Oran

Evde galeta unu yapılır mı?

tarifinisevdim
(5.0)
Ayraç
Galeta unu mutfakta en sık kullanılan malzemelerden biridir. Galeta unu bayat ekmeklerin inceltilerek hazırlanmış halidir. Galeta unu mutfağımızda üç aşamada bizlere yardımcı olmaktadır. Öncelikle bazı yemeklerde kıvam vermesi için galeta unundan yardım alırız. Bu konuya örnek vermek gerekirse köftelerde kullanılan ekmek içi yerine galeta unu kullanım aşamalarından bir tanesidir. Galeta unu köftenin içerisinde bulunan etin, yumurtanın ve yağın suyunu alarak kızarırken nemini içerisinde tutmaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca soslarda ekmek içi yerine bazen galeta unu kullanılır. Burada da sosun kıvamını ayarlamak için galeta unu bizlere destek sağlar. Galeta unu aynı zamanda yapışmayı önlediği için ekmek pişirmede de kullanılır. Burada ise fırın tepsisinin altına galeta unu eklenir ve üzerine ekmek hamurlarını ilave ederek pişmeye bırakılır. Bu sayede ekmekler fırın tepsisine yapışmaz. Mutfakta birçok alanda bizlere yardımcı olan galeta unu, eklendiği yemeklerin lezzetli olmasını sağlayan bir malzemedir. Kimi zaman ekmek içi yerine kullanılarak yemeğin kurtarıcısı kimi zamanda ek malzeme olarak eklenen yemeğin özel olmasını sağlar. Hatta tatlı-tuzlu hamur işlerinde başlı başına lezzet unsurudur. Şimdi Tarifini Sevdim’de evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz galeta unu yapmanın aşamalarına bir göz gezdirelim.
Devamını Oku
|

1. Ekmek

Ekmek resmi

Bu aşamada bayat ekmek kullanabilirsiniz. Eğer evinizde bayat ekmek yoksa dilimlenmiş taze ekmek veya bir bütün halinde olan ekmekleri küçük parçalara ayırın. Büyük bir fırın tepsisine ekmekleri üst üste gelmeyecek şekilde yerleştirin. Önceden 160 derecede ısıtılmış fırında kıtır olana kadar yaklaşık 25-30 dakika fırınlayın. Arada fırının kapağını açarak neminin kurumasını sağlayın.

2. Simit

Simit resmi

Yemeklerin içerisine ekmek dışında galeta ununa lezzet katmak için simit te kullanabilirsiniz. Simitleri ekmek gibi parçalar halinde fırında kurutarak galeta unu yapımına hazırlayabilirsiniz.

3. Galeta

Galeta resmi

Bu aşamada galetaları da galeta unu yapımında kullanabilirsiniz. Parçaladığınız galetaları incelterek galeta unu elde edebilirsiniz.

4. Mutfak robotu

Mutfak robotu resmi

Fırında kızartarak hazırladığınız ekmek parçalarını un haline getirmek için mutfak robotu kullanabilirsiniz. Robotun içerisine tüm ekmek parçalarını koyun ve yavaş yavaş un kıvamına gelmesini sağlayın. Dilerseniz bu aşamada irili ufaklı olarak parçalar hazırlayabilirsiniz. Bu aşamada galeta ununun inceliği tamamen sizin damak zevkinize bağlıdır.

5. Oklava

Oklava resmi

Eğer evinizde mutfak robotu yoksa bu aşamada bir oklavadan yardım alabilirsiniz. Bir buzdolabı poşeti içerisine elinizle kırdığınız ekmek dilimlerini ilave edin ve ardından bir oklava ile ekmeklerin üzerinden geçin. İncelen ekmekleri yine kendi istediğiniz incelik oranında ayarlayabilirsiniz.

6. İncelik

İncelik resmi

Galeta ununu çok ince yapmak isterseniz bir elekten geçirebilirsiniz. Bu sayede irice olan parçaları kolaylıkla toz halinde olan galeta unundan ayırmış olursunuz.

7. Kullanıldığı yerler

Kullanıldığı yerler resmi

Köftelerden, kızartmalara, hamur işlerinde başlı başına lezzet unsuru olan galeta ununun kullanıldığı yerleri sıralarsak eğer ilk başta köfteler aklımıza gelebilir. Hadi şimdide galeta ununun kullanıldığı yerlere bir göz atalım.

8. Köfte

Köfte resmi

Nefis bir köfte için kıymanın içine bayatlamış ekmek içlerini ilave etmek lezzetli tavsiyelerden biridir; ancak bu yönteme farklı bir alternatif daha mevcut! Köfte hamurunun iyi bir kıvamda olması ve daha güzel sonuçlara ulaşabilmesi için kıyma içerisine ekmek içi yerine bir miktar galeta unu ekleyebilirsiniz.

9. Kızartma

Kızartma resmi

Galeta unu, lezzetli ve çıtır çıtır bir kızartma için harika bir malzemedir. Sebzeleri ya da tavuk, balık, et ürünlerini galeta ununa bulayıp kızartarak harika sonuçlar elde edebilirsiniz.

10. Hamur işleri

Hamur işleri resmi

Galeta unu, tatlı-tuzlu kek ya da poğaça gibi hamur işlerinde de kullanılabilen malzemelerden biridir. Beyaz un yerine galeta unu ile yaptığınız kek ya da poğaça türü yiyecekler çok daha lezzetli ve sağlıklı olabilmektedir.

11. Saklama

Saklama resmi

Hazırladığınız galeta ununu cam kavanozlara paylaştırın. Galeta ununu, 3 ay boyunca derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Dondurmadan saklamak isterseniz eğer, buzdolabına koyduğunuz galeta ununu 1 ay içinde tüketmenizi tavsiye ederiz.

Evde Galeta Unu Yapılır Mı? İçin Yorum ve Fotoğraflar

Yorum eklemek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş Yap ya da Üye Ol

TARİFİNİ SEVDİM'E
ÜYE OLUN KAZANIN!
Üye olarak size özel bir tarif defteri oluşturabilir, beğendiğiniz tarifleri ve püf noktalarını defterinize ekleyebilir; kendi tariflerinizi, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tarifini Sevdim'deki yarışmalara katılabilir, hediyeler kazanabilirsiniz.

En Yeniler

Videolu ve Resimli Yemek Tarifleri Sitesi

KATEGORİLER

TÜM KATEGORİLER