Kemikleri önce temiz tuzlu suda bekletin. Aldığınız kemiklerin durumuna göre suda bekleteceğiniz süre 2 ile 12 saat arasında değişiklik gösterebilir. Dilerseniz kemik suyu yapmaya karar verdiğiniz günün bir gün öncesi, akşamdan suya koyup sabah kullanacak şekilde suda bekletebilirsiniz. Bu uygulama kemiğin üzerindeki kan ve kirlerden arınmasını sağlayacak.
Kemik suyunu hazırlarken ilikli kemik, iri iri doğranmış patates, soğan, havuç, kereviz sapı, gibi uzun süre pişmeye dayanıklı kök sebzeler kullanmalısınız.
Dilerseniz kemikleri yıkadıktan sonra biraz salça ve zeytinyağı ile ovun. Sonra kemikleri kızarana kadar fırına verin. Fırından çıktıktan sonra kaynatarak ta lezzetli sonuçlar elde edebilirsiniz.
Burada tüm malzemeleri tencere içerisine ekliyoruz ve kemiklerin iki katı kadar (üzerini örtecek) soğuk su ilavesi yapın.
Kemik suyu kaynarken üzerinde oluşan köpükleri sürekli bir kevgir yardımıyla alın. Daha berrak bir et suyu elde etmenizi sağlayacak.
Aromatik baharat torbası oluşturun. Temiz bir tülbent ya da bir bonenin içine etin cinsine göre malzemeler değişiklik gösterse de genel malzemeler şu şekildedir, 2-3 yaprak defne yaprağı, bir tutam taze kekik, 7-8 dal maydanoz sapı, 5-6 adet tane karabiber ve 1-2 adet kabukları ile ikiye bölünmüş sarımsak ekleyin. Kesenin ucunu fırın ipi ile bağlayın. İpin ucunu uzun bırakın ve tencerenin kulpuna bağlayıp içine sarkın. Bu aromatik torbayı ocaktan almadan 1 saat önce kemik suyunun içine ekleyin. Kemik suyunuza harika bir aroma verecektir.
İyi bir kemik suyu en az 6 saat kadar kısık ateşte kaynatılmalıdır.
Ilınan kemik suyunu bir elek yardımı ile kemiklerden ayırarak yavaşça süzün.
Büyük kaplarda yalnızca +4 derecede 5 gün buzdolabında saklayabilirsiniz.
Ancak küçük kaplara paylaştırarak ya da buz torbası poşetlerine bölüştürerek 3 ay -18 derecede derin dondurucuda saklayarak porsiyonluk kullanılması en doğrusu.
Tüm yemeklerinizde çorbalarınızda sağlık anahtarı diyebileceğimiz doğal lezzetli tatlandırıcıları afiyetle kullanabilirsiniz.