Kavurma, koyun ve kuzu etinin but ve kol kısmından, dana etinin ise sırt ve kol-kürek kısmından hazırlanır. Çıkarılan etler kuşbaşı olarak doğranır. Eti bir gece dinlendirdikten sonra sinirleri temizlenerek orta boylardaki, küp küp doğranmış haline kuşbaşı denilmektedir.
Kuşbaşı etleri yıkamamaya özen gösterin. Yüksek ısıda pişecekleri için içlerinde varsa zararlı maddeler yok olacaktır. Ancak yıkamak isterseniz eğer eti dilimlere ayırdıktan sonra bol soğuk su ile yıkayın. Tencere içerisine eklemeden önce de etleri çok iyi bir şekilde süzdürün.
Eti pişirmek için tencere veya tava fark etmeksizin hangisinde pişireceksiniz o materyalin yanmaz ve yapışmaz olmasına dikkat edin. Yanmaz yapışmaz, kalın tabanlı, mümkünse demir döküm bir tavaya ya da tencere seçmeniz çok önemli.
Tuz, karabiber veya kekik gibi kavurma içerisine ekleyeceğiniz baharatları et piştikten sonra üzerine eklemelisiniz.
Kavurma eti, kendi yağında kavrulur. Bunun için etin yağlı kısımları kesilmeli ve tencereye konularak eritilmelidir. Yağlar eridikten sonra geride kalan kıkırdak kısımlar, tencereden alınmalıdır. Doğranmış et, eriyen ve kıkırdakları alınan bu yağın içinde kavrulmalıdır. Etler bu yağ içinde mühürlenmelidir. Etlerin mühürleme işleminde arkasının ve önünün hızlı bir şekilde renk değiştirmesini sağlamaktır. Bu yöntemle etin suyu içerisinde kalacaktır. Kavurma yüksek ateşte yapılır çünkü kısık ateş etin sulanmasına neden olur. Ocağın altı ancak etlerin rengi iyice döndükten sonra kısılır. Pişirme işlemi tencerenin kapağı kapalı olarak etler iyice yumuşayıncaya kadar devam ettirilir. Et suyunu salmaya başladığı zaman ocağınızın altını “en kısık” konuma getirin ve tencerenin kapağını kapatın. 15′er dakikalık aralarla etinizi karıştırın ve kapağını vakit kaybetmeden tekrar kapatın. 1 saat kadar sonra tuz, karabiber ve kekiğini de ilave ettikten sonra 15-20 dakika kadar daha pişirin. Kuzu ve koyun eti yumuşaktır ve daha kolay pişer. Kavurma dana etinden yapılıyorsa pişirme sırasında çok az su ilave edilebilir.
Kavurmaların yumuşacık olmasının en önemli lezzet sırrı ilk önce etleri kendi yağında mühürleyip lezzetini içinde bırakmak, tuzunu ve baharatlarını en son ilave etmekten geçer. İçerisine mutlaka iç yağı ve kuyruk yağı ilave etmekte önemli bir püf noktası.
Malzemeler: 2 çorba kaşığı tereyağı, 400 gram koyun but eti kuşbaşı doğranmış, 3 diş sarımsak, 3-4 adet yeşil çarliston biber, 2 adet doğranmış domates, 1 tatlı kaşığı acı biber salçası, 1 çay bardağı sıcak su, tuz, karabiber, kırmızı pul biber, kekik. Hazırlanışı: Tencerede tereyağını eritin. Etleri yüksek ateşte mühürleyin. Kızaran etleri ayrı bir kaba alın. Aynı tencere ya da tavada sarımsak ve biberleri ekleyin ve 5 dakika kavurun. Ardından acı biber salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurduktan sonra doğranmış domatesleri ekleyerek sos olana kadar pişirin. Sonrasında domates soslu karışıma mühürlenmiş etleri ve suyunu ekleyerek tencerenin kapağını kapatın. Ara ara karıştırarak kısık ateşte yaklaşık 1 saat kadar etler yumuşayana kadar pişirin. Piştikten sonra tuzunu ve baharatlarını ekleyip 5 dakika daha pişirdikten sonra servise sunabilirsiniz.
1 kg dana kuşbaşı et, 1 adet orta boy kuru soğan, 3-4 diş sarımsak, 4-5 çorba kaşığı sıvıyağ. Tuz, karabiber. İsteğe göre taze ya da kuru kekik. Hazırlanışı: İlk olarak orta büyüklükteki bir tavanın içerisine dana kuşbaşı etleri ekleyin. Ocağın altını açın ve hiçbir şey ilave etmeden, sürekli karıştırarak etleri pişirmeye başlayın. Tavadaki etlerin rengi değişmeye başladığında ve etler suyunu salmaya başladığında sıvı yağ ilave edin. Ocağı kısık ateşe alın ve bu şekilde ara ara karıştırarak pişirmeye devam edin. Etler pişerken ayrı bir yerde soğanları ve sarımsakları soyun. Sonrasında soğanı dörde bölün. Sarımsakları da ortadan ikiye kesin. Doğranmış soğanları ve ikiye kesilmiş olan sarımsakları tavanın içerisine ilave edin. Etler suyunu iyice çekene kadar tüm malzemeler ile birlikte pişirin. Pişerken suyunu kontrol edin. Eğer etler pişmeden etlerin suyu biterse 1 çay bardağı kadar kaynar su ilave edip bir süre daha etleri pişirin. Etler tamamen piştikten ve lokum kıvamına geldikten sonra içerisine bir miktar tuz, karabiber ve dilediğiniz baharatları ilave edip yemeği ocaktan alın. Ve sıcak sıcak servise sunabilirsiniz.
Kavurmanın içerisine ekleyeceğiniz sarımsak ve defneyaprağı lezzetine lezzet katacaktır.
1 kilogram kuşbaşı kuzu eti, 1 adet kuru soğan, 150 gr. iç yağı ya da kuyruk yağı, 1 tatlı kaşığı tuz. Kavurma tencerenize 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ ekledikten sonra yağın kızmasını bekleyin ve ardından kuşbaşı doğradığınız eti ilave ederek 4-5 dakika karıştırarak kavurun. Soğanın kabuğunu soyup, yıkayın ve bütün olarak etlerin içine atın. Et suyunu salmaya başladığı zaman ocağınızın altını “en kısık” konuma getirin ve içindeki bütün soğan yumuşamış olduğu için yumuşamış olan soğanı dağılmamasına özen göstererek, tencereden çıkartın. Tencerenin kapağını kapatın. 15′er dakikalık aralarla etinizi karıştırın ve kapağını tekrar kapatarak 1 saat kadar daha pişirin. Sonrasında suyunu çekmiş olan etlerin içine iç yağını ya da kuyruk yağını da ilave edin ve güzelce karıştırdıktan sonra, altını biraz açın ve kapağı kapalı olarak yaklaşık 15-20 dakika boyunca, yağlar eriyene dek pişirin. Ardından ocaktan almaya yakın tuz, karabiber ve kekiğini de ilave ettikten sonra 10 dakika daha pişirin. Böylece 80-90 dakika kadar ağır ateşte kendi suyunun lezzetiyle pişmiş ve yumuşacık bir kavurmanız hazır. Etler sıcakken ısıya dayanıklı yayvan kaplara veya tepsiye aktarın ve soğumasını bekleyin. Burada etler sıcakken plastik kap kullanmamak en önemli ayrıntı. Soğuduktan sonra ister buzdolabı poşetlerine paylaştırabilir. Ya da 1-1,5 litrelik bir pet şişenin ağız kısmını bıçakla keserek ılınmış olan etleri, pet şişenin içerisine sıkı sıkı bastırarak doldurabilir ve ağzını streç filmle kapatabilirsiniz. Oda sıcaklığında soğuduktan sonra buzdolabına kaldırdıktan sonra minimum 4-5 saat bu şekilde buzdolabında bekleterek etler iyice donduktan sonra pet şişeyi keserek kavurmanızı bütün bir rulo halinde çıkartabilir, ihtiyacınız kadarını dilimleyerek kullanabilir, kalanını ise; buzdolabında streç filme sararak saklayabilirsiniz.
Etlerin kurumaması için iç yağı kullanmalısınız. Ayrıca iç yağı koruyucu bir görev yapacaktır, bu sebeple buzdolabında saklayabilirsiniz. Ancak iç yağı yerine tereyağı ya da başka bir yağ kullanırsanız, buzlukta saklamanız uygun olacaktır.
Tarifini Sevdim mutfağında sizler için özenle hazırladığımız, kolay ve pratik tarifimizi burada sizlerle paylaşıyoruz. Bayram kavurması tarifimizin videolu tüm detaylarına ulaşmak için: Bayram Kavurması
Mutfağımızda sizler için hazırladığımız bir diğer kavurma tarifimizin tüm yapım aşamalarına ve videolu detaylarına ulaşmak için: Çoban Kavurma linkini tıklayarak ulaşabilirsiniz.