Oran

İyi bir kurabiye yapmanın 12 yolu…

tarifinisevdim
(5.0)
Ayraç
Küçük, büyük demeden herkesin en sevdiği çaylık atıştırmalık olan kurabiyenin püf noktalarını sizinle paylaşmak isteriz. Sizde kurabiye yapmadan önce bu püf noktalarını uygulayarak kurabiyelerinizi pişirin. Pişirdiğiniz kurabiyelerin tadı damağınızda kalsın
Devamını Oku
|

1. Yağ Kullanımı

Yağ Kullanımı resmi

Kurabiye yaparken en çok tartışılan konulardan birisi yağ konusudur. Tereyağı, margarin veya sıvı yağ kullanımı kişiye göre değişmektedir. Genel anlamda tereyağı kullanımı hem tadını hem de kıvamı açısından oldukça iyi bir etken göstermektedir. Tereyağı ile yapılan kurabiyeler ağızda dağılma kıvamını tam olarak yakalamanızı sağlar.

2. Tereyağı Kullanımı

Tereyağı Kullanımı resmi

Kullandığınız tereyağının tuzsuz olmasına özen gösterin. Tatlı kurabiye yaparken kullanılan tuzlu tereyağı kurabiyenin tadının değişmesine neden olabilir. Tuzlu kurabiye yaparken kullandığınız tuzlu tereyağı ise kurabiyenin daha tuzlu olmasını sağlayabilir. Bu nedenle kullandığınız tereyağı markasına göre tuz oranına dikkat edin.

3. Kurabiyeyi yerken ağızınızda oluşan topaklanma

Kurabiyeyi yerken ağızınızda oluşan topaklanma resmi

Kurabiyeyi yerken ağızda oluşan topaklanmaların nedeni kuru malzemelerin elenmeden koyulmasıdır. Un ve diğer eklenilen kuru malzemeleri eleyerek kurabiye hamurunu oluşturursanız ağızınıza topaklanarak un tadı gelmez.

4. Kurabiye hamurunu dinlendirme

Kurabiye hamurunu dinlendirme resmi

Kurabiye hamurunu en az yarım saat buzdolabında dinlendirmeden şekillendirmeye başlamayın. Aksi takdirde kurabiyeleriniz pişerken kırılacak ve çatlayacaktır.

5. Kurabiyelerin tepsiye alınırken şekil değiştirmesi

Kurabiyelerin tepsiye alınırken şekil değiştirmesi resmi

Kurabiyeler bazen kalıpla şekillendiğinde tepsiye alırken şekil değiştirir. Hazırlanan hamurları tezgahtan bir bıçak yardımı ile kaldırıp tepsiye koyarsanız kurabiyelerin kenarlarının bozulmasını bir derece engellemiş olabilirsiniz. Aynı zamanda kullandığınız un oranına dikkat etmeniz gerekir. Kurabiye hamuruna eklediğiniz unun azlığı nedeni ile pişerken kurabiyeniz yayılabilir.

6. Oda sıcaklığı

Oda sıcaklığı resmi

Hazırlayacağınız kurabiye hamurunda kullanılacak ürünlerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Özellikle kullanacağınız yağın oda sıcaklığı kıvamına olması gerekmektedir. Eğer yağı oda sıcaklığında bırakmayı unuttuysanız biraz yumuşaması için mikrodalga veya farklı yöntemler denemeyin. Malzemelerinizi önceden buzdolabından çıkararak doğal çözümle kurabiye yapmaya başlayın. Bu sayede hamurunuzun kıvamı bozulmayacaktır.

7. Fırın sıcak olacak

Fırın sıcak olacak resmi

İlk kuralımız fırın ısısının sıcak olmasıdır. Soğuk fırın içerisine atılan kurabiyelerin öncelikle kenarları pişer ve ortalarının pişmesini beklerken kenarları yanmaya başlar. Bu nedenle kurabiyeleri daha önceden ısıtılmış fırın içerisinde pişirmelisiniz.

8. Kurabiyeler pişti mi?

Kurabiyeler pişti mi? resmi

En çok yapılan yanlışlardan birisi kurabiyelerin pişip pişmediğini kontrol etmektir. Kimi köşelerdeki kurabiyeleri, kimisi kurabiyenin yumuşaklığını veya kurabiyenin pembeleşmesini kontrol eder. Doğru olan ise kurabiyelerin altının pembeleşip piştiğidir. Kurabiyelerinizin altı pembeleşip piştiğinde fırından çıkmaya hazır hale gelmiş demektir. Kurabiyeleri biraz daha pişirip bir kıvam almasını beklerken fazla pişip sertleşmemesine özen gösterin.

9. Kurabiyelerin pişerken küçülmesi

Kurabiyelerin pişerken küçülmesi resmi

Kurabiyelerin bazıları pişerken şekil bozuklukları yaratmaktadır. Bunun 2 nedeni vardır. 1.nedeni: kurabiye hamuru çok yoğurulmaktan hoşlanmaz ve elin sıcaklığı ile hamur yumuşamaktadır. Bu nedenle hamurun yumuşaklığı ile fırında şekil bozukluğu oluşturabilir. 2.nedeni ise hamurdaki yağ oranıdır. Bazı kurabiye tariflerinde eritilmiş tereyağı kullanılmaktadır. Burada yağ oranı kıvamı bozmuş olabilir veya hamurunuza yağ fazla gelmiş olabilir. Bu nedenle kurabiye hamurunuzda yağ kullanırken çok yağ kullanmamaya özen gösterin.

10. Kurabiyelerin pişerken çatlaması

Kurabiyelerin pişerken çatlaması resmi

Kurabiyelerin üzerinin çatlaması olası bir durumdur. Ancak bunu engellemek için hamuruna dikkat etmeniz gerekmektedir. Hamurun sert olması pişerken kurabiyenin çatlamasına neden olur. Kurabiye tarifinize göre içerisine eklediğiniz karbonat ve kabartma tozu da aynı şekilde kurabiyenin çatlamasına neden olan sebeplerden bazılarıdır. Bu nedenle kullandığınız ölçüye dikkat etmeniz gerekmektedir.

11. Yağlı kağıt kullanımı

Yağlı kağıt kullanımı resmi

Hazırladığınız kurabiyelerin fırın tepsisine yapışmaması için yağlı kağıt kullanmanız gerekmektedir. Eğer fırın tepsisine direk yağ sürerseniz yine yapışma sağlamazsınız ancak kurabiyenizin daha yağlı olmasına neden olacaksınız. Bu nedenle yağlı kağıt kullanmanız kurabiyenizin daha iyi bir lezzet ve bozulmadan pişmesine yardımcı olacaktır.

12. Servis süresi

Servis süresi resmi

Fırından çıkardığınız kurabiyelerinizi mutlaka 10-15 dakika kadar oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra servise sunun.

İyi Bir Kurabiye Yapmanın 12 Yolu İçin Yorum ve Fotoğraflar

Yorum eklemek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş Yap ya da Üye Ol

TARİFİNİ SEVDİM'E
ÜYE OLUN KAZANIN!
Üye olarak size özel bir tarif defteri oluşturabilir, beğendiğiniz tarifleri ve püf noktalarını defterinize ekleyebilir; kendi tariflerinizi, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tarifini Sevdim'deki yarışmalara katılabilir, hediyeler kazanabilirsiniz.

En Yeniler

Videolu ve Resimli Yemek Tarifleri Sitesi

KATEGORİLER

TÜM KATEGORİLER