İnsanlık tarihinin en eski gıdalarından biri o. Ekmeğe ilk şekil verme fikri Mısırlılarda görülmüştür. Soyluların ve sarayın simgesi olan ekmek o kadar değer kazanmış ki, para yerine bile kullanılmış. Mısır’dan, Roma’ya ardından Batı Avrupa’ya yayılan mayalı ekmek, sonraki yıllarda bütün dünyaya yayılarak sofralarımızda yerini almıştır.
Lezzetli bir ekmek hazırlamak için dikkat etmemiz gerekenler;
Un, su, tuz ve mayadan oluşan malzemelerimizi karıştırarak işe başlıyoruz. Mükemmel bir hamur elde edene kadar iyice yoğuruyoruz. Hamur mayalamanın püf noktaları için tıklayınız. Hamur Mayalama Tarifi
Mayalanması için dinlendirdiğimiz hamurumuzu pişirmeden önce şekil veriyoruz. Bunun için evdeki kek kalıplarınızı kullanabilirsiniz.
Ekmeğiniz katı bir hale geldikten sonra fırından çıkarabilirsiniz. Artık mutfağınız ekmeğinizin nefis kokusuyla sarmalanmış durumda.
Küçük dilimler halinde kesip kapalı, hava almayan bir kapta buzdolabınızda daha uzun süre saklayabilirsiniz.
Ekmek yapmak kolay gibi görünse de oldukça meşakkatli bir uğraştır. İlk yaptığınız ekmek ile son yaptığınız ekmek arasındaki farkı görünce ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız. Gelelim lezzetli bir ekmeğin inceliklerini sıralamaya.
Ekmek yapımına ilk kez başlıyorsanız, mutlaka tarifteki ölçülere bağlı kalmalısınız. Böylece sizi daha motive edecek bir sonuç elde edebilirsiniz.
Malzemelerin birbirinin içine geçmesi son derece önemli bir nokta. Mayayı hamurun içerisinde iyice dağıtmanız gerekecektir. Hamurunuzun içerisinde topaklanma olmadığından emin olun.
Ekmek yapmak uzun süren bir uğraş olduğu için ona yeterince zaman ayırın, aceleye getirmeyin. Kabarmasını ve hamurun mayalanmasını beklemek oldukça önemli. Üstelik sadece mayalanmasını değil, ekmek yapmanın en tatlı yanı pişmesini beklediğiniz zaman olacaktır.
Hamur yoğururken kendinize geniş bir alan açarak rahat çalışmanızı sağlayın. Hareketlerinizi kısıtlayacak şeylerden kurtulun. Hamuru yoğurduğunuz mutfak tezgahınızı ya da yoğurduğunuz kabı her zaman geniş tutun. Böylece daha kolay yoğurabilirsiniz.
Kendi yorumunuzu katın. İçerisine istediğiniz ek malzemeler ekleyebilirsiniz. Ancak çok fazla ek malzeme eklememeye özen gösterin.