İki veya daha fazla ekmek dilimlerinin arasına sebze, meyve, et gibi malzemeler koyarak hazırlanan kolay bir yiyecektir. Peki ya açık sandviçler… Hafif bir kahvaltı için veya öğlen yemeği için mükemmel bir tercihtir. Hamburgerlerde aslında birer sandviçtir. Sadece biraz daha gösterişlilerdir. Burada en önemli noktalardan biri ekmek seçimidir. İyi bir sandviç için ekşi maya kullanılmış ekmekleri tercih etmeniz, onu daha da lezzetli kılacaktır.
Kullanacağınız malzemelerin birbiriyle uyumu, tazeliği ve baharat miktarları oldukça önemlidir. Sandviç yapımı sanatında ustalaşmak için asıl hedefiniz tadı en üst düzeye çıkarmak, göz kamaştırıcı bir görsele ulaşmak, yapısal bütünlüğü korumak ve gerçek bir yemek sayılması için yeterince doldurmak olmalıdır.
Bu öğün, nefis bir sandviç hazırlamaya ne dersiniz? Cevabınız, “evet” ise başlıyoruz.
Ekmeğiniz tek başına yenecek kadar lezzetli olmalıdır. İster kızartarak isterseniz de kızartmadan da kullanabilirsiniz. Tercih tamamen size kalmış. Çıtır çıtır bir sandviç için daha yumuşak ve hafif bir ekmek tercih etmelisiniz. Burada unutmamanız gereken en önemli nokta gevrekliğin önemli bir sandviç kriteri olduğudur. Rulo ekmek kullanıyorsanız dilimler eşit olmayacaktır. Bu da sandviçinizin zayıf bir temele sahip olacağı için kırılmasına neden olacaktır. Rulo ekmek kullanırken iki parçanın da eşit olduğundan veya birbirine yakın olduğundan emin olmalısınız.
Soslar sandviçlerinize sadece lezzet katmakla kalmaz, aynı zamanda domates dilimlerinden kaynaklanabilecek sulanmayı da önlemeye yardımcıdır. Sandviçlerinize lezzet katabileceğiniz bazı popüler soslar ve çeşnilere örnek olarak; mayonez, hardal, humus, zeytinyağı, tereyağı, pesto, tahin, çeşitli sebze ezmeleri, kremalı peynirler, yer fıstığını verebiliriz.
Kullanacağınız sebze ve meyvelerin taze olmasına dikkat edin. Yıkadıktan sonra iyice kuruttuğunuzdan emin olun. Sebze ve meyve dilimlerinizi ince ve eşit dilimlemeye özen gösterin. Tuz, karabiber ve zeytinyağıyla lezzetlendirebilirsiniz. Sandviçlerinizde meyve kullanarak bol vitaminli lezzetler elde edebilirsiniz. Özellikle açık sandviçler için; incir, şeftali, yaban mersini, kayısı ve muz tercih edebilirsiniz.
Et veya tavuk dilimlerinizi sıcakken sandviçinize yerleştirmeye özen göstermelisiniz. Eğer, soğuksa tavada veya mikrodalgada biraz ısıttıktan sonra soğuk malzemelerle bir araya getirebilirsiniz. Soğuk bir sandviç hazırlamayı tercih ederseniz, buzdolabınızdan çıkardığınız ürünlerin oda sıcaklığına ulaşmasını beklemelisiniz.
Artık özenle seçtiğimiz malzemelerimizi bir araya getirebiliriz. Eğer peynirli bir sandviç hazırlıyorsanız, peynirin erimesi için ılık bir şeyin altına veya üstüne yerleştirmelisiniz. Taze sebzelerinizi ve hatta ilk ısırığınızı alırken ağzınızın üstünü yakabilecekleri için sıcak malzemeleri üst üste koymaktan kaçının. Domates dökülmesini önlemek için, dilimlenmiş parçaları en alta veya en üste yerleştirin. Ayrıca iki kaygan malzemeyi üst üste koymamaya dikkat edin.