Bu lezzetli balık genellikle Ege ve Akdeniz’de bulunur. Barbunya sıcak ve ılık denizlerin kıyıya yakın kumlu deniz diplerinde yaşarlar. Görünüş itibariyle tekire çok benzese de en büyük ayırt edici özelliği kafasının daha uzun oluşudur. Eylül ayında hala lezzetli olan bu balığın kızartması güzel olur.
Ege’nin en lezzetli balıklarından biri olan çipura pembemsi yanaklarıyla tanınır. Her mevsim zevkle yenen bu balığın ızgarası, buğulaması, çorbası, fırını çok güzel olur. Tadı nefis olan bu balığı ızgara veya fırında yenmesi tercih edilmelidir.
Eylül itibariyle Marmara’ya inen istavritler tezgahlarda yerini aldı. Her mevsim yakalanan istavritin tavası ve fırını lezzetli olur.
İzmarit midye, deniz solucanı ve balık yumurtalarıyla beslenen bir dip balığıdır. Eti son derece lezzetlidir. Izgarası ve tavası güzel olur.
Saatte 120 km hızla yüzebilen bu balıklar, okyanusların en hızlı balıklarından biridir. Kılıç balıkları oldukça büyük boyutlara ulaşabilen balık türlerindendir. Genellikle sıcak ve ılık denizlerde yaşarlar. Dünya üzerinde avlanması en zor olan balık türlerinden bir tanesidir. Tava ve ızgarası güzel olur.
Marmara denizinde akıntılı yerlerde çok bulunur. Çok ufaklarına derviş denir. Kırlangıç balığının buğulaması çok lezzetli olur. Etinin lezzetli olmasının dışında her mevsimde bulunmasından dolayı oldukça ekonomiktir.
Uskumrugiller familyasına ait bu balık genelde uskumru ile karıştırılır. Hatta bazen farkları bile hissedilmez. Kolyoz benekli bir balık türüdür. Uskumrunun ise benekleri yoktur. 100 gramlık bir kolyoz balığında 158 gram enerji bulunmaktadır. A,C vitamini, kalsiyum ve demir açısından da zengin bir balık türüdür. Füme halinde pişirip servis edebilirsiniz. Konserve balık severler için de uygun bir balık çeşididir.
Sinirli ve saldırgan bir balık türü olan lüferler bütün küçük balıklar ile beslenirler. Lüferlerin yerini bulmada balıkçıların en büyük yardımcıları ise martılardır. Izgarası, buğulaması, pilakisi ve tavası oldukça lezzetlidir.
Palamut, büyük balıkların en sevilenlerinden olup en lezzetli zamanını Eylül ve şubat ayları arasında yaşar. Besleyici içeriğiyle sofralarda yerini alan Palamut balığı tavada, ızgarada ya da fırında rahatlıkla pişirilir. Sebze ile harmanlanıp fırında pişen Palamut Pilaki tarifinin tüm videolu tarif detayları için tıklayınız.
Sürüler halinde yaşayan sardalyalar hamsinin yakın akrabasıdır. Çeşitli ızgaraları, fırını, kağıt kebabı, buğulaması ve pilakisi lezzetli olur.