Sirke yaparken kullanacağınız malzemelerin en doğalını bulmaya çalışın. Kullanacağınız meyvelerin çürük, ilaçlı veya mumlu olmamasına dikkat edin. Aksi halde yapacağınız sirkenin tadını etkilersiniz.
Elma sirkesi yapmak isteyenler için malzemeler: 1 kg elma, 3 litre su, 2 yemek kaşığı bal, ½ çay bardağı bulgur ve 1 çay bardağı nohut.
Üzüm sirkesi yapmak için gerekli malzemeler: 1,5 kg üzüm, ½ çay bardağı nohut, 2,5 litre su, 2 yemek kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı tuz.
Sirke yaparken kullanacağınız üzüm veya elmaları bir kenara alın. Elma sirkesi yapacaksanız elmaları kabukları ile minik minik doğrayın. Eğer üzüm sirkesi yapacaksanız elma gibi kabuklarını asla soymayın. Bunun yerine üzümleri minik minik doğrayın. Bu sayede sirkenin fermantasyon işlemi hızlanır.
Bakterilerin ve mayaların yardımıyla maddelerin mayalanmasına verilen isimdir.
Sirke yapımında kullanacağınız su, nohut, bal, tuz ve sirkeyi yapacağınız (üzüm veya elma) meyveleri aynı kavanoz içerisine alın. Sirkeyi yapacağınız miktara göre kullanacağınız malzemelerin miktarı da değişiklik göstermektedir. Bu oranda malzemelerinizi bir kavanoz içerisinde birleştirin.
Karışımları tamamladıktan sonra sirke yapımının aşamaları tamamlanmış oluyor. Bu noktada kavanozun ağız kısmını tülbent veya tıpa ile kapatın. Sirkenin oluşumuna kadar bekleyin.
Sirkenin oluşumu için yaklaşık 20 güne ihtiyaç vardır. Bu süre zarfı boyunca sirke kavanozunu kuru ve serin bir ortamda muhafaza edin.
Sirkenizin oluşumunu beklerken günde 1 kez ağızını açarak karıştırmanız gerekiyor. Tahta kaşık, metal kaşık ile karıştırmayın. Bu zamanlarda sirkenizi silikon veya plastik bir kaşıkla karıştırın.
20 gün bekledikten sonra sirkenin üzerinde oluşan jelimsi tabakayı alın. Sirke yapımında oluşan jel kıvamı sirke anasıdır. Sirke anasını bundan sonra yapacağınız sirkeler için kullanmak için saklayabilirsiniz.
20 gün boyunca karıştırdığınız gibi 20 günde hiç karıştırmadan sirkenizi bekletin.
Hazırladığınız ve oluşumu tamamlanmış sirkeyi bir kenara alın. Bir süzgeç yardımıyla sirke anasını içerisinden alarak sirkenizi süzün. Eğer süzgeç ile süzmek istemezseniz bu aşamada tülbent kullanabilirsiniz. Bir tülbent yardımıyla sirkenizi süzebilirsiniz.
Sirkenin birçok çeşidi bulunmaktadır. Üzüm, nar, elma, ada çayı, ardıç, ayva, bal, balsamik, çilek, hurma, kayısı, nane ve pirinç bunlardan bazılarıdır. Gelin sırasıyla hep birlikte saydığımız sirkelerin bazılarının malzeme oranlarına bir göz atalım.
Aşağıdaki maddelerde farklı sirke yapım aşamalarını ve malzeme listelerini görebilirsiniz.
Nar sirkesi yapmak için gerekli malzemeler: 1 çay bardağı sirkesi, 5-6 adet nohut, 1 tatlı kaşığı bal, 3-4 adet orta boy nar ve 1 yemek kaşığı kaya tuzu, içme suyu. Nar sirkesini yapmak için öncelikle olgunlaşmış olan narları ortadan ikiye bölün ve taneleri ile ayıklayın. Özellikle beyaz kısımlarının acılığı sirke içerisine geçmemesi için bu kısımları ayırın. Bir kavanoz içerisine nohutları yıkayıp yerleştirin. Üzerine nar tanelerini ve balı ekleyin. Ayrı bir kap içerisinde kullanacağınız sirkeyi içme suyu ile sulandırın. Suyun içerisine kaya tuzunu ekleyin ve eritin. Sirkeli ve tuzlu suyu kavanozun üzerine boşaltın. Daha sonra sirkeyi yapacağınız kavanozun üzerini içme suyu ile doldurun. (Burada kullanacağınız su oranı kavanozun miktarı ile alakalıdır) Sirkeyi yapacağınız kavanozun üzerini tülbent ile kapatın ve güneş almayan bir yere yerleştirin. Her gün plastik bir kaşık ile karıştırın. Sirke yaklaşık 20-25 gün içerisinde hazır olacaktır. Tülbent ile sirkeyi süzdükten sonra dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Evdeki sirkenizi aromatik hale getirmek için içerisine adaçayı ekleyebilirsiniz.
Bal sirkesi yapmak için gerekli malzemeler: 1 su bardağı taze sıkılmış meyve suyu, 1 kilo bal ve 2 litre kaynar su. Kaynamış suyun üzerine balı dökün. Mayalanma aşamasını hızlandırmak için içerisine meyve suyunu ilave edin. Bir çorba kaşığı ılık suyun içerisine bir miktar maya karıştırılır. Mayayı (sirke anası) ballı suyun üzerine ekleyin ve bir dilim ekmek içi üzerine yayın. Kabın üzerine tülbent örterek 15 gün boyunca dinlendirin. Dinlenen sirkenin üzerinden ekmek dilimini alın ve köpüğünü temizleyin. Elde ettiğiniz sıvıyı tülbent örtülü olacak şekilde açık havada sirke halini alıncaya kadar bekletin. Bu süre yaklaşık olarak 1 aydır.
Balsamik sirke yapımı için gerekli malzemeler 1 çay bardağı esmer şeker ve 2 litre üzüm sirkesidir. Balsamik sirkeyi yapmak için 2 litre üzüm sirkesinin üzerine 1 çay bardağı esmer şekeri ilave edin. Kısık ateşte yoğun bir kıvam alıncaya kadar pişirin.
Orta miktarda çilek sirkesi yapmak için gerekli malzemeler: 1 fincan fesleğen yaprağı, 1 yemek kaşığı rendelenmiş limon kabuğu, 4 su bardağı taze çilek ve 4 su bardağı sirke. Öncelikle çilekleri rondo dan geçirin ve püre haline getirin. Büyük bir cam kap içerisine aktararak limon kabukları ile sirkeyi ekleyin. Bu kap içerisine fesleğenlerin ¼’ünü ekleyin. Aromalar açığa çıkana kadar karıştırın. Yavaş yavaş diğer fesleğenleri de kabın içerisine ekleyerek fesleğenleri ezin. Tüm malzemeleri 3 gün boyunca serin ve kuru bir yerde bekletin. 3 günün sonunda malzemeleri bir tülbent yardımıyla süzün. Süzülen suyu 180 dereceye kadar ısıtın. Sıcak karışımı kavanozlara paylaştırın. Oda sıcaklığına geldiğinde kavanozların ağızını kapatın. Bu sirkeyi meyve salatalarınızda kullanabilirsiniz.
Pirinç sirkesi için gerekli malzemeler: 1 litre su, 2 adet nohut ve 1 çay bardağı beyaz pirinç. Pirinçleri iyice yıkayın ve süzün. Ayrı bir yerde de suyu kaynatın ve soğutun. Bir kavanoz içerisine pirinci ve soğumuş olan suyu ekleyin. Kavanozun ağızını bir tülbent ile kapatın. Pirinç sirkesinin oluşumu yaklaşık 15 gündür.
Tüm aşamaları bitirdiğinize göre sirke yapımını tamamlamış oluyorsunuz. Sirkenizi cam bir kavanoz içerisinde saklamanız en önemli noktalardan biridir. Hafif serin ve loş ortamda sirkenizi saklayabilirsiniz. Artık sirkenizi dilediğiniz gibi yemek ve soslarda kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.