Mantarın üzerinde bulunan kısımlarını temizlemek isterseniz bu saplarını tutun ve kopartın. Eğer mantar saplarını jülyen doğrayacaksanız saplarını ayırmanıza gerek kalmaz. Genel olarak mantarın etli kısmı kullanıldığı için bu aşamada birçok insan mantarın saplarını ayırmaktadır. Ancak mantar saplarıda oldukça lezzetli ve protein deposudur. Mantar sapları ile harika omletler ve çorbalar yapabilirsiniz.
Mantarın üst kısımlarında bulunan zar bölümünü soymalısınız. Soyma işleminde küçük bir bıçak kullanarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bıçakla zarın bir ucunu kaldırın ve elinizle zarı soymaya devam edin. Mantarın üst kısmında bulunan zarı bıçakla temizlerseniz oldukça kalın bir şekilde zar tabakasını soyabilirsiniz. Bunun olmasını istemiyorsanız soyma işlemine elinizle devam etmekte fayda var. Mantarın beyaz kısmını görene kadar soyma işlemine devam edebilirsiniz.
Genellikle mantarları suda yıkarız ancak bu çok doğru bir yöntem değildir. Mantarın iç dokusu süngere benzer ve suyu içine çeker. Yıkanan mantarlar, üzerindeki bakterileri su basıncı ile iç yüzeyine alır. Bu işlem ise bakterili bir mantar hazırlamanıza ve yemenize neden olur. Yemeklerinizin lezzetini etkiler. Ayrıca su çeken mantarlar daha geç pişer. Ancak, mantarın üzerinde çok kir, pis varsa çok suda bekletmeden hızlı hareketlerle mantarı suda yıkayabilirsiniz. Eğer mantar çok pis değilse hiç suyla temas ettirilmemesi en doğrusudur. Mantar suyla temas edince suyu tamamen içine çeker ve ne kadar silip bekletseniz de tam olarak kurumaz. Ayrıca mantar nasıl beyaz kalır sorusunun cevaplarından biri de suyla temas etmemesinde saklıdır. Suya değen mantar, kendi liflerinin renginden dolayı hemen kararır.
Mantarın zarını soyduktan sonra nemli bir bez ile mantarları temizleyin. Eğer fırça ile temizlemek isterseniz mantar zarını fırçalayarak temizleyebilirsiniz.
Mantar soyarken tüm kabuğunu ve altındaki birkaç katmanı soymaktan şikayetçiyseniz mantarları ince dilimlere ayırın. Dilimlediğiniz mantar kabuklarını bir bıçak yardımı ile incecik kaldırın ve elinizle soyun. Bu sayede biraz daha uzun sürede soyarsınız ancak mantarları ziyan etmezsiniz.
Mantarınızı hiç kullanılmamış olan mutfak süngeri ile temizleyebilirsiniz. Öncelikle mantarı sudan geçirin ve mutfak süngerinin sert kısmı ile mantarınızın üzerini temizleyin. Bu sayede mantarınız hızlıca temizlenecek ve üzerindeki kalıntılardan arınacaktır.
Mantarlarınızın çok kirli olduğunu düşünüyorsanız bir kabın içerisine su doldurun ve üzerine limon suyu ekleyin. Hazırladığınız limonlu suyun içerisine mantarları atın ve batırıp çıkararak temizleyin. Bu aşamada kullandığınız limonlu su ile mantarlarınızın kararmasını da engellemiş olursunuz.
Yıkadığınız mantarları yemekte kullanmadan önce iyice kurulamanız gerektiğini unutmayın.