Her yemek sonrası bulaşıklarınızı makineye yerleştirmeden önce yemek artıklarından temizleyin. Bu işlem hem kötü kokuların oluşmasını engellerken hem de makinenizin tıkanmasını da engeller.
Buzdolabınızın arka raflarında unutulan sebze ve meyveler zamanla çürümeye başlar ve kötü kokuların yayılmasına sebebiyet verir. Bunu önlemek için dolabınızı sık sık kontrol edin. Çürüyen yiyeceklerinizi ayırdıktan sonra su ve sirke ile dolabınızı iyice temizleyin. Buzdolabının dört bölümüne birer limon dilimi ve bir küçük kase karbonat yerleştirerek kötü kokuları da engelleyebilirsiniz.
Yemek pişirmeyi bitirdikten sonra 2 su bardağı beyaz sirkeyi bir tencereye dökerek ocağa alın ve kaynatın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın ve bu işlem sonrasında sirkenin kötü kokuları emerek mutfağınıza ferahlık kattığını hissedeceksiniz. Aynı zamanda kötü kokuları engellemek için yemek pişirilen tencere ve tavaların hemen yıkanması şarttır.
Bulaşık süngerlerimizin üzerinde yağ ve yemek kalıntısı bırakmamalı, işimiz bittiğinde bulaşık süngerlerimizi iyice yıkamalıyız. Süngeri sulu bırakmamalı mümkün olduğunca güçlü sıkarak suyunu çıkarmalıyız. Ne kadar temizlersek temizleyelim bulaşık süngeri ve mutfak bezini kullandıkça bakterilerin süngerin iç kısımlarına kadar işlemesine engel olamayız. Aynı şekilde bulaşık bezlerinde de bakteriler bezin içlerine kadar işleyecektir. Tüm bu sebepler dolayısıyla bulaşık süngerlerini ve bezlerini en fazla 2 hafta kullanıp değiştirmemiz hem sağlığımız hem de mutfak temizliğimiz için en doğru çözüm olacaktır.
Mutfak çöpünü çıkarma vaktiniz henüz gelmediyse kötü kokuların yayılmasını önlemek için bir limon dilimini torbanın altına yerleştirerek biraz da karbonat serpin. Böylelikle kötü kokuların çöpten yayılmasını önleyebilirsiniz.
Kahve çekirdeklerini bir kaseye koyarak buzdolabınızın üzerine yerleştirebilirsiniz. Böylece kahvenin lezzet dolu aroması mutfağınızın hoş bir kokuya sahip olmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda bir pamuk topunu vanilya özüne batırarak mutfağınızın bir köşesine bırakabilirsiniz.
Kötü kokuları önlemenin en önemli yolu mutfağı sık sık temizlemekten geçer. Mutfak yüzeylerinde koku ve yağ oluşmaması için yemek pişirme sonrasında hemen temizlenmelidir. Eşyaları kullandıktan sonra hemen yıkamanız da oldukça önemlidir.
Aspiratörlerin düzgün bir şekilde çalışması için filtrelerinin iyi bir şekilde temizlenmesi şarttır. Düzenli bir filtre temizliğiyle mutfağınızdaki yemek kokularını ciddi oranda azaltabilirsiniz.
Özellikle ahşap kesme tahtalarda kesilen soğan, sarımsaklar sonucunda koku tahtada kalır ve zamanla mutfağa yayılır. Kesme tahtalarını sık sık yıkayın, ancak bunun için bulaşık deterjanı değil, beyaz sirkeden yararlanmanız en doğal ve en güzel çözümdür.
En zor kokulardan biri de balık kokusudur. Balık kızarttığınızda mutfağınıza yayılan bu koku oldukça inatçıdır. Balık kokusundan kurtulmak için bir tencereye biraz su, sirke, limon kabukları, çubuk tarçın, defneyaprağı ve karanfil ekleyerek kaynatın. Bu işlemle mutfağınızdaki kötü koku yerini hoş bir kokuya bırakacaktır.