Yüksek ateşli hastalıklarda, ateşlenme arttıkça sinir hücreleri hasar alır. ılık bir kova suyun içerisine iki çorba kaşığı karbonat eklenerek, temiz bir havlu bu suda ıslatılır; koltuk altı, alın, ense ve göğse uygulanan bu yöntemle ateşlenmenin şiddetlenmesinin önüne geçilir.
Mide sindiremediği besinlerden dolayı hazımsızlığa neden olur. Bunun sonucunda karın ağrısı ve şişkinlik yaşanır. Bu gibi durumlarda bir bardak suya bir çay kaşığı karbonat eklenerek tüketildiğinde kısa sürede bu problemden kurtulabilirsiniz. Dilerseniz bu karışımın içerisine bal da ekleyebilirsiniz. Ayrıca bu karışım vücudunuzdaki toksinleri dışarı atmanızda da oldukça etkilidir.
Vücudun asit dengesi organların daha iyi çalışmasına neden olur. Asit ve su vücudun sistem işlevselliğini arttırmaktadır. Asit seviyesinin sürekli aynı seviyede kalması gerekmektedir. Eksikliği vücutta ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bundan dolayı karbonatlı su tüketerek bu dengeyi koruyabilirsiniz. Ph dengesi düşük olan vücutta özellikle ciltte sorunlar yaşanır. Ayrıca böbrek üstü bezleri çalışmaz. Bu gibi durumların yaşanmaması için karbonatlı su tüketmelisiniz.
Kemik ve kas kütlesinde yer alan asit miktarı fazla olduğunda ödem oluşur. Ödem yararlı olan asidin zararlı hale gelmesine neden olur. Karbonatlı su tüketerek bu dengeyi koruyabilirsiniz. Karbonatlı su aynı zamanda hücrelerin deformasyonunu önleyerek kansere karşı vücudu korumaktadır.
En bilinen özelliği de şüphesiz ki diş beyazlatıcı özelliğe sahip olmasıdır. Yarım çay kaşığı karbonatı 5 adet çilekle karıştırarak bu özelliğinden faydalanabilirsiniz. Çilekleri bir dövücü ile iyicene ezin ve püre haline getirin. Üzerine karbonat tozunu ekleyin ve harmanlayın. Ardından diş fırçasını batırarak dişlerinizi fırçalayın. Karbonat ile diş beyazlatma yöntemi olan bu tarifi 1 ay içerisinde iki kere uygulayabilirsiniz.
Hamur kabartmak için, kek ve ekmek yapımında kullanabilirsiniz.
Harika bir dezenfektandır. Antibakteriyel özelliği vardır. Bu sayede temizlikte de kullanılabilir. Evde yerleri silerken, zemini temizlerken ya da toz alırken, temizlik yaptığınız suyun içine bir miktar karbonat ekleyin. Bu sayede temizlediğiniz yüzeylerin parladığını ve daha iyi şekilde temizlendiğini fark edeceksiniz. Mutfak ya da banyo lavabosu, küvet gibi yüzeylerde bu madde ile ovulabilir. Temizleme suyuna bir çorba kaşığı karbonat ilave edin ve bu su ile yüzeyleri silin. Yüzeylerin pırıl pırıl parladığını ve tertemiz olduğunu göreceksiniz.
Buzdolabındaki kötü kokulara karşı da oldukça etkilidir. Buzdolabını kötü kokulardan korumak için bir kaseye karbonat koyun. Buzdolabının bir köşesinde bekletin. Kötü kokuların zamanla yok olduğunu göreceksiniz. Buzdolabı gibi elbise dolabındaki kötü kokulardan da kurtulmak istiyorsanız, elbise dolabına da aynı yöntemi uygulamanız mümkündür.
Tavalardaki veya tepsilerdeki lekeleri çıkarmak için de oldukça faydalıdır. Leke olan tepsi ya da tavayı karbonat ile ovarsanız lekelerin kolayca çıktığını fark edeceksiniz.
Lavabo tıkandıysa yine çözüm karbonattır. Tıkanan lavaboya 1 çay bardağı karbonat ve 1 çay bardağı sirke dökün. Son olarak da 1,5-2 litre sıcak suyu lavaboya boşaltın. Lavabo açılacak ve tertemiz olacaktır.
Paslanan eşyalarınızı karbonatla ovarsanız, eşyalarınızı paslanmaktan kurtarabilirsiniz.
Halı temizliğinde de etkilidir. Halıların ve yolluk, paspasların temizlenmesi, kötü kokularının giderilmesi için de kullanılabilir. Bu etkisi için halıya bir miktar karbonat serpin. Yarım saat kadar bekledikten sonra halıyı süpürün. Halıdaki kötü kokudan ve bakterilerden eser kalmayacaktır.
İki çorba kaşığı limon suyuna bir buçuk çorba kaşığı karbonat ekleyerek önceden buharda beklettiğiniz cildinize masaj yaparak 5-10 dakika bu karışımı uygulayınız. Ilık su ile en son soğuk su ile cildinizi durulayın. Bu işlem, olan siyah nokta oluşumunu engellediği gibi cildinizde var olan siyah noktalardan da kurtulmanızı sağlayacaktır.
Böcek ısırıklarına karşı karbonat ve su ile yapılan karışım ile böcek ısırmaları sonucu ciltte meydana gelen yaralara sürülür. Bunun yanında böceğin ısırdığı yere toz halinde de uygulayabilirsiniz. Karbonat ayrıca ciltte meydana gelen bazı kaşıntılara da şifa olmaktadır. Kaşıntılı bölgelere toz veya su ile karıştırılarak uygulandığında sorunu ortadan kaldırabilir.
Güneş yanığının tedavisinde de karbonatın çok faydası vardır. Bir miktar suya kabartma tozu katarak karışımı doğrudan güneş yanığı olan bölgeye uygulayabilirsiniz. Bu şekilde güneş yanığından kaynaklanan sorunları çözmeniz mümkündür.
Karbonat cilt ve vücut sağlığı, temizliği için genellikle güvenle tüketilebilmektedir. Karbonatın kullanımının herhangi bir toksik etkisi olmadığı bilinmektedir. Bununla birlikte karbonat besin olarak tüketilecekse miktarı konusunda dikkatli olunmalıdır. Zira çok fazla karbonat tüketildiğinde vücuttaki asit -baz dengesi bozulabilir, bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi yan etkiler görülebilmektedir. Karbonat, sodyum açısından çok zengin olduğu için yüksek dozda tüketilmesi durumunda kan basıncı artacak şişkinliğe neden olacaktır. Bununla birlikte yüksek kan basıncı kalp rahatsızlıklarına sebep olabilir. Karbonatın çok fazla tüketilmesi vücutta potasyum eksikliğine sebep olabilir. Karbonatın besin olarak tüketimi; vücudunda ödem olanlar, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı veya yüksek tansiyon problemi olanlar için önerilmez. Yüksek miktarda tüketilen karbonat vücudun asit dengesini bozacağından birçok komplikasyonlara neden olabilmektedir. Kronik hastalığı olan kişilerin bir uzmana danışarak tüketmeleri tavsiye edilir. Mide bulantısına, kalp çarpıntısına ve kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Çocukların tüketilmesi önerilmez.