6-8 kişilik güllaç yapımı için gerekli malzemeler: 15 adet güllaç yaprağı, 3 su bardağı toz şeker, 2,5 litre süt, 1,5 su bardağı ceviz içi, 1 paket vanilya, 2 çorba kaşığı gül suyu (isteğe göre). Süslemek için: Nar, ceviz içi, file badem, antepfıstığı, nar, çilek, vişne.
Güllaç yapımında dilerseniz içerisine ceviz içi yerine antepfıstığı veya file badem kullanabilirsiniz. Bu aşamada güllacın içindeki malzemeler tamamen sizin damak zevkinize bağlıdır.
Sütü tencereye alın ve şekerle birlikte eriyene kadar orta dereceli ateşte 10 dakika kadar karıştırarak pişirin. Son olarak vanilyasını ilave ederek ocaktan alın. Süt şerbetini eliniz hafif yanacak dereceye gelinceye kadar pişirin. Süt ne çok sıcak ne çok soğuk olmalı. Ilık olması en önemli püf noktalarından. İstenilen sıcaklık olmadığında aksi takdirde güllaç tatlınız hamur olabilir. Süt şerbetinin hazır olduğunu düşündüğünüzde ocağın altını kapatın ve tencereyi bir kenara alın.
Güllacın içerisine ekleyeceğiniz ceviz içi veya antepfıstığını bir bıçak yardımıyla küçük parçalara ayırın. Bu aşamada güllacın içerisinde ağızınıza gelmesi ve toz halinde olmaması için çok inceltmeden doğrama işlemini yapmanızı tavsiye ederiz. Eğer iç malzemesini toz şeklinde seviyorsanız bir mutfak robotu kullanarak malzemeyi inceltebilirsiniz.
Öncelikle; Güllaç yapraklarını kolaylık açısından makasla ortadan ikiye keserek kullanabilirsiniz ya da direk yaprak boyutunda tepside sütleyebilirsiniz. Bir tepsi ya da borcam içerisine bir güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde yerleştirin. Güllaç yaprağının üzerine 1-2 kepçe ılınmış sütü yaprağın her yanı ıslanana kadar gezdirin. 15 yaprak olarak belirttiğimiz güllaç yapraklarının yarısının her bir yaprağını sütleyerek alt tabana dizin. Ve biraz bekleyip iç malzemesi olarak kullanacağınız malzemeyi serpin. Burada kullanacağınız iç malzemeleri tepsi ya da borcam içerisine eşit miktarda serpiştirerek katları oluşturmaya özen gösterin. Daha sonra üzerine tekrar güllaç yapraklarının her birini sütleyerek kapatın. Bu aşamada; Güllaç yapraklarının parlak kısmının üste gelmesi belirtiğimiz gibi önemli.
Gül suyu kullanmak isterseniz süt şerbetinden kalan son 1 bardaklık şerbete 2 çorba kaşığı gül suyu ekleyerek güllacın son katı üzerinden dökebilirsiniz. Eğer gül suyu kullanmak istemezseniz bu adımı atlayabilirsiniz.
Dilerseniz 2 kat güllaç yaprağı kullandıktan sonra iç malzemesi olarak ekleme yapabilirsiniz. Bol malzemeli seviyorsanız katlar arasındaki iç malzemeleri sık sık ekleyin. Burada kendi damak zevkinize uygun olacak şekilde bol iç malzeme kullanabilirsiniz. Ancak güllacın tabanını döşeyip arasına cevizli ya da herhangi çerezli karışımı koymadan mutlaka bekletin. Arasına eklenen malzemeler yumuşayarak tat değişikliğine neden olabilir.
Güllaç hazırlandıktan sonra 5-10 dakika kadar dinlendirin. Yapraklar sütü çektikten sonra üzerine süslemek istediğiniz nar, çilek, vişne, antepfıstığı, ceviz içi veya file badem gibi malzemeler ile süsleyin. Dilerseniz bu adımı güllacı tam anlamıyla dinlendikten sonrada yapabilirsiniz.
Güllaç borcamı hafif ılındıktan sonra buzdolabına kaldırarak yaklaşık 2-3 saat kadar buzdolabında dinlendirin. Tüm yapraklar ıslanıp aşağıya doğru çöktükten sonra güllacınız olmuş demektir.
Güllaç buzdolabında dinlendikten yaklaşık 2-3 saat sonra keserek porsiyonlara ayırın. Eğer üzerine süsleme yapmadıysanız bu aşamada güllacınızı kendi zevkinize göre süsleyebilirsiniz.
O zaman Ramazan’ın bembeyaz büyülü lezzeti Tarifini Sevdim yorumuyla sizin için Tarifimizi sofralarına konuk eden herkese şimdiden afiyetler olsun. Bademli, Fındıklı, Hurmalı Güllaç tarifimiz