Öncelikle pirincinizi çok ama çok iyi seçmelisiniz. İyi bir pilavın en önemli noktası pirinç seçimidir. Pilav yapımı için en uygun pirinç, baldo pirincidir.
Pirinç pilavını hazırlamadan önce duru su akıncaya kadar tüm pirinçleri yıkamalısınız. Pirinçte bulunan tüm nişastanın akması ve pilavın piştikten sonra tane tane olmasının asıl nedenlerinden biri yıkamaktır. Yıkadığınız pirinçleri ayrı bir kaba alın ve üzerine su ve tuz ekleyerek biraz dinlenmeye bırakın.
Yağ oranı da çok önemli bir etkendir. Lezzet açısından tereyağı kullanmanızı tavsiye ederiz. Ama tereyağının yanında katılacak biraz zeytinyağı hem pilavınızı parlak gösterir hem de tereyağının ağırlığını alır. 1 su bardağına 1,5-2 çorba kaşığı tereyağı ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı uygun bir ölçüdür.
Pilavın kıvamı için pirinç ve su dengesi çok önemlidir. Pilavınızı 1 bardak pirinçten yapacaksanız 1,5 bardak su eklemeniz gerekmektedir. Tüm yapacağınız pilav için ölçüyü 1’e 1,5 olarak düşünebilirsiniz. Eğer pirinci daha önceden ıslatıp beklettiyseniz ölçünüzü 1'e 1 olarak alabilirsiniz. Su yerine tavuk veya et suyu kullanabilirsiniz. Hatta çok daha lezzetli sonuç alabileceğinizi söyleyebiliriz.
Pirinci kavurduktan sonra üzerine eklediğiniz su mutlaka sıcak olmalıdır. Soğuk su ilave ederseniz tencerenin ısısını düşürürsünüz. Isısı düşen tencere ise pilavınızın pişme süresini uzatarak kıvamının bozulmasına neden olur. Mutlaka et suyu da olsa tavuk suyu ya da normal su ile pilavınızı yapıyor olsanız bile sular sıcak olmalı.
Pirinç tanelerinin daha beyaz olmasını sağlamak için birkaç damla limon suyu eklemeniz gerekiyor. Limon suyu tereyağının verdiği hafif sarı rengi ortadan kaldıracaktır. Bu sayede pilavınız parlaklık kazanacak ve beyazlığı artacaktır. Bu noktada dikkat etmeniz gereken tek konu limonu ne kadar eklediğinizdir. Limon suyunu fazla koyarsanız pilavınız ekşi olur. Limonu direk sıkarak birkaç damla eklerseniz limon çekirdekleri gözden kaçarak pirinç tanelerinin arasına kaçabilir. Bu nedenle limonu kullanırken ayrı bir yerde sıkarak pilava eklemeniz daha doğru olacaktır.
Pirinçlerin üzerine su ekledikten sonra bütün pirinçlerin su içerisinde olduğuna dikkat etmelisiniz. Pirinçlerin suda olduğundan emin olmak için 1-2 kez karıştırın.
Pirinçleri yağda kavurmak önemlidir. Tuz serperek kavurmalısınız. Pirinçleriniz saydamlaşmalı. Tüm pirinçler ve pirinçlerin tüm yüzeyleri yağa değmeli.
Pilav tenceresinin kapağını kapatın ve pişmeye bırakın. Pirinçlerin üzerine eklediğiniz su azalmadan tencerenin kapağını açmayın. Eğer su azalmadan kapağı açarsanız bu aşamada tencerede bulunan buhar tencereden dışarı çıkar pişme süresi uzar ve pilavın lapa olmasına yol açar.
Pilavınızı kısık ateşte ağır ağır pişirin. Bu sayede pirinçleriniz yavaşça pişerek daha lezzetli olacaktır.
Pilavınızı yaptıktan sonra 15-20 dakika dinlenmeye bırakın. Tencerenin içerisine bir havlu kağıt veya peçete koyarak pilavı dinlenmeye bırakabilirsiniz.
Dilerseniz arpa şehriye ekleyerek pilavınızı lezzetlendirebilirsiniz. Arpa şehriyeyi yağ eridikten sonra tencereye ekleyerek pişirin. Arpa şehriyelerin rengi döndükten sonra pirinçleri üzerine ilave ederek pişirmeye devam edin.
Pilavın garnitürlü veya sebzeli olmasını isterseniz pilav suyunu çektikten sonra malzemelerin içerisine ekleyebilirsiniz. Alttan üste doğru yavaşça karıştırarak pilavınızı damak zevkinize uygun şekilde hazırlayabilirsiniz.