Dil balığı yerli balıklarımızdan olup Ege ve Akdeniz'de bolca yakalanır. Tavası çok güzel olur. İri olanlarından fileto çıkarılıp şiş veya salçalı fileto yapılabilir.
Protein açısından son derece zengin olan gümüş balığı, karbonhidrat ve şekeri oldukça az barındırması sebebiyle de sağlıklı bir yiyecektir. A, B1, B2 ve D vitaminleri açısından zengindir. Mısır unu ile tavada kızartılarak pişirildiğinde çok lezzetli olur.
Eti çok lezzetli olan izmarit balığı, vitamin ve mineral açısından zengin bir balıktır. İçerisinde A, B1, B2, D ve E vitaminlerinin yanı sıra çinko, iyot, kalsiyum ve bolca fosfor bulunur. Izgara veya tavası güzel olur.
İskorpit, zehirli dikenlere sahip olduğundan mümkünse balıkçılar tarafından temizlenmelidir. Dış dikenleri zehirli fakat içi enfes lezzetli olan iskorpit diğer adıyla çarpan balığı beyaz bir ete sahiptir. Özellikle çorbası meşhur olan bu balığın ızgarası, tavası, salatası ve buğlaması oldukça yaygındır.
Kalkan balığı çoğunlukla Karadeniz’de, nadiren ise Marmara Denizi, Ege Denizi ve Akdeniz’de yaşayan beyaz etli bir deniz balığı türüdür. Beyaz eti ile en lezzetli balık türleri arasında yer alan kalkan balığı tava, ızgara, şiş ve buğulama olarak pişirilebilir.
Kılıçbalığına adını veren kılıç biçimindeki burnu, vücudunun üçte ikisi oranındadır. Türkiye’de Akdeniz, Ege ve az da olsa Marmara ve Karadeniz’de görülür. Akdeniz ve Ege’de yıl boyunca, Karadeniz’de ise yalnız yaz aylarında görülür. Yüksek miktarda B grubu vitaminleri, fosfor ve selenyum mineralleri içermektedir. Fırında, ızgarada, mangalda ve tavada kolaylıkla pişirilir. Kılıçbalığından çok lezzetli şiş hazırlanır. Izgarası, sotesi, kızartması ve kâğıt kebabı yapılır.
Levrek balığı serin ve ılık suları tercih eden balık türüdür. Levrek balığının eti tüm balıklar arasında oldukça popülerdir. Levrek balığının dolgun ve az yağlı yapısını bozmadan pişirmek için fırında, ızgara veya buğulama şekillerinde birçok farklı şekilde pişirilmeye uygundur.
Mezgit, lezzeti ve kılçıksız yapısı nedeniyle “tavuk balığı” olarak da bilinen bir tür dip balığıdır. Mezgit genellikle tavada ya da ızgarada pişirilir.
Bir çeşit tuzlu su balığı türleri arasında yerini alan, en sık karşılaşılan balık türlerinden biridir. Bazı bölgelerde minakop ismi yerine karakulak ve kötek olarak bilinmektedir. Minekop balığı buğulama, tava, şiş, kağıtta, güveçte ve ızgara olarak pişirilebilir.
Barbunya balığı ile sık sık karıştırılan tekir balığı, tropikal denizlerin balığıdır. Barbunyaya nazaran daha küçük ve yassı bir şekle sahiptir. Çoğu tekir balığının parlak kırmızı görünümü vardır. Lezzetli bir balık türüdür. Kum, çamur ve taşlıklarda yaşayan tekir balığı, bıyıklı olması nedeniyle bu adı almıştır. Tekir balığının en lezzetli hali kağıt kebabıdır. Bunun dışında kızartmasını da yapabilirsiniz. Ancak yağda kızartmak pek sağlıklı olmayacaktır. Fırında pişirmek, balıkların besin değerini canlı tutacaktır.