Keki yapmaya başlamadan önce fırınınızı ısıtın. Ve her zaman önceden ısıtılmış fırında keki pişirin. Soğuk fırında asla!
Tereyağı ve yumurtaları kekinizi pişirmeden önce dışarı çıkartın.
Bir kekin yumuşacık ve kabarık olmasını sağlayan en önemli unsuru şeker ve yumurta. Yumurta beyazı ve şekerin, yumurta sarısı ve şekerin ayrı ayrı ve iyi bir biçimde çırpılması sonucunda kekiniz doğal olarak kabarır. O yüzden bu iki temel malzeme hep sizinle olmalı.
Güzel bir kekin ilk adımı yumurtaları kaba kırıp, üzerine şeker ilave ederek başlar. Bu aşamada şeker eriyene kadar düzgün bir biçimde malzemeleri çırpmak çok çok önemli. Ardından sıvı malzemeler geliyor. Süt ve sıvı yağı ilave ettikten sonra tekrar bir karıştırın.
Unu her zaman eleyerek kullanın. Un, kabartma tozu gibi kuru malzeme olarak tabir edilen malzemeleri de elekten geçirin. Unu eleyerek eklemek unun havalanmasını sağlıyor, diğer malzemelerle daha kolay bütünleşmesine yardımcı oluyor.
Kuru malzemeler de eklendi. Onun sonrasında miksere veda edin. Bu aşamada kullanmayın.
Bir spatula, yardımıyla un kırıntısı, un topağı kalmamasına dikkat ederek alttan üste doğru hareketlerle malzemeleri birbirine yedirin. Dilerseniz yine çırpabilirsiniz ama bu şekilde karıştırmak kekin dokusunun hafif nemli ve lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Kek kalıbını tereyağıyla iç kısmının her yerini yağlayın. Yağlanmamış hiçbir kısmının kalmamasına özen gösterin. Birkaç tutam un serpin. Ardından kalıp ya da borcamı ters çevirerek fazla undan arındırın ve kek harcını öyle aktarın.
Kekinizin fırında çökmesini engellemek için hamuru kalıbı ile birlikte fırına koymadan önce 20 dakika kadar dinlendirin.
Keki ortadan ikiye bölmek için diş ipi kullanabilirsiniz. Bu sayede daha düzgün bir kesim yapabilirsiniz.
Meyveli kek yapıyorsanız ve meyvelerin ağırlaşarak aşağı çökmesini istemiyorsanız kullanacağınız meyveleri unlayın. Bir küçük not ise kullanacağınız meyvelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Bu sayede kekin dengesi bozulmaz ve kekiniz çökmez.
Keki fırında pişirirken yerinden oynatmamaya dikkat edin. Yeri değişen ve sürekli oynayan kek hamuru dengesiz şekilde kekin pişmesine etken olur.
Kekinizin yumuşacık olmasını istiyorsanız malzemelerinizde kullanacağınız un oranına dikkat edin. Fazla un katarsanız kekiniz daha sert bir kıvam alacaktır. Bu nedenle azar azar unu yedirerek hamuru kıvamda tutmaya çalışın.