Kum, kayalık ve sığ sularda yaşayan bir balık türüdür. Genel olarak kaya balığı adı ile bilinen yüzlerce farklı cinsi vardır. Eti beyaz olup çorba ve kızartma olarak yemenizi tavsiye ederiz.
Ton Balığı olarak da bilinen Orkinos balığının bu aylar en lezzetli olduğu zamanlardır. Göçmen balık türüdür. Çok hızlı yüzerler. Market raflarında gördüğümüz konserve ton balıkları aslında orkinos balığıdır. Hepimizin bildiği gibi ton balığından salatalar, makarnalar ve sandviçler yaparak tüketebiliriz.
Levreğin uzaktan akrabası olan Orfoz, dikenli yüzgeçleri ve kalın pullu bir derisi vardır. Tatlımsı beyaz eti sağlam ve diridir. Türk mutfağında orfoz ile yapılan yemekler arasında buğulama, ızgara ve pilaki başta gelmektedir. Orfoz eti marine edildikten sonra mangalda şişi de yapılabilir. Ayrıca tuz içinde fırında pişirilmeye de uygundur.
Altınkaş, çavuş ve antenli mercan olarak da bilinen Trança balığı Ege Bölgesi’nin ünlü balık çeşitlerinden biridir. Trança balığı filetolara ayrılarak mısır ununa bulanarak yağda kızartılabilir. Zeytinyağı, sarımsak ve tuz ile marine edilen Trança balığı, defne yaprağı, kekik ile birlikte fırına verilebilir. Yanına eklenen patates, halka soğan, sarımsak, limon dilimleri daha da lezzetli bir aroma katar. Yahnisi de mükemmel bir lezzete sahip olan Trança balığını, ızgarada ya da mangalda da keyifle tüketilebilirsiniz. Trança balığı tarifleri arasında kafası da etli olduğu için eti kullanılarak yapılan çorbası da ön plana çıkar. Patates, havuç, un, yumurta sarısı, tereyağı, maydanoz, dereotu, defne yaprağı, baharat ve tuz kullanılarak hazırlanan Trança balığı çorbası hem besleyici özellikleri hem de lezzeti ile en sevilen balık çorbalarının başında gelir.
Hamsinin akrabası olan sardalyalar sürü halinde gezer. Ülkemizde Ege Denizi kuzeyinde bolca yakalanan lezzetli ve bol bulunan bir balıktır. Izgara, fırın, kağıt kebabı, buğulama ve pilaki gibi çeşitli yöntemlerle pişirmek mümkündür.