Lezzet artırıcı baharatlardan biri olan muskat tropik bir bitkiden elde edilir. Tropik bir bitkinin meyvesinden çıkan çekirdek ağacın uçuk sarı renkli çiçeklerinden oluşan meyveler olgunlaştığında içindeki ceviz benzeri oval tohumlar çıkarılır ve sert olduğu için rendelenerek kullanılır. Zeytin tanesinden az daha büyük olan çekirdekler yani tohumlar önceleri ince bir zarla sarılıdır. Bu zar parlak kırmızı bir renkte iken zamanla kuruyup kahverengiye dönüşür.
Muskat, Hint mutfağında önemli bir yere sahiptir. Birçok baharatın yapımında yer alır. Avrupa’da ise et yemeklerinde oldukça sık kullanılmaktadır. Orta Doğu’da öğütülmüş olarak yemeklerde, Yunanistan’da tuzlu yemeklerin pişirilmesinde, Japonya’da köri sosu olarak ve Karayipler’de ise tamamlayıcı bir tat olarak kullanılmaktadır.
Muskat cevizini en çok baharat olarak kullanırız. Tropik bölgelerde ise meyvesinde bulunan etli kısmıyla tatlılar yapılır. Çekirdeğinden elde edilen baharat ise sosların ve yemeklerin lezzetini arttırır.
Mümkünse tozunu kullanmak yerine bütün olarak muskat cevizi alarak rendelemek oldukça iyi bir sonuç verir. Toz halinde alınan muskatların kokusu azalmış ve tazeliği bozulmuş olabilir. Bu tür sorunlar yaşamamak için muskat cevizini alarak kendiniz rendelerseniz daha iyi bir tat elde ederek bu tür sorunlarla karşılaşmazsınız.
Muskat, çok sert olmayan yapısından dolayı rendelenmesi kolay bir tohumdur. Ancak muskat havanda dövülerek öğütülmek için uygun bir yapıda değildir. Muskatın rendelenmesi için ince delikli bir rendeye ihtiyaç duyulur. Kalın rendelenen muskat yemeklere yoğun ve acı bir tat katar. Muskat, hazır olarak rendelenmiş olarak da satın alınabilir. Ancak toz muskat aldıysanız çok iyi bir şekilde hava almayacak cam kavanoz içerisinde saklamanız gerekir.
Hem tatlılarda hem de tuzlu yemeklerde tercih edilebilir. Keskin aromasıyla et yemeklerinin lezzetini arttırır. Muskat özellikle patates püresinde, patates gratende, çorbalarda, köftelerde, mantar yemeklerinde, patlıcan yemeklerinde beşamel sosunda, çorbalarda, peynirli çerezlerde, et yemeklerinde, karnabahar yemeğinde ve diğer baharatlarla birlikte kek, kurabiye hatta reçellerde hoş aromasıyla lezzet vermek için kullanılabilmektedir.
Sıcak ve ağızda dağılan patatesin nişastamsı tadı ve muskatın keskinliğinin birbirine çok yakıştığını söyleyebiliriz.
Özellikle beşamel sos yapımında sıkça karşımıza çıkan muskatı krema ve süt içeren tariflerde görmek mümkündür. Kremalı yemeklerin yapımında muskatın önemli bir yeri vardır. Kremaya eklenen baharat yemeğin çeşnisini arttırır. Kremalı sosların aromasını ve kıvamını arttırmak, çorbalara lezzet katmak için tercih edebilirsiniz.
Özellikle kremalı makarna soslarında 1 ya da ½ çay kaşığı muskat makarnanın lezzetine lezzet katacaktır.
Kendine has aromasıyla muskatı çorbalarınızı lezzetlendirmek içinde kullanabilirsiniz.
Havuçlu tarçınlı veya haşhaşlı keke az biraz muskat katarak lezzetini arttırabilirsiniz. Hamur işlerinde, kek, kurabiye ve çöreklerde de tariflerde belirtilen miktarlarda kullanabilirsiniz.
Muskatı puding veya diğer tatlı türleri içerisinde kullanabilirsiniz. Bu sayede tatlılarınız daha aromatik bir tada sahip olacaktır.
Yemeklerde, içeceklerde veya tatlılarda kullanacağınız muskat oranına oldukça dikkat etmelisiniz. Doğru oranda ve az miktarda tüketilmesine dikkat etmek gerekir. Yemeğe belirtilen miktardan fazla oranda eklenmesi acı bir tat oluşmasına neden olabilir. Aynı zamanda muskat tohumu içerisinde rezin adı verilen bir madde, sabit ve uçucu yağlar bulundurur. Bu nedenle bir kişi günlük olarak 7-8 gram muskat alırsa vücut olarak istenmeyen şekilde sonuçlarla karşılaşabilir. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için yemekler, içecekler veya tatlılar olmak üzere günlük kullanım için rendelenmiş veya toz olarak kullanılacak muskat miktarı 1 yada ½ çay kaşığıdır. Muskat, yemeklerin pişmesinden yaklaşık yarım saat kadar önce yemeğe eklenir. Muskat yemeğe katılmadan önce taze olarak rendelenmelidir.
Güzel kokulu bir baharat olmasının yanı sıra, mide rahatsızlıklarına iyi gelmesi, hazmı kolaylaştırması gibi sağlığa birçok faydası vardır. Sakinleştirici etkisiyle sinirleri yatıştırır, stresi azaltır. Böylece mutluluk hissini arttırır. Muskatın iştah açıcı özelliği de vardır.
Diğer birçok baharat veya tedavi amaçlı kullanılan bitkiler gibi muskat da masum olmayıp gereken miktarın üzerinde alınırsa zarar verebilmektedir. Alınması gereken dozun aşılması durumunda sağlık problemlerine yol açabilen muskat yüksek dozda tüketildiğinde baş dönmesi, mide bulantısı, ağız kuruluğu, yüz kızarıklığı, kabızlık ve kalp ritminin bozulması gibi problemler oluşabiliyor. Bu nedenle muskatı her zaman tariflerde belirtildiği kadar kullanmanız, asla aşırıya kaçmamanız büyük önem taşıyor. Alerjin bir bünyeye sahipseniz muskat dahil her baharatı tüketirken doktorunuza danışmanızda fayda vardır.
Aklınıza gelebilecek bir sorunun cevabını sizinle paylaşmak istiyoruz. 1 adet muskat cevizini rendeleyerek 8-10 yemeğe katabilirsiniz.
Muskat cevizi aktarlarda rahatlıkla bulunabilir. Öğütülmüş toz halinde ya da bütün olarak satılır. Ayrıca baharat ürünlerine ağırlık veren marketlerde de bulabilirsiniz. Aldıktan sonra serin, kuru ve karanlık yerlerde muhafaza edilmesi gerekmektedir.