleri ise; ızgara ateşinde pişirmek en doğru seçim olacaktır. Izgaranız yoksa yüksek ateşte ısınmış demir döküm tavalar bu konuda imdadımıza yetişir. Döküm tavaların tercih edilme sebebi çok yüksek ısıya ulaşıp bu ısıyı uzun süre korumalarıdır. Unutmayın, et yavaş piştiği zaman suyunu salar; suyunu kaybeden Et lezzetini de kaybeder. Bu sebeple etin hızlı ve yüksek ateşte pişmesi ete lezzet katacaktır.
6- Etin pişmesine yakın sürede tuz ve baharat eklemesi yapmalısınız. Vaktinden önce eklenen tuz veya baharatlar eti sertleştirecektir.
7- Eti pişirirken mutlaka etin suyunu içinde tutmaya özen gösterin. Et suyunu içinde tutmazsa et kurur ve tatsız bir hal alır. Peki etin içinde suyunu nasıl tutabilirim? Diye soruyorsanız cevabı çok basit. Elektirikli ızgara, mangal veya benzeri aletleri çok iyi ısıttıktan sonra etleri pişirmeye başlayın. Kızgın ızgaraya eti koyduğunuzda oluşan izler mühürleme işleminin başladığının göstergesidir. Ön ve arka taraflarına ızgara izleri ile mühürleme işlemi yaptığınızda etin suyu artık içerisinde kalacaktır. Bu aşamadan sonra az pişmiş, orta pişmiş veya çok pişmiş olarak kendi damak zevkinize göre eti pişirmeye devam edebilirsiniz.
8- Eti pişirirken önce bir yüzünü, sonra diğer yüzünü pişirmelisiniz. Ayrıca pişen etleri tüketmeden önce 3-4 dakika oda sıcaklığında bekletmek etin lokum gibi bir kıvama kavuşmasına yardımcı olur.
9- Eti haşlayarak pişirmek isterseniz tencerenin içerisine 1 dilim ekmek veya 2 çorba kaşığı sirke ekleyebilirsiniz. Sirke çeşidi bu aşamada fark etmez. İsterseniz elma sirkesi isterseniz de üzüm sirkesi kullanabilirsiniz.
Eti fırında pişirecekseniz ideal pişirme sıcaklığı 180 derecedir.