Asma yaprağı içeriğinde bulundurduğu A, B6, C ve K vitaminleri ile oldukça zengindir. Aynı zamanda içeriğinde kalsiyum, demir, bakır, lif, kalsiyum, folat, manganez, mazgenzyum ve riboflavin içerir. Sezonu Mayıs ve Haziran ayları olan asma yaprağı kışın sarma yapmak için şimdiden buzluklara veya dolaplara kaldırılmalı.
İçeriğinde fosfor, demir, bakır, potasyum, magnezyum, B1 vitamini ve tiyamin bulundurur. Bakla yemek olarak tüketilebileceği gibi meze (fava) olarak hazırlanarak da tüketilebilmektedir. Hem protein hem de vitamin açısından oldukça zengindir. Tarifini Sevdim mutfağında hazırladığımız zeytinyağlı bakla ve fava tarifimizin videolu detaylarına ulaşmak için linkleri tıklayarak inceleyebilirsiniz. Zeytinyağlı Bakla Fava
Yaz aylarının beklenen sebzelerinden biri olan bamya sağlıklı bir besin olmasıyla birçok şifalı etkisi olduğu da göz ardı edilmeyecek kadar çoktur. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirme, sindirim sisteminde oluşan rahatsızlıklar, saç bakımı ve antioksidan gibi birçok konu başlığının ana maddesi olmaya adaydır. Sizler için mevsimine özel olarak hazırladığımız bamya çorbasının tüm detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. Taze Bamya Çorbası
Tam bir vitamin deposudur. İnsan sağlığı açısından birçok faydası olan barbunyanın içinde bol miktarda demir, çinko, kalsiyum, karbonhidrat cilt ve hücrelerimiz için çok faydalı olan E, A, C ve K9 vitaminleri bulunmaktadır. Aynı zamanda bol miktarda lif içermektedir. Taze barbunyanın çıkmasıyla etli veya zeytinyağlı yemeği günlük menünüzde yer alabilir.
Bezelye yüksek oranda A, B, E ve K vitaminleri içerir. Ayrıca içerisinde potasyum, fosfor ve demir bulundurur. Bu sayede kalp ve damar hastalıklarını önlerken kan şekerini dengede tutar. Bezelye aynı zamanda iyi bir protein kaynağı olduğu için uzun süre tokluk sağlar. Vücut için enerji ve zindeliği sağlar. Çay saatlerinde sizlere eşlik etmesi için bezelyeli harika muffin puflar hazırladık. Tarifimizin tüm yapım detaylarına ve videolu yapım aşamalarına ulaşmak için: Bezelyeli Mini Muffin Puflar
Kalorisinin azlığı ve besin değerinin fazla olması ile tanınan börülce çok iyi bir protein deposudur. Yaklaşık 1 su bardağında 15 gram protein içerir. Bu nedenle büyüme, gelişme, yaraların iyileşmesi ve saç ile tırnak sağlığı açısından oldukça önemlidir. Mutfağımızda hazırladığımız zeytinyağlı börülce tarifini sofralarınıza konuk etmek isterseniz eğer Zeytinyağlı Taze Börülce tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
Hemen hemen her yemekte konuğumuz olan çarliston biber. Düşük kalorisi ile hem çiğ tüketimi oldukça kolay olan hem de yemeklerde kullanılarak tokluk hissini arttıran bir sebze olarak bilinir. İçerisinde A, C, B1, B2, E, P ve K vitamini bulundurur. Ayrıca iyi bir antioksidan olduğu için vücudumuz için oldukça faydalıdır. Şimdi tam zamanıyken çarliston biberi kahvaltılarınızda tüketebilir ve yaptığınız yemeklerde kullanabilirsiniz.
Yeşil yaprakların arasından salkımlar şeklinde çıkan çalı fasulyesi, öncelikle beyaz mor ve pembe renklerinde çiçekler açar. Çalı şeklinde ya da sarmaşık bir şekilde büyüyebilir. Özellikle de zeytinyağı ile pişirildiğinde bahar ve yaz aylarının vazgeçilmez bir yemeği haline gelir ve Türk mutfağının vazgeçilmez sebzelerindendir.
Yaz aylarının göz bebeği olan çilek oldukça sık tüketilen ve çok sevilen meyvelerin başında gelir. Hem tadı hem de görüntüsü ile gönüllerimizi çalar içerisinde bulundurduğu A, C, B6 ve B12 vitaminleri ile güçlü bir antioksidandır. Ayrıca kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum, selenyum, manganez, magnezyum ve birçok besin bileşini içeren çilek sağlık açısından oldukça faydalıdır. Sofralarınızı renklendirecek damaklarınızı şenlendirecek ‘’Çilekli Cheesecake’’ tarifimizin videolu yapım aşamalarına buradan Çilekli Cheesecake ulaşabilirsiniz.
Yazın olmazsa olmazı. Yemeklerde, salatalarda, kahvaltıda ve menemende afiyetle tüketilen domates içerdiği likopenle tam bir vitamin deposu. Çiğ olarak içeriğinde bulundurduğu antioksidanlar ve yararlı bileşenler ile vücudumuz için faydalıdır. İçeriğinde beta karoten, folik asit, A, C ve E vitaminleri bulundurur. Kalorisi de oldukça azdır. Ancak domates alerjik bir sebze olduğundan özellikle alerjisi olanların tüketirken çok dikkat etmeleri gerekir. Tarifini Sevdim Mutfağında sizin için hazırladığımız ‘’Pastırmalı Peynirli Yumurtalı Domates Dolması’’ tarifimize buradan ulaşabilirsiniz. Pastırmalı Peynirli Yumurtalı Domates Dolması
Dereotu doğal olarak yetiştiği için çok sağlıklı bir ottur. Özellikle salata, çorba, sos, balık ve et yemeklerinde oldukça sık karşımıza çıkar. Yemeklere hoş bir tat katar. İçeriğindeki magnezyum, demir, manganez, kalsiyum, A ve C vitaminleri ile oldukça zengin bir içeriğe sahiptir.
Dolmalık biber zeytinyağlı veya etli çeşidiyle Türk mutfağının en güzel lezzetlerinden biridir. Taze ve çiğ olarak tüketilen dolmalık biberin çoğu %92 oranında sudan oluşur. Gerisi karbonhidrat ve az miktarda protein ile yağdan oluşmaktadır. Kalorisi düşüktür ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Dolmalık biberler yeşil, sarı, kırmızı ve turuncu gibi renkler ile hem gözümüze hem de midemize hitap eder. Misafirleriniz için hazırlayabileceğiniz oldukça hızlı ve kolay tarifimizin detayları: Kızartmalı Biber Dolması
Doğal bir antibiyotik olan dut, içeriğindeki kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini açısından da oldukça sağlıklıdır. Halk arasında bilinen kan yapıcı özelliği ile çok sık tüketilmektedir. Vücut için saymakla bitmeyen bir yarar listesi vardır. Siyah ve beyaz olarak iki çeşit renge sahiptir. Meyve olarak tüketildiği gibi dut reçeli ve pekmezi de yapılabilir.
Doğal probiyotik kaynağı ile yağ azaltıcı özelliği vardır. Yüksek antioksidan kapasitesi ile karaciğer dostu olarak bilinir. İçerisinde A, B, C vitaminleri, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, iyot gibi birçok mineral bulundurur. Kolesterolü düzenler ve karaciğer için oldukça faydalıdır. Düzenli enginar yenildiğinde vücuttaki toksinleri atar ve mide ağrılarına iyi gelir. Enginarın saymakla bitmeyecek, oldukça fazla yararı vardır. Gelin sizler için hazırladığımız tarifimize bir göz atalım. Fırında Peynirli Enginar
Taze veya kurutularak salatalarda ve yemeklerde yerini alan fesleğeni tadını çabuk kaybetmemesi için yemeklerinizin içine eklediğinizde ocağın altını kapatmadan kısa bir süre önce ilave etmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca saksıdaki fesleğenin kokusuyla sinekleri kovucu etkisi olduğu bilinmekte. Saksıya ekeceğiniz fesleğen sizi yaz aylarında sineklerden de koruyacaktır.
Tazesi, kurusu, reçeli, meyve suyu derken pek çok çeşidiyle damakları tatlandıran kayısı cildimizi de güzelleştiriyor. Lif açısından oldukça zengin olan kayısı vücudu tok tutar ve zayıflamayı da kolaylaştırır.
Yazın vazgeçemediğimiz sebzelerden biri de kabak. Besin değerini kaybetmesini önlemek amacıyla buharda pişirilmesi önerilir. Çiğ kabak rendelenip salatalara eklenebilir. Haşlanıp, zeytinyağı ve limon eklenerek kabak salatası yapılabilir. Çorbası, zeytinyağlısı, etli yemeği, mücveri, dolması ve böreği yapılan bir sebze olduğu için yaz mevsiminden konserve edilerek kışın da besin değerini kaybetmeden tüketilebilir. Sizin için seçtiğimiz lezzetlerimizden ‘’Kabak Çorbası’’nın eşsiz lezzetine buradan ulaşabilirsiniz. Kabak Çorbası Zeytinyağlı kabak makarna tarifiyle yaz sofralarınızı süslemek isterseniz eğer tarifini buraya bırakıyoruz o zaman Zeytinyağlı Kabak Makarna Domates sosuyla hazırlanmış kabak sandal tarifimizi de incelemek isterseniz eğer; Domates Soslu Peynirli Kabak Sandal ne buradan ulaşabilirsiniz.
Çocukların göz bebeği olan kiraz mevsimi geldi. Güçlü bir antioksidan deposu ve C vitamini açısından oldukça zengin bir meyvedir. İçeriğindeki lif, A vitamini, kalsiyum, demir, protein ve potasyum ile insan vücudu için faydalıdır. Kiraz içerisinde kolesterol, sodyum ve yağ içermez. Bu nedenle tam mevsimindeyken bolca tüketebilirsiniz.
Ispanak vitaminler açısından oldukça zengindir. Protein açısından da zengin sayılan ıspanak doymamış yağları da bol miktarda içerisinde bulundurur. Ayrıca bolca lif kaynağına sahiptir. Ispanağın faydaları saymakla bitmez. Gelin hep birlikte ıspanağı mutfağımızda hangi şekilde değerlendirebiliriz onlara bir göz atalım. Öncelikle ıspanak kahvaltıda omletlerin vazgeçilmezi, öğle yemeklerinde ve akşam yemeklerinde eşsiz tadı ile sulu yemek olarak tüketilmesi ve 5 çaylarında ise ıspanaklı börek ile harikalar yaratabileceğiniz muhteşem bir sebze türüdür. Sizler için hazırladığımız tarifini sevebileceğiniz. Harika bir ıspanak graten tarifine ne dersiniz öyleyse. Garnitürlü Ispanak Graten
Marul iyi derecede vitamin ve mineral kaynağıdır. K vitamini, A vitamini, provitamin A, beta karoten, şeker, lif, kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum ve potasyum gibi maddeler yönünden de oldukça zengindir. Akşam yemekleri veya öğle yemeklerinde masalarımızda sıklıkla görmüş olduğumuz marulun insan sağlığı açısından oldukça fazla faydaları vardır. Bunlardan bazıları saç dökülmesini önlemek, damar hastalıklarının önüne geçmek, saç ve cilt sağlığına faydası ve anemi gibi rahatsızlıklara iyi geldiği bilinmektedir.
Patlıcan mor renkli bir sıcak iklim meyvesidir. Soğuk havayı sevmez. Yüksek lif içerikli patlıcan hemen hemen pek çok Türk yemeğinde çeşitli ve lezzetli kullanımları vardır. Karnıyarık, imambayıldı gibi birçok geleneksel yemeğimize ana madde olan bu sebze mutfağımız için vazgeçilmez bir lezzettir. Bunlara ek olarak patlıcan; salatası, turşusu, kebabı, dolması, köftesi gibi birçok çeşidi yapılarak tüketilen bir sebze olmasıyla mutfaklarımızda yerini alır. ‘’Patlıcan Sarma’’ tarifine göz atmak isterseniz eğer buradan ulaşabilirsiniz. Patlıcan Sarma Kolayca hazırlayabileceğiniz sizin için seçtiğimiz bir diğer patlıcan lezzeti ise Patlıcan kumpir Patlıcan Kumpir tarifimizi mizi buradan inceleyebilirsiniz.
Maydanozgiller ailesinden olan rezene, çok eski çağlardan bu yana şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır. İçeriğinde; sodyum, potasyum, magnezyum, fosfor gibi değerli minerallerin yanında, A ve C vitaminleri de bulunmaktadır. Bitkiye ait soğan ve yaprakları yemeklerde, tohumları ise çayını hazırlamakta kullanılmaktadır.
Salatalık, özellikle sabah kahvaltılarının yanında domatesle birlikte görmeye alışık olduğumuz hemen hemen her iklimde kolayca yetişebilen ve insan vücudu için oldukça önemli bir içeriğe sahiptir. Cacıkların baş tacı olarakta bildiğimiz salatalığı sadece az biraz tuzla tatlandırarak bile tüketebilirsiniz.
Semizotunun kendine has bir tadı vardır. Hafif ekşimsi bir bitki türüdür. Hem sıcak olarak hem de soğuk olarak tüketimi oldukça fazladır. Üstelik semizotunun içerisinde bulunan kalsiyum, demir, potasyum ve C vitamini oldukça fazladır. Diğer yeşil yapraklı bitkilere göre omega 3 yağ asidi de daha fazladır. Semizotu için sizlere hazırladığımız hem sıcak hem soğuk tariflerimizi paylaşmak isteriz. Portakal Soslu Semizotu Salatası Yoğurtlu Semizotu Çorbası Patatesli Yoğurtlu Semizotu Salatası
C vitamini bakımından oldukça zengin olduğundan güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir. Özellikle sabah kahvaltılarında çiğ olarak tüketilen biber vücudun gün boyu direncini artırarak yorgunluk ve stres gibi rahatsızlıkların yaşanmasını önler.
Bağışıklık sistemini güçlendiren şeftaliyi meyve olarak tüketebilir. Aynı zamanda reçellerde, marmelatlarda, kek ve pastalarınızda kullanabilirsiniz. Şeftali ile yaz günlerinde içinizi serinletecek bir tarif hazırlamak isterseniz eğer; Tarifimizin detayları: Şeftalili Komposto Aynı zamanda muhteşem şeftali aromasının içine işlediği Şeftalili Yaz Muhallebisi tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
Sarımsağın bilinen en belirgin özelliklerinden birisi bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Sarımsak halk arasında da bilindiği üzere doğal antibiyotiktir. Sarımsağın içerisinde bulunan fosfor, kalsiyum, çinko, demir, manganez, B vitamini ve C vitamini ile oldukça sağlıklıdır. Salatalarınızda, yemekleriniz de tam tazesi çıkmışken sarımsağın güzelliğini kaçırmayın deriz.
Taze soğan diğer adıyla yeşil soğan farklı ve geniş kullanımı çoğu yemeğin olmazsa olmaz çeşnisi, besin deposu olan bu sebze, sofralarımıza lezzet katıyor. Sade olarak yemeklerin yanında bolca tüketilen bu lezzet, çiğ olarak salatalarda ve sandviçlerde kullanılabilir. Mücvere ve kısıra çok yakışan taze soğan, tezgahlarda her daim yerini alsa da en körpe zamanı şimdi. Tariflerin vazgeçilmez bir ögesi olan taze soğan aynı zamanda zengin bir besin kaynağıdır.
Taze fasulye oldukça sağlıklı bir besin olduğu için genellikle diyet yapanların ilk tercihleri arasında yerini alır. İçerisinde bulunan A, C, K vitaminleri, folik asit ve diyet lifi açısından zengindir. Taze fasulye kalori bakımından düşüktür ve içerisinde kolesterol içermez. Lif içeriği oldukça yüksektir. Günlük protein alımının bir kısmını karşılar. İnsan sağlığı içinde kalp ve damar hastalıklarında riskini azaltır, kilo vermeye yardımcı olur ve bağışıklık sistemini destekler. Karadeniz yöresine ait olan ve çok severek sıklıkla tüketilen ‘’Fasulye Diblesini’’ sizler için Tarifini Sevdim mutfağında hazırladık. Tarif detaylarımız için: Taze Fasulye Diblesi
Patates özellikle çocukların çok sevdiği bir sebze türüdür. Hemen hemen her mevsim hasat edilir. Patatesin içerisinde bulunan potasyum, magnezyum, demir bakır, kalsiyum, manganez, A, C, K, B6 ve E vitaminleri ile oldukça zengindir. Patatesin vücudumuz ve cildimiz için oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Bu faydalarından yararlanmak için Taze Patates salatasını denemeye ne dersiniz. Limonlu Hardallı Taze Patates Salatası
Erik adını alsa da erik tadından oldukça farklı bir meyve çeşididir. Dışı hafif sert içi ise oldukça yumuşak bir meyvedir. Özellikle Akdeniz bölgesinde sıklıkla yetiştirilir ve tüketilir. Uzun süre boyunca tazeliğini koruyamadığı için hızlıca tüketilmesi gerekir. İçeriğinde bulundurduğu A, C ve B vitaminleri sayesinde soğuk algınlığına da oldukça iyi gelir. Özellikle bahar ve yaz aylarında yetişen bu meyvenin en temel özelliği ise gerçek bir lif kaynağı olması. Sadece meyve şeklinde tüketilebileceğiniz gibi malta eriğini ara öğünlerinizde ya da tatlı krizlerinizi bastırmak adına da tüketebilirsiniz. Dilerseniz yoğurtlarınızın içerisine de ilave ederek te yoğurtlarınızı tatlandırabilirsiniz.
Yaz meyvelerinin arasında en çok beklenen, en çok hasret çekileni elbette yeşil erik. İçeriğindeki C vitamini sayesinde kolestrolün kontrol edilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda düşük kalorisi sayesinde sıkça tüketilebilecek sulu bir meyvedir. Kimi zaman ekşi kimi zaman ise tatlı olan erik çeşitlerini kendi damak zevkinize göre alarak kendinizi mutlu edebilirsiniz.