Öncelikle komposto hazırlarken tüm malzemelerinizin taze olduğundan emin olmalısınız. Özellikle mevsiminde toplanan meyveler ile hazırlanan kompostolar oldukça lezzetli olmaktadır.
Kompostonun içerisinde kullanacağınız malzemeleri kaşığınıza gelecek kadar veya bardak ile tüketirken size zorluk yaşatmayacak kadar küçültmelisiniz. Bu gibi durumlarda genel olarak küp küp doğrama adımı kullanılır. Eğer üzüm gibi meyvelerden yapacaksanız, küçük boy üzümler kullanmanızı tavsiye ederiz. Kabuklu ve çekirdekli meyveler kullanırken mutlaka meyvelerin kabuklarını soyun ve çekirdeklerini çıkartın.
1 kg taze mevsim meyvesi kullanılacaksa eğer, 500 gr. şeker, ancak şekeri kullanırken meyvenin tatlılık oranını göz önüne alarak damak tadınıza göre ölçü dışında ayarlamanız daha iyi sonuç sağlar. Şeker miktarını kullanacağınız meyveye göre şekillendirebilirsiniz. Aynı zaman da aromatik bir tat yakalamak için çubuk tarçın, tane karanfil, yıldız anason ve 2,5 litre su.
500 gr kuru meyve, 250 gr toz şeker, çubuk tarçın, karanfil ve 1,5 litre su.
Öncelikle büyük bir tencere içerisine yukarıda sizlere verdiğimiz ölçüde su doldurun. Üzerine şekeri ekleyin ve ocağın üzerinde şekeri eritin. Şeker ve su kaynamadan, şeker erimeye başladığında taze veya kuru meyveleri tencerenin içerisine atın. Kaynayan suyun içerisinde meyveler hafif çatlayana kadar pişirin. Meyveler pişerken içerisine karanfil tanelerini ve çubuk tarçını ve yıldız anasonu içine atın. Meyveler piştikten sonra komposto veya hoşaf tenceresini ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Tencere içerisinde hazırladığınız hoşaf veya komposto soğuduktan sonra servis etmek için kaselere, bardaklara veya bir cam kap içerisine doldurun.
Komposto yapımında kuru meyvelerde kullanabilirsiniz. Kuru meyveleri kompostoda pişirmeden önce kabarması için suda ıslatmanız gerekir.
Beyaz renkli meyveler soyulduktan sonra hemen kullanılmalıdır. Bekleyeceklerse kararmaması için limonlu ve çok az tuzlu suda bırakılmalıdır. Elma gibi beyaz renkli meyveler örneğin ayva hızlı kararan bir meyve olduğu için komposto yapmadan önce dikkat etmeniz gereken önemli püf noktalarındandır. Soyduktan sonra hemen kullanılmayacaksa kararmaması için limonlu ve çok az tuzlu suda beklediğinde beyaz renkli meyvelerin rengi kararmaz ve kompostonun içerisinde kendi rengi ile kalır.
Eğer anasonu seviyorsanız tarif içerisine 1adet yıldız anason ekleyebilirsiniz.
Aşağıdaki maddelerde sizlere birkaç farklı komposto tariflerimizi ve hoşaf türlerini paylaşmak isteriz;
2 adet elma çekirdekleri çıkarılmış küp doğranmış, 1 adet armut çekirdekleri çıkarılmış küp doğranmış, 6 adet kayısı çekirdekleri çıkarılmış küp ikiye bölünmüş, 10 adet çilek bütün, 8 su bardağı ılık su, ½ su bardağı toz şeker, 2 dilim limon halka şeklinde doğranmış, 1 adet çubuk tarçın, 7 adet tane karanfil. Bütün meyveleri iyice yıkadıktan sonra dilimleyin. Geniş bir tencerede elma, armut, kayısı, çilek ve şeftalileri ekleyip üzerine ılık su ilave edin. Toz şeker, limon dilimleri, çubuk tarçın, tane karanfil ilavesiyle kısık ateşte 10 dk. Kaynatın. Ocaktan aldıktan sonra cam sürahi ya da cam kavanozlara boşaltın ve ılıtın. Ilındıktan sonra buzdolabında soğutun. Soğuk olarak servise sunun. Tarifimizin yapım aşamalarını daha detaylı incelemek ve izlemek için; Karışık meyveli komposto
6 su bardağı su, 1 su bardağı toz şeker, 7 adet tane karanfil, 1 adet çubuk tarçın, 400 gr kırmızı erik (yıkanmış, kurulanmış, kabukları ile birlikte elma dilimlenmiş. Geniş bir tencereye Su, toz şeker, karanfil ve çubuk tarçını ilave edin. Şeker eriyinceye kadar kaynatın. Su kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın ve kırmızı erikleri kaynayan suya ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp ocaktan alın. Erikleri sıcak suyun içinde demlenmeye bırakın. Bu sayede tenceredeki su soğuduğunda eriklerde suyun kendi ısısıyla pişmiş olacaktır. Ilınan kompostoyu buzdolabında soğutun ve soğuk olarak servis edebilirsiniz. Videolu yapım aşamaları için: Kırmızı Erik kompostosu
2 adet ayva (kabukları soyulmuş, küçük parçalar çıkarılmış, limonlu suda bekletilmiş),2 kase limonlu su, ½ su bardağı toz şeker, 4 su bardağı su, 1 adet portakalın suyu, 1 adet çubuk tarçın, 1adet defne yaprağı,7 adet tane karanfil, ½ çay bardağı vişne suyu, 1 kase nar taneleri. Ayvaları yıkayıp kuruladıktan sonra kabuklarını soyun. Limonlu suda bekletin. (Kararmamaları için) Sonrasında parisienne kaşık ya da küçük bir tatlı kaşığı yardımıyla ayvadan küçük toplar çıkarıp limonlu suya aktarın. Orta büyüklükte bir tencereye limonlu suda bekletilen süzülmüş ayva kabuklarını ekleyin. Üzerine küçük toplar şeklinde çıkarılan limonlu suda bekletilip süzülen ayva toplarını ilave edin. Ardından toz şeker, su, portakal suyu, çubuk tarçın, defne yaprağı, tane karanfili ekleyip kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra vişne suyu ve nar tanelerini ekleyip karıştırın. Sonrasında ocaktan alın. Komposto piştikten sonra içine koyduğunuz ayva kabuklarını, çubuk tarçını, defne yaprağını, tane karanfilleri çıkarın. Oda sıcaklığında ılıtın. Oda sıcaklığında ılıttıktan sonra buzdolabında bir saat kadar soğutup servise sunun. Tarifimizin detayı için; Narlı Ayva Kompostosu
4 adet şeftali (kabukları soyulmuş, çekirdeği çıkarılmış, küp doğranmış),1 litre su, ½ su bardağı toz şeker, 1 adet çubuk tarçın, 1 dilim taze zencefil, 4 dilim limon (halka şeklinde dilimlenmiş) Derin bir tencerede su, şeker, çubuk tarçın, limon dilimleri, taze zencefili karıştırın ve kaynatın. Su kaynadıktan sonra içine şeftalileri ekleyip, 5 dakika daha kısık ateşte pişirip soğuk olarak servis edin. Tarifimizi daha detaylı incelemek ve izlemek için; Şeftalili Kompostosu
2 su bardağı üzüm, 1 çay bardağı toz şeker, 1 adet tane karanfil ve 5 su bardağı su. Öncelikli olarak üzümleri bol suda yıkayın. Bir tencere içerisine öncelikle üzümü, şekeri ve suyu ekleyerek orta ateşte pişmeye bırakın. Hafif kaynayan suyun içerisine karanfili ekleyerek pişirmeye devam edin. Kaynayan kompostonun altını kısarak 5 dakika daha pişirin. Soğuduktan sonra servis edeceğiniz cam kavanoz ya da kaselere doldurun.
500 gr kuru kayısı, 6 su bardağı su, 2 adet tane karanfil, 1 adet çubuk tarçın ve 1,5 su bardağı toz şeker. İlk olarak kuru kayısıları bol suda yıkayın ve dilerseniz ikiye bölerek küçültün. Daha sonra su ve toz şekeri bir tencere içerisine alın. Şeker tamamen eriyinceye kadar kısık ateşte karıştırın. Daha sonra içerisine tarçını ve karanfili ekleyerek kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayan şerbetin içerisine kuru kayısıları ekleyerek kısık ateşte 10-15 dakika pişirin. Pişme süresi tamamlandıktan sonra karanfilleri ve çubuk tarçını tencereden çıkartın. Oda ısısına gelene kadar kompostoyu soğutun ve kuru kayısılarla birlikte servise hazırlayın. Kuru kayısı yerine gün kurusu kayısıları da kullanabilirsiniz. File badem veya az miktarda vanilya özütü kullanarak kompostoyu tatlandırabilirsiniz. Toz şeker miktarını ise tamamen damak zevkinize uygun olacak şekilde azaltabilir veya arttırabilirsiniz. Kompostoyu hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise kuru meyvelerin dağılmaması için kompostoyu mutlaka kısık ateşte kaynatın.
2 su bardağı kuru üzüm, 1 çay bardağı şeker, 1 adet çubuk tarçın, 1 adet karanfil ve 5 su bardağı su. Öncelikle kuru üzümleri suda ıslatın ve 5 dakika kadar bekleyin. Bir geniş tencere içerisine 5 su bardağı su ile kuru üzümleri ekleyin. Kaynamaya başladıktan sonra şekeri ilave ederek 15 dakika kısık ateşte kaynatın. Üzümlerin yumuşadığını gördüğünüzde hoşafınız hazır demektir. Bu aşamada karanfil ve tarçını tencereden alarak soğumaya bırakın.
1 su bardağı kuru kayısı, 1 su bardağı kuru erik, 1 litre su ve 1 su bardağı toz şeker. Öncelikle kuru meyveleri yıkayın. Bir tencere içerisine kuru meyveleri ve suyu ekleyerek kaynatın. Kaynayan suyun içerisine şekeri ilave edin ve 5 dakika daha karıştırarak kaynatın. Hazır olan hoşafı ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Kuru erik hoşafı biraz ekşimsi ve mayhoş bir tada sahiptir. Eğer bu tarz tatlardan hoşlanıyorsanız tarifini paylaştığımız hoşafa bayılacaksınız.
Hazırladığınız hoşafı ve kompostoyu mutlaka buzdolabında saklamanız gerektiğini unutmayın. Eğer dışarıda bırakırsanız 1-2 gün içerisinde ekşime yapar. Buzdolabında ise yaklaşık 1 hafta kadar rahatlıkla saklayabilirsiniz.