Dünyada tüketimi en fazla olan bitki çeşitlerinden biridir. İçeriğinde A, B6, C ve K vitaminleri bulundurur. Demleyerek tüketildiğinde sindirim sistemine ve bağışıklık sistemine katkıda bulunur. Yemeklerde taze adaçayı kullanmanız daha hafif ve taze bir tat almanıza yardımcı olur. Kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise kullanacağınız orandır. Adaçayının çok baskın bir tadı olduğu için fazlası yemeğinizin tadını bozabilir. Bu nedenle birkaç yaprak kullanmanız yeterli olacaktır. Adaçayını kuzu, balık, mangal, fırın yemeklerinde veya birçok yemekte kullanabilir, hoş kokusu sayesinde damak zevkinize göre şekillendirebilirsiniz. Ayrıca yapraklarını demleyerek adaçayı elde edebilirsiniz.
Anasonu hamur işlerinize lezzet katmak amacıyla kullanabilirsiniz. Genel olarak salatalarda, haşlamalarda veya kuru pasta, ekmek, gevrek gibi hamur işleri yapımında ise farklı lezzetler elde etmek amacıyla kullanılmaktadır. Anasonu kavrularak kullanırsanız aromasının arttığını görebilirsiniz.
Ardıç tohumunu baharat olarak, koku vermek için, iştah açmak veya içeceklerinize tat vermek için birçok alanda kullanabilirsiniz. Ardıç tohumu hiçbir mevsimde dökülmediği için her mevsim kullanılabilir. Tohumlarını veya meyve olarak bilinen yuvarlak kısımlarını alarak döverek çeşitli yemeklerde kullanabilirsiniz. Koku verme amacı ile hazırladığınız aperatif veya mezelere ekleyerek hem lezzet katma açısından hem de hoş koku açısından tüketebilirsiniz.
Biberiyeyi evde yetiştirebileceğiniz gibi hemen hemen tüm marketlerde de bulabilirsiniz. Biberiyenin bir diğer ismi ise kuşdili olarak bilinmektedir. Patatesli yemeklerde, omletlerde, çorbalarda, et yemekleri, balıklarda ve salatalarda birkaç tutam biberiye kullanabilirsiniz.
Hamur işlerinin bir numaralı baharatlarından birisi çörekotudur. Pide, sandviç, kek veya kurabiyelerde sıkça karşımıza çıkan çörekotu ile hamur işlerinizin lezzetine lezzet katabilirsiniz. Ayrıca öğütülmüş olarak yoğurt ya da bal üzerine ekleyerek de tüketebilirsiniz.
Defne yaprağı mutfakların vazgeçilmez hoş kokularından biridir. Defne ağacının kurutulan yapraklarından elde edilir. Balıklarda, soslarda, domatesli ve sebzeli yemeklerde sıkça kullanılır.
Özellikle domates soslarında ve diğer soslarda sıkça karşımıza çıkmaktadır. Fesleğeni omlet, çorba, makarna ve salatalarda da sıklıkla tüketebilirsiniz. Fesleğen kullanırken dikkat etmeniz gereken tek şey, ocaktan aldıktan sonra kullanmak istediğiniz yemeğin üzerine eklemek olacaktır.
Tohum ve toz halinde bulunmaktadır. Tohum olan hardalı döverek zeytinyağında bekleterek kullanabilirsiniz. Toz halinde kullanacaksanız da yemeğin üzerine serperek kullanmalısınız. Hardal genel olarak makarna ve et soslarıyla çok uyumlu bir baharattır.
Haşhaş mutfakta birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Çörek, tatlı, poğaça, kurabiye, peksimet ve yağ üretiminde haşhaş kullanılmaktadır. Damak zevkinize göre haşhaşı birçok şekilde kullanabilirsiniz.
Genel olarak tatlılarda kullanılan Hindistan cevizini toz halinde sebze püresinde veya patates püresinde kullanabilirsiniz.
Baharatlar arasında çok bilindik olmayan, çoğu tarifte adı geçmeyen bir baharat türüdür. Bazı ekmek ve kek tariflerinde kakule tercih edilmektedir. Çay ve Türk kahvesi seviyorsanız bir de kakule ile denemenizi tavsiye ederiz.
Sofralarımızda en yaygın olan baharatlardan birisi karabiberdir. Hemen hemen tüm yemeklerle uyumlu, yemek pişerken veya piştikten sonra kullanılabilen bir baharattır. Genel olarak sebze, et, tavuk, pilav, salata ve tuzlu hamur işlerinde kullanılmaktadır.
Yemeğin tadını bastıracak kadar güçlü bir baharat türüdür. Bu nedenle yemeğinizi pişirirken yavaş yavaş ekleyerek kullanmanız önemlidir. Genel olarak bonfile, pizza, spagetti, omlet ve makarna soslarında kullanılmaktadır.
Ülkemizde Antep ve Maraş bölgesinde yetiştirilen yağlı ve soslu yemeklerin vazgeçilmez baharatıdır. Acı ve tatlı olarak çeşitleri mevcuttur. Damak zevkinize uygun olarak kırmızıbiberi yemeğinizde kullanabilirsiniz.
Kimyon birçok yemeğe yakıştığı kadar bazı yemeklere de yakışmayan bir baharat türüdür. Sağlık açısından oldukça faydalı olup, içeriğinde bulundurduğu bol miktarda demir ile vücudumuza oldukça yararlıdır. Kimyonu çiğ köfte, lahmacun, kebap türleri veya mezelerde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Soğanlı yemekler, dolmalar, şarküteri ürünleri, ekmek ve hamur işlerinde sıkça kullanılan baharat türüdür.
En çok tavuk yemeklerinde tercih edilen bir baharat türüdür. Köri baharatını çok sevenler kuzu, koyun ve diğer et yemeklerinde de köri baharatını kullanmaktadır. Köri baharatını sos haline getirip veya köri sosu alarak birçok et yemeğinin yanında tüketmeyi sevenlerde mevcuttur.
Acı bademi andıran ve toz olarak kullanılan bir baharat türüdür. Genel olarak kek ve çöreklerin içerisine katılmaktadır.
Çok eski zamanlardan bugüne kadar yemeklere tat vermek için kullanılmaktadır. Mercan köşkün kekiğe benzeyen bir tadı vardır. Her türlü et yemeklerinde kullanılan kekiğin yerine mercan köşk kullanılabilmektedir.
Soslarda genellikle muskat kullanılmaktadır. Özellikle patates püreleri, beşamel soslarda, etli ve mantarlı yemeklerde muskata yer verilmektedir. Damak zevkinize göre bazı keklerde de kullanabilirsiniz.
Çorba, yoğurt, cacık, limonata, dolma ve evde hazırladığınız çaylarda kullanmak için oldukça uyumlu bir baharattır. Et ile uyumu çok iyi olduğu söylenemez. Bu nedenle et yemeklerinde tercih etmemek daha doğru olur.
Çorba, ızgara et ve tavuk yemeklerinde sıkça kullanılmaktadır. Konservelere kullanılan bir baharat türü olup güçlü bir tada sahiptir. Rezenenin çayını yaparak kaynatıp içmekte oldukça faydalıdır.
Baharat kategorisinde bulunan en pahalı baharat türüdür. Bu nedenle yemeklerde az miktarda tercih edilmektedir. Risotto, işkembe çorbası, tatlılar, balık çorbaları ve pilavlarda kullanılır. Safranlı pilav yapmak isterseniz bir miktar süt ile karıştırıp kullanmanız daha iyi bir sonuç almanıza yardımcı olmaktadır.
Çörekotu gibi birçok tarifin yıldızlarından biriside susamdır. Hamur işlerinde süsleme amacı ile kullanılan susamın lezzet arttırıcı özelliği de bulunmaktadır. Susamı yağsız tavada hafif kavurun ve kavanoza doldurun. Bu sayede susamları uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Genellikle meyveli ve sütlü tatlılarla beraber sütlü içeceklerde de tercih edilmektedir. Tarçın bolca kullanıldığında aroması ile tadını alabileceğiniz tek baharattır. Tarçını seviyorsanız bolca kullanabilirsiniz.
Tarhun Fransız mutfaklarında en çok kullanılan baharatlardan biridir. Tarhun en çok yumurtalı yemekler, lazanya, buğulama balık ve sulu tavuk yemeklerinde kullanılmaktadır. Hafif tatlı olan baharatı azar azar yemeğinize ekleyerek kontrollü şekilde kullanmanızı tavsiye ederiz. Yemek içten içe iyice demlendikten sonra yemeğin tadına göre eklemeler yapmanız daha doğru olacaktır.
Etli ve zeytinyağlı dolmalarda mutlaka yenibahar kullanılmaktadır. Tüm dolma çeşitlerinde, balık yemeklerinde ve sebze yemeklerinde yenibaharı tercih edebilirsiniz.
Zahteri iki çeşit olarak kullanabilirsiniz. Kurutulmuş zahter ve kahvaltılık zahter olarak ikiye ayrılmaktadır. Taze zahteri salata veya köftelerin iç harcında kullanabilirsiniz. Kekik gibi kuruttuktan sonrada birçok yemekte kullanabilirsiniz. Kahvaltılık zahter birçok malzemenin öğütülerek karıştırılmasıyla hazırlanmaktadır. Kahvaltılık zahteri zeytinyağı ile karıştırabilir, ekmeğinizin üzerine zeytinyağı döktükten sonra üzerinde gezdirebilir veya tereyağı ile tüketebilirsiniz.
Yemeklerde ve tatlılarda kullanılan bir baharat türüdür. Balık tariflerinde bir miktar zencefil kullanılabilir. Kuru pasta ve kurabiyelerde de az miktarda kullanılarak farklı bir tat oluşturmasına yardımcı olur.
Beşamel soslarında, salatalarda, pilav, makarna ve hamur işlerinde kullanılan bir baharat türüdür. Kışın soğuk algınlığında çay olarak da tüketilmektedir.