Omega-3 yağ asitleri, vücudumuz tarafından oluşturulmadığından somon gibi güçlü bir Omega-3 kaynağına ihtiyaç duyarız. Birçok sağlık kuruluşuna göre almanız gereken günlük Omega-3 miktarı 250-500 mg arasıdır. Haftada en az iki porsiyon somon tüketerek, Omega-3 ihtiyacımızı tümüyle karşılayabilirsiniz.
Somon , mükemmel bir B vitamini kaynağıdır. Somonun içerisinde B1, B2, B3, B5, B6 ve B12 vitaminlerinin tamamı bulunur. Bu vitaminler yediğiniz yiyeceğin enerjiye dönüştürülmesinde, DNA'nın oluşturulması ve onarılmasında, kalp hastalığına yol açabilecek etkilerin azaltılmasında önemli rol oynar. Yapılan çalışmalar B vitaminleri sayesinde beyninizin ve sinir sisteminizin en iyi şekilde çalışmayı sürdürdüğünü göstermiştir.
Somon , potasyum açısından eşdeğer miktarda muzdan bile daha zengin bir kaynaktır. Yüksek kan basıncını düşürerek tansiyonunuzu dengelemeye yardımcı olur ve inme riskini azaltır.
Selenyum toprakta ve belli gıdalarda bulunan bir mineraldir. Vücudunuzun az miktarda selenyuma ihtiyacı olsa da yeterince selenyum almak kemik sağlığınızı korumanıza ve kansere riskini azaltmanıza yardımcı olur. Yapılan çalışmalar otoimmün tiroid hastalığı olan kişilerde tiroid antikorlarını azalttığını göstermiştir.
Sık sık somon tüketmek kilo kontrolü sağlamanızda size yardımcı olur. Diğer yüksek proteinli gıdalar gibi iştahınızı kontrol etmenize destek olur, hormonları düzenler ve metabolizma hızınızın artmasını sağlar. Düşük kalorili bir balık olan somon aynı zamanda karaciğer ve karın yağlanmalarının önüne geçer.
Yapılan çalışmalarda somon balığının depresif belirtileri azalttığı, hamilelikte bebeğin beyin sağlığını koruduğu, yaşa bağlı hafıza kayıplarını ve bunama riskini azalttığı görülmüştür.