Birçok farklı meyveden hazırlanabilmektedir. Pestil, meyvelerin posa ve çekirdeklerinden ayrılmasıyla ortaya çıkan özlerinden elde edilmektedir. En çok dut ve üzüm kullanılsa da incir, kayısı ve erik gibi meyvelerden de yapılmaktadır. Pestilin çeşidini belirleyen kullanılan meyvelerdir.
Pestilin ana malzemesi meyvedir. Pişirme sırasında nişasta, şeker ve su eklenerek pestil hazırlanır. Pestil yapımına meyvelerin özleri çıkarılarak başlanmaktadır. Isıtma veya ezme gibi metotlar kullanılarak hazırlanan karışıma, eklemeler yapılarak pişirilir. Son olarak kurutma işlemi yapılır. Pişirme işleminden sonra pestili, temiz bir beze sararak kurutmak gerekir. Kurutma işlemi için sıcak ve güneşli bir yer tercih edilmelidir. Kıvamlı bir pestil hazırlayabilmek için kullandığınız tarife mutlaka bağlı kalınmalıdır.
Çeşitli şekillerde servis edebileceğiniz pestiller size zengin sunum seçenekleri sunar. Muska, sarma, rulo gibi farklı şekillerle davetlerinizde fark yaratabilirsiniz.
Tat ve aromayı artırmak için tarçın, karanfil, zencefil gibi damak tadınıza uygun bazı baharatlar ilave edebilirsiniz.
Düşük ısılı ısıtılmış 100 derecelik fırın ısısında da kurutma işlemini yapabilirsiniz.
Meyvelerin özünden hazırlandığı için vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirmede etkilidir. Hücrelerin yenilenmesine katkı sağlar. Kalorisi fazla olduğundan çok fazla tüketilmemelidir. Farklı birçok besin öğelerini bünyesinde barındırdığı için vücudun birçok sisteminin düzenli çalışmasında son derece etkilidir.
Oldukça basit ve lezzetli olan bu tarifi çok seveceksiniz. Hazırsanız, başlıyoruz. Malzemeler: 1 kg. kayısı 3 su bardağı su 3 çorba kaşığı nişasta 2 çorba kaşığı çekilmiş ceviz içi ya da kayısı çekirdeği. Yapılışı: Kayısıları çekirdeklerinden ayırarak, 3 su bardağı suyun içerisinde çelik bir tencerede kaynatın. Kayısılar iyice pişip, dağılmaya başlayınca blender dan geçirerek püre haline getirin. Daha sonra tekrar kaynatarak içerisine 1 çorba kaşığı su ile açtığınız nişastayı ekleyin. 1-2 dk. daha karıştırıp pişirdikten sonra ocaktan alın. Karışım biraz soğuduktan sonra yağlı kağıdın üzerine ince bir şekilde yayın üzerine arzuya göre çekilmiş 2 çorba kaşığı ceviz içi ya da tatlı ise kayısıların içindeki çekirdeği serpiştirebilirsiniz. Sonrasında iyi güneş alan temiz bir yerde 2-3 gün bekletin. Üst kısmı kuruduktan sonra pestili çevirerek alt tarafının da kurumasını sağlayın. Kurumuş olan pestilinize istediğiniz şekli verip tüketebilirsiniz. Eğer güneş alan bir yeriniz yoksa 100 derecede ısıtılmış fırında pestilleriniz hafif kuruyana kadar yaklaşık 2-3 saat kontrollü olarak ta pişirebilirsiniz.