Oran

İyi bir reçel yapmanın tatlı lezzet kuralları

tarifinisevdim
(5.0)
Ayraç
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan reçelin yapım aşaması yemesi kadar kolay değildir. Yapım aşamasında herkesin kendine öz püf noktaları, el lezzeti ve sırları vardır. Hemen hemen tüm meyve ve birçok sebzeden reçel yapmanız mümkündür. Hazır kış aylarının sonundayken ve ilkbahara giriş yaparken kış meyvelerinden yazlık reçeller hazırlayabilirsiniz. Kışın en sevilen meyvelerinden olan elma, armut, portakal, kumkuat veya nar gibi meyveleri değerlendirerek muhteşem reçeller yapabilirsiniz. Yaz aylarında kış özleminizi kahvaltı sofralarınıza şimdiden taşımaya ne dersiniz? Sizlere kışı özletmemek için hazırladığımız iyi bir reçel yapmanın tatlı lezzet kuralları şimdi Tarifini Sevdim’de.
Devamını Oku
|

1. Meyvelerin taze olması

Meyvelerin taze olması resmi

Yapmak istediğiniz reçelin meyveleri mevsiminde ve taze olması en önemli püf noktasıdır. Yamulmuş, çizik veya ezik meyveler kesinlikle reçel yapımında kullanılmamalıdır. Bu meyveleri kullanırsanız reçelinizin renginin ve kıvamının değişmesine neden olursunuz.

2. Meyveleri temizleme

Meyveleri temizleme resmi

Reçel yapımında kullanacağınız meyveleri öncelikle tarım ilaçlarından arındırmanız gerekmektedir. Bu aşamada meyvelerinizi birkaç saat sirkeli suda bekletebilir ve ardından bol su ile durulayabilirsiniz.

3. Meyvelerin sululuk oranı

Meyvelerin sululuk oranı resmi

Kullanacağınız meyve sulu ise şekerde bekletmeden kendi suyunda pişirebilirsiniz. Meyveniz sulu değil ise şekerin içerisinde sulanmasını beklemelisiniz. Bu işlem sayesinde meyvenin suyu ve özü şekere geçecektir.

4. Su oranı

Su oranı resmi

Reçel yaparken eklenilen su oranı oldukça önemlidir. Fazla eklenilen su reçelin tadını bozar. Az eklenen su ise reçelinizin kıvamını etkiler.

5. Kaynama noktası

Kaynama noktası resmi

Reçel yaparken asla kaynatmamalısınız. Reçeli kaynatarak pişirirseniz içinde bulunan meyvelerin deforme olmasına neden olabilirsiniz. Kaynayan meyveler pişerken şekil bozukluğuna gider ve tadı değişir. Reçel yapımında istenilmeyen durumlardan birisi ise meyvelerin şekil bozukluğudur. Bu nedenle kaynama noktasına dikkat ederek reçelinizi pişirmeniz en doğru yoldur.

6. Koyulaşan reçel

Koyulaşan reçel resmi

Reçeli pişirirken koyulaşmasına dikkat ederek pişirmeye devam etmelisiniz. Fazla koyulaşan reçel yanık kokabilir. Yanık kokan reçel ise içeriğinde bulundurduğu meyvelerin kokusunun yok olmasına neden olur. Reçelde istenmeyen durumlardan birisi ise yediğimiz reçelin kokusunu almamaktır. Bu tarz durumlarla karşılaşmamak için reçeliniz koyulaşırken dikkat etmelisiniz.

7. Sulu reçel

Sulu reçel resmi

Reçelin kıvamı çok orta bir noktadadır. Bu nedenle reçelin çok susuz veya çok sulu olması doğru bir reçel pişirme yöntemi değildir. Reçel çok sulu olduğunda çok daha hızlı küflenir ve bozulur.

8. Kabarcıklar

Kabarcıklar resmi

Reçel pişirirken üzerinde oluşan kabarcıkları sürekli olarak temizlemeniz gerekmektedir. Bu nedenle reçeli pişirirken sürekli olarak başında durmalı ve oluşan kabarcıkları ayırmalısınız. Oluşan köpükleri hızlıca almak için sıcak suya batırılmış bir metal süzgeç kullanarak kabarcıkları alabilirsiniz. Kabarcıkların oluşmasını engellemek istiyorsanız bunun iki ayrı alternatifi bulunmaktadır. 1.alternatif reçeli tahta kaşıkla karıştırmak, 2.alternatif ise reçelinize ekleyeceğiniz bir parça tereyağıdır. Bahsettiğimiz iki alternatiften birini uygularsanız reçel yaparken kabarcıkların oluşmasını engellemiş olursunuz. Son olarak dilerseniz tek tek kabarcıkları almak yerine reçeliniz soğuduktan sonra sıcak suya batırılmış metal süzgeç ile tek seferde tüm kabarcıkları alabilirsiniz.

9. Limon suyu

Limon suyu resmi

Reçelinizin şekerlenmemesi için pişme esnasında içerisine limon suyu eklemelisiniz.

10. Kıvam

Kıvam resmi

Reçelinizin tam olarak olduğunu anlamak ve kıvamını görmek için reçelden bir çay kaşığı alarak bir tabağa damlatın. Eğer reçel etrafına yayılmıyor, kaşıktan akıttığınız gibi kalıyorsa olmuş demektir. Aynı zamanda kıvamını anlamak için suya birkaç damla reçel damlatarak deneyebilirsiniz. Yaptığınız reçel bir türlü istediğiniz kıvama gelmiyorsa içerisine bir çimdik nişasta atabilirsiniz. Eklediğiniz nişasta reçelin daha hızlı yoğunlaşmasını ve kıvam almasını sağlayacaktır.

11. Dibinin tutması

Dibinin tutması resmi

Reçel yaparken karşılaşılan en sık hatalardan birisi dibinin tutmasıdır. Reçelinizin dibinin tutmasını istemiyorsanız pişirdiğiniz tencerenin içerisine cam bilye atın. Bu sayede reçeliniz pişerken dibi tutmaz.

12. Saklama

Saklama resmi

En önemli noktalardan birisi saklama kaplarını doldurma aşamasıdır. Reçeliniz soğumadan kavanozlara paylaştırmaya başlamayın. Reçel soğuduktan sonra saklayacağınız kaplara doldurmaya başlayın. Sıcak olarak kavanozlara koyulan reçelin boş kalan yerleri terleme yapar ve bu reçelin bozulmasına neden olur.

13. Kavanoz kapakları

Kavanoz kapakları resmi

Reçellerinizi sakladığınız kavanozların kapakları mutlaka çok sıkı bir şekilde kapatmalısınız. Aksi halde reçelinizin hızla bozulmasına neden olabilirsiniz.

14. Reçelin şekerlenmesi

Reçelin şekerlenmesi resmi

Reçeliniz şekerlenmişse kavanozun içerisine bir miktar kaynar su ekleyin. Kavanoza eklediğiniz su reçelinizin şeker ayarını değiştirmemesi için kavanozun üzerine bir miktar pudra şekeri dökün ve kavanozu sallayın.

15. Muhafaza etmek

Muhafaza etmek resmi

Reçelinizi muhafaza etmek için serin, karanlık ve havadar bir yer olması gerekir. Aksi halde reçelinizin bozulması hızlıca gerçekleşir.

İyi Bir Reçel Yapmanın Tatlı Lezzet Kuralları İçin Yorum ve Fotoğraflar

Yorum eklemek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş Yap ya da Üye Ol

TARİFİNİ SEVDİM'E
ÜYE OLUN KAZANIN!
Üye olarak size özel bir tarif defteri oluşturabilir, beğendiğiniz tarifleri ve püf noktalarını defterinize ekleyebilir; kendi tariflerinizi, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tarifini Sevdim'deki yarışmalara katılabilir, hediyeler kazanabilirsiniz.

En Yeniler

Videolu ve Resimli Yemek Tarifleri Sitesi

KATEGORİLER

TÜM KATEGORİLER