Mini mini karnabahar taneciklerine benzeyen kefir mayası, esasen mikrobiyolojik bir kolonidir. Kefirin hazırlanması sürecinin de bu koloni tarafından gerçekleştirilen bir fermentasyon süreci olduğunu göz önüne almak gerekmektedir. Ayrana benzeyen fermente edilmiş bir süt ürünüdür. Ekmek gibi maya içermesinin yanı sıra yoğurt gibi süt proteini ve faydalı bakterilerde içermektedir. Bu da kefirin mayhoş bir tada sahip olmasını sağlamaktadır. Kefir hazırlarken hayvansal ürün kullanmak istemiyorsanız hindistan cevizi sütü, pirinç sütü ya da hindistan cevizi suyu kullanabilirsiniz.
Gerekli olan malzemelerimiz; 1 litre süt 1 çorba kaşığı kefir mayası Cam kavanoz Plastik tel süzgeç Tahta kaşık. Malzemelerinizi hazırladıktan sonra sütü kaynatın ve oda sıcaklığına getirin. Ardından oda sıcaklığına gelen sütün içerisine kefir mayasını ilave edin. Cam kavanoza aktardığınız bu karışımın üzerini hava alacak ama toz girmeyecek şekilde ince bir tülbentle örtün. Oda sıcaklığında 20-25 derecelik ısısını koruyacak şekilde bekletin. Kefir, sütsü duru bir yapıdan ayranımsı yapıya doğru geçmişse şişeyi salladığınızda yoğunluğun arttığını görebiliyorsanız ve cam şişenin iç çeperlerinde, tıpkı ayran dolu bir şişeden biraz döktükten sonra oluşan çizgi çizgi izler kalıyorsa kefiriniz olmuş demektir. Bu durumda yaklaşık 18-24 saat içerisinde süt pıhtılaşmaya başlamış ve sütünüz pıhtılaştığında da kefirinizi artık buzdolabına yerleştirebilirsiniz. 12 saat buzdolabında iyice olgunlaşmasını sağladıktan sonra hazırladığınız bu sağlıklı içeceğinizi buzdolabında 2-3 güne kadar muhafaza edebilirsiniz. Aynı zaman da tarifteki miktarları artırarak ya da azaltarak yapacağınız kefir miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
Kefir hazırlarken kullandığımız her türlü kap ve eşyanın mikrobiyolojik açıdan temiz olmasına dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde farklı mikrobiyolojik bireyler koloniye hakim olup, kefir mayanızı bozabilir. Bu durumda da sütünüzden istediğiniz lezzette hatta belki de hiç ama hiç kefir elde edemeyebilirsiniz. Kefir yapımına geçmeden önce işte, dikkat etmeniz noktalar;
Pastörize günlük süt kullanmanızı tavsiye ederiz. Mayalama esnasında mutlaka sütünüz oda sıcaklığında olmalıdır. Eğer, çiğ süt kullanacaksanız kaynatma işleminden sonra oda sıcaklığına gelene kadar soğumasını beklemelisiniz.
Mayaladığınız sütün üzerini asla kapamamalısınız. Sütün hava alması şart. Bundan dolayı ince bir tülbent ile üzerini örtebilirsiniz.
Kefir mayalarınızı yıkadığınız su klorsuz ve içme suyu kalitesinde olmalıdır.
Eğer bir süre mayalama yapmayacaksanız. Kısa süreli bir çözüm olarak kefir mayasını bir cam kavanoz içindeki sütün içine koyarak yaklaşık 10 gün kadar buzdolabında saklayabilirsiniz. Uzun süreli saklamak için ise kefir mayasını dondurabilirsiniz. Kefir mayanızı temiz içme suyu ile yıkayarak temiz bir havluya alın ve buzdolabının dondurucu bölümüne koyarak dondurun. Bu şekilde de yaklaşık 2 ay saklayabilirsiniz.
Eğer bir süre mayalama yapmayacaksanız. Kısa süreli bir çözüm olarak kefir mayasını bir cam kavanoz içindeki sütün içine koyarak yaklaşık 10 gün kadar buzdolabında saklayabilirsiniz. Uzun süreli saklamak için ise kefir mayasını dondurabilirsiniz. Kefir mayanızı temiz içme suyu ile yıkayarak temiz bir havluya alın ve buzdolabının dondurucu bölümüne koyarak dondurun. Bu şekilde de yaklaşık 2 ay saklayabilirsiniz.
Kefir bakterilerini etkilememek adına metal olan kaşık, süzgeç veya kap kullanmamak doğru olacaktır. Kefiri süzerken kullandığınız süzgeç kesinlikle metal olmamalıdır. Steril plastik ve tahta mutfak gereçlerinin kefir ile temas etmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak en doğru tercih cam bir kapta veya cam şişelerde kefiri mayalamak olacaktır. Eğer metal malzeme kullanırsanız mayaların ölmesine neden olursunuz.
Cam malzemeden yapılmış bir kavanoz kullanmalısınız.
Yorgunluğa, dikkat eksikliğine, kansızlığa, zeka gelişimine, mide şişkinliğine, şekere ve ülsere iyi gelmektedir. Ayrıca, enfeksiyonlara karşı vücudumuzun bağışıklığını güçlendirirken, stresi azaltır, kolesterolü düşürür, damar sertliğini ve kas kasılmalarını önler, kanı temizler, cilt hastalıklarına iyi gelir. Tok tutma özelliği sayesinde kilo vermeyi kolaylaştırır. Kısacası, sağlık ve şifa kaynağı bu içeceğin hayatımıza girmemesi için hiçbir neden yoktur.