Oran

Nişasta Çeşitleri ve Kullanım Alanları

tarifinisevdim
(5.0)
Ayraç
Unun en yakın arkadaşı diyebileceğimiz pastalardan kurabiyelere, sütlü tatlılardan soslara ve keklere kadar hemen hemen tüm tariflere konuk olan nişastaların çeşitlerini ve kullanım alanlarını sizler için sıraladık. Mutfağımızın baş tacı her daim elimizin altında bulunan doğadaki bitkilerin bize armağanı olan nişastaların dünyası bu yazımızda gizli…
Devamını Oku
|

1. Nişasta Nedir?

Nişasta Nedir? resmi

Nişasta bitkilerde granül halde bulunan bir karbonhidrattır. Beyaz renkli, tatsız ve kokusuz tozdur. Bitkilerin, ürettikleri enerjiyi depoladıkları besin maddesidir. Bitkilerin özellikle tohum ve köklerinde depo edilir. Küçük şeker moleküllerinin bir araya getirilmesiyle oluşur. Fazla miktarda glikoz içeren nişasta, bitkilerin karbonhidrat sentezi sonucunda açığa çıkar. Nişasta, parça ve taneleri birbirine bağlayan ve lezzet katan bir maddedir. Bu nedenle nişasta çoğunlukla hamur işleri, tatlılar, soslar ve kurabiyelerde kıvam vermek için kullanılır. Aynı zamanda, nişasta hamur işlerinde kullanıldığında hamur işlerinin bayatlamadan daha uzun süre dayanmasını sağlar. Bunun yanında nişasta hamurların daha kolay açılmasını sağlar.

2. Nişasta Çeşitleri Nelerdir?

Nişasta Çeşitleri Nelerdir? resmi

Nişasta çeşidi dört tanedir. Pirinç, buğday, patates ve mısır nişastaları en çok gördüğümüz nişastalardandır. Aralarındaki fark her birinin farklı bir malzemeden elde ediliyor olmasıdır.

3. Pirinç Nişastası

Pirinç Nişastası resmi

Pirinçten üretilen nişasta çeşididir.. Nişastaların en beyaz renkli olanıdır. Soslara kıvam verme, bebek maması hazırlamada yaygın olarak kullanılır. Pirinç nişastasının diğer nişastalardan önemli bir farkı var… bu da gluten içermiyor olması. Bu nedenle gluten hassasiyeti olanlar bu nişasta türünü kullanabilmektedir.

4. Buğday Nişastası

Buğday Nişastası resmi

Buğday tanesinin özünden üretilir. Mısır nişastasına oranla rengi daha sarıdır.

5. Buğday Nişastası Nerelerde Kullanılır?

Buğday Nişastası Nerelerde Kullanılır? resmi

Buğday nişastası en çok baklava hamuru açmada sütlü tatlıların ve tatlı hamur işlerinin içerisinde kullanılır.

6. Patates Nişastası

Patates Nişastası resmi

Patates yüksek oranda doğal nişasta içermektedir. Patates uzun yıllardır nişasta kaynağı olarak da tercih edilmektedir. Doğal patates nişastası diğer nişasta çeşitlerine göre daha geniş granül yapısına sahiptir. Bu nedenle patates nişastası diğerlerine göre daha iri tanelidir.

7. Patates Nişastası Nerelerde Kullanılır?

Patates Nişastası Nerelerde Kullanılır? resmi

Kullanım alanı çok yaygın olan patates nişastası özellikle gıda alanında salep üretimi, unlu mamullerde, hazır çorbalarda, ekmek üretiminde, kuruyemişlerde ve daha birçok farklı besin maddesinde kullanılmaktadır. Patates nişastası hamur işi, sos ve tatlılarda kullanılmaz. Patates nişastasının kullanılmama sebebi sütlü tatlılara ve diğer tatlılara farklı bir tat verebiliyor oluşudur.

8. Mısır Nişastası

Mısır Nişastası resmi

Mısır tanelerinden üretilir. Diğer türlerine göre daha beyaz renktedir.

9. Mısır Nişastası Nerelerde Kullanılır?

Mısır Nişastası Nerelerde Kullanılır? resmi

Daha çok tuzlu tarifler ya da bağlayıcıya ihtiyaç duyulan sosların içerisinde kullanılır. Kurabiye, pasta yapımında da en çok tercih edilen türler arasında yerini alabilir. Sütlü tatlılarda da tercih edilebilir.

10. Nişasta Kaç kalori?

Nişasta Kaç kalori? resmi

Nişasta yoğun karbonhidrat içerir. Bunun yanında sodyum, lif ve protein açısından da zengin bir besindir. Türüne göre değişse de 1 çay kaşığında ortalama 20 kalori bulunur.

11. Kurabiyelerde Hangi Nişasta Kullanılır?

Kurabiyelerde Hangi Nişasta Kullanılır? resmi

Kurabiyelerde buğday ya da mısır nişastasını tercih edebilirsiniz. Buğday nişastası ile mısır nişastası farkı sadece üretildikleri üründür. Bunun dışında kullanım alanlarında önemli bir fark yoktur. Nişasta kullanılan hamur işleri çok daha uzun süre dayanır. Nişasta, yapısı nedeniyle daha uzun süre dayanmaya ve daha uzun süre içerisinde bayatlamadan dayanma özelliğine sahiptir. Nişasta, içerisine girdiği hamur işlerinin ağızda dağılan bir yapıda olmasını sağlar.

12. Hamur Açmada Nişasta Kullanımı

Hamur Açmada Nişasta Kullanımı resmi

Hamura şekil vermek için nişasta kullanabilirsiniz. Nişasta hamurlarınızı daha kolay açmanızı sağlar ve hamurların birbirlerine yapışmalarını engeller. Bu nedenle nişasta baklava hamuru açımında mutlaka kullanılır.

13. Soslarda Nişasta Kullanımı

Soslarda Nişasta Kullanımı resmi

Sosların ve çorbaların yoğunlaştırılmasında nişasta kullanabilirsiniz. Sosların yumuşak yapısını sağlar.

14. Muhallebilerde Nişasta Kullanımı

Muhallebilerde Nişasta Kullanımı resmi

Puding ve diğer tatlı karışımlarında yapının yumuşak olmasını sağlar. Pudinglerde, yumuşak bir yapı oluşturularak ağızda hoş bir tat bırakır.

15. Keklerde Nişasta Kullanımı

Keklerde Nişasta Kullanımı resmi

Kekler de unun üçte biri yerine buğday nişastası kullanılabilir. Kekin hacmini, yumuşaklığını verir.

16. Kızartmalarda Nişasta Kullanımı

Kızartmalarda Nişasta Kullanımı resmi

Ürünlerin kızartma esnasında daha az yağ çekmesini sağlar.

Nişasta Çeşitleri ve Kullanım Alanları İçin Yorum ve Fotoğraflar

Yorum eklemek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş Yap ya da Üye Ol

TARİFİNİ SEVDİM'E
ÜYE OLUN KAZANIN!
Üye olarak size özel bir tarif defteri oluşturabilir, beğendiğiniz tarifleri ve püf noktalarını defterinize ekleyebilir; kendi tariflerinizi, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tarifini Sevdim'deki yarışmalara katılabilir, hediyeler kazanabilirsiniz.

En Yeniler

Videolu ve Resimli Yemek Tarifleri Sitesi

KATEGORİLER

TÜM KATEGORİLER