Oran

Salça yapımı ve püf noktaları

tarifinisevdim
Ayraç
Domates ya da biber salçası yapmak isteyenler için salça yapımı ile ilgili bütün detayları sizler için hazırladık. Salça yapım zamanından, salça yapımı yöntemlerine, salçada kullanacağınız tuz oranından salça saklama şekillerine kadar salça yapımı ile ilgili bütün detaylar sizlerle. Salçayı hemen hemen tüm yemeklerde ve soslarda kullanırız. Babaannelerimizin, anneannelerimizin el lezzeti ile geleneksel bir lezzettir salça. Yaz güneşinin altında kızaran biber ve domateslerin salçaya dönüşme macerasını sizler için derledik. Bu sayede evinizde kolayca ve pratik bir şekilde salçalar hazırlayabilirsiniz. Üstelik içerisine hiçbir katkı maddesi eklemeden, kendi ellerinizle gönül rahatlığıyla hazırladığınız salçaların güzelliğinin mutluluğunu tadabilirsiniz. Mis gibi taze salçayı kim istemez? Salça yapımının birkaç farklı yönteminden hangisi size daha kolay geliyorsa o şekilde hazırlayabilirsiniz. Bu sayede kendi el lezzetiniz ile birlikte daha lezzetli olan salçalar yapabilir tüm sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Sıcacık ev yemeği kokusunun içine gizlendiği geleneklerin ve emeğin bir arada olduğu anneanne ve babaanne elinin lezzeti, ‘salça yapımı ve püf noktaları’ sizler için Tarifini Sevdim’de.
Devamını Oku
|

1. Domates Salçası Ne Zaman Yapılır?

Domates Salçası Ne Zaman Yapılır? resmi

Salçanın lezzeti kullandığınız domatesin olgunluğu ve lezzeti ile doğru orantılıdır. Dolayısıyla domatesin en lezzetli olduğu zaman yazın son zamanlarında salça yapmak en doğru zamanlamadır.

2. Domates Salçası Malzeme ve Miktarları

Domates Salçası Malzeme ve Miktarları resmi

10 kg domates, 100 gr civarı kaya tuzu, kekik (isteğe göre) üzerini kaplamak için zeytinyağı. Küçük ve etli domatesle salça yapmak en kolayı. Bu domateslerin su oranı az ama eti bol olduğu için az fire ile daha fazla salça elde etmeniz mümkündür. 10 kg domates den yaklaşık 1,5-2 kg salça elde edebilirsiniz.

3. Domates Salçası Nasıl Yapılır?

Domates Salçası Nasıl Yapılır? resmi

Öncelikle salça yapacağınız domateslerin mevsiminde ve taze olmasına özen gösterin. Salçayı yapacağınız domateslerin saplarını ayırın ve domatesleri iyice yıkayın. Böylece üzerinde bulunan ilaçlardan ve tozlardan arındırarak sağlıklı bir salça yapabilirsiniz. Domatesleri kabuklarından ayırarak soyun. Ardından büyüklüğüne göre ikiye veya dörde bölün. Bir tencere içerisinde kesmiş olduğunuz domatesleri koyun ve en az 8 saat, en fazla 3 gün olacak şekilde bekletin. Bekleme işlemini yaparken tencerenin ağzının mutlaka kapalı olduğunda emin olun. Daha sonra bir süzgeç yardımıyla domatesleri çekirdeklerinden ayırın. Kabuğundan ve çekirdeklerinden ayrılmış olan domatesler kırmızı püre haline gelecektir. Bez torba veya tülbent içerisine domatesleri koyarak suyunu süzün.

4. Domates Salçasını Güneşte Bekleterek Yapmak

Domates Salçasını Güneşte Bekleterek Yapmak resmi

Oluşan püreyi salçaya dönüştürmek için bir tepsi içerisine yerleştirin. Üzerine bir miktar tuz ekleyin ve tepsiyi güneşte bekletin. Domatesler salça olmayı beklerken üzerini bir örtü ile kapatın. Ara sıra tahta kaşıkla karıştırın. Bu sayede salçanız küflenmeyecektir. En geç 1 hafta içerisinde domates salçasını kullanmaya başlayabilirsiniz. Güneşte bekletme yöntemini seçerseniz salçanın doğrudan güneş almamasına özen gösterin. Domates önemli oranda likopen içerir. Likopen çok faydalı bir antioksidandır, aynı zamanda domatese kırmızı rengini verir. Salçayı doğrudan gün ışığında hazırlamak likopene zarar verir. Bu nedenle bu yöntemde Eylül ayını tercih etmeniz ve salçanızı tercihen güneş ışıklarının kuvvetli olmadığı 9:00-11:00 ve 15:00 – 17:00 saatleri arasında dinlendirmenizi öneririz.

5. Domates salçasını fırında yapmak

Domates salçasını fırında yapmak resmi

Bir önceki maddede bahsettiğimiz püre adımını yaptıktan sonra güneşte bekletmek yerine fırında salçanızı kurutabilirsiniz. Fırınınızı 100 derecede 15-20 dakika arayla pişirerek yaklaşık 2 saat içerisinde hazırlayabilirsiniz.

6. Domates salçasını kaynatarak hazırlamak

Domates salçasını kaynatarak hazırlamak resmi

Hazırlamış olduğunuz domates püresini bir tencere içerisine alın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar kaynatın. Dibinin tutmaması için bir tahta kaşık ile karıştırın ve suyunu çekip kıvam alıncaya kadar kaynatmaya devam edin. Hazırladığınız salça kıvam aldıktan sona cam kavanoz içerisine alarak kapağını sıkıca kapatın. Salça kavanozunu ters çevirin ve 1 gece boyunda bu şekilde bekletin. Bu aşamalar tamamlandığında salçanız hazır hale gelmiş olur.

7. Domates Salçası Kaç Kalori?

Domates Salçası Kaç Kalori? resmi

Domates salçasının 100 gr’ında 82 kcal bulunur. Çoğunlukla kullandığımız ölçüsüyle 1 yemek kaşığı domates salçası 16 gramdır. 1 yemek kaşığı salçada yaklaşık 13 kalori, 0,7 gr protein, 3 gr karbonhidrat ve 0,1 gr yağ bulunur.

8. Biber Salçası Ne Zaman Yapılır?

Biber Salçası Ne Zaman Yapılır? resmi

Biber salçası yapımı için Temmuz sonunu beklemek gerekir çünkü biberlerin olgunlaştığı, en iyi biberlerin hasat verdiği zaman Temmuz sonudur.

9. Biber Salçası Malzeme ve Miktarları

Biber Salçası Malzeme ve Miktarları resmi

5 kg. etli kapya biber, isteğe göre 500 gr. acı sivri biber 5 çorba kaşığı kaya tuzu, üzerini kaplamak için ay çiçek yağı. 5 kilogram etli biberden ortalama 1 kg biber salçası elde edebilirsiniz.

10. Biber Salçası Nasıl Yapılır?

Biber Salçası Nasıl Yapılır? resmi

Öncelikle biberlerin çekirdeklerini çıkartın ve 3-4 parçaya bölün. Geniş bir tencere içerisine biraz su ekleyerek içerisine biberleri atın ve kısık ateşte pişirin. Biberler önce suyunu bırakacak daha sonra suyunu çekecektir. Suyunu çekerken biberleri orta ateşte pişirin. Pişirilen biberleri mutfak robotundan geçirin ve püre haline getirin. Eğer kabuklarını ayırmak isterseniz ince delikli bir süzgeç kullanarak biberin kabuklarını ayırın.

11. Biber Salçasını Güneşte Kurutarak Yapmak

Biber Salçasını Güneşte Kurutarak Yapmak resmi

Biber salçasını yaparken tıpkı domates salçasında olduğu gibi bir tepsi içerisine koyun ve üzerini bir örtü ile kapatın. Biber salçasını da güneşte 3-4 gün bekletin.

12. Biber Salçasını Kaynatarak Hazırlamak

Biber Salçasını Kaynatarak Hazırlamak resmi

Biber salçasını kaynatarak yapacaksanız öncelikle biberleri püre haline getirin. Üzerine tuz ilave edin ve bir tencere içerisinde karıştırarak pişirin. Biber salçası suyunu çekene kadar karıştırarak pişirme işlemine devam edin. Suyunu çektikten sonra biber salçasını cam kavanozlara alın. Ardından 1 gece salçayı dinlendirin ve ertesi gün kullanmaya başlayın.

13. Biber Salçası Kaç Kalori?

Biber Salçası Kaç Kalori? resmi

Biber salçasının 100 gramında 126 kalori bulunur. Aynı zamanda 100 gram biber salçası 22 gram karbonhidrat, 4 gram protein ve 2 gram yağ içerir. Bir yemek kaşığı biber salçası yaklaşık 15 gram’dır ve bir yemek kaşığı biber salçasında 19 kalori bulunur.

14. Salça Nasıl Saklanır?

Salça Nasıl Saklanır? resmi

Hazırladığınız salçayı cam kavanozda ya da buzlukta saklayabilirsiniz. Cam kavanozu tercih ederseniz cam kavanozların ağızını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın. Kavanozunuzun hava almasından endişe ediyorsanız salçanızın üzerinde hafif zeytinyağı gezdirin. Zeytinyağı salçanızın küflenmesini engeller. Salçanızı buzlukta saklamak için iki ayrı yöntem vardır. 1.yöntem: buz kalıplarının içerisine doldurmak. 2.yöntem: buzdolabı poşetlerinde saklamak. Bu iki yöntem sayesinde de salçanızın ekşimesini ve küflenmesini tamamen engelleyebilirsiniz. Salçanızı buzluktan alırken kullanacağınız kadarını alın ve geri kalanları buzluğa koyun.

15. Salça Yapımı Püf Noktaları Nelerdir?

Salça Yapımı Püf Noktaları Nelerdir? resmi

Salça yaparken ince kabuklu, az sulu ve bol etli domatesleri tercih edin. Domateslerin zedesiz olmasına özen gösterin. Salçanızın sulanmaması için karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanın. Metal kaşık salçanızın fazla sulanmasına neden olur. Salçanızı hava almayan bir kavanozda saklayın. En ideali cam kavanozu kullanmaktır. Salçanızı koyduğunuz kavanozların içerisine mutlaka salçanın üzerini örtecek kadar zeytinyağı ile kaplayın. Bu şekilde yaptığınızda salçanızın hava ile temasını kesmiş olur ve bozulmasını engellersiniz. Bu sayede zeytinyağı salçanızın küflenmesini önlemiş olacaktır.

16. Salça Yaparken Tuz Ne Zaman Atılır?

Salça Yaparken Tuz Ne Zaman Atılır? resmi

Domateslerin suyunu süzdükten sonra salça yapımına geçme aşamasında tuz atılması en doğrusudur. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan en önemli faktör tuzdur. Bu tuzun da mutlaka turşuluk olarak tabir edilen kaya tuzu olması gerekir. İyotlu tuz salçayı sulandırır. Salçanın yapımında tuz oldukça önemlidir. Az tuz koyarsanız salçanız hızlıca küflenir. Bu nedenle tuzu biraz fazla kullanmanız salçanın ömrünü uzatacaktır. Domates salçası tuz oranı %5’tir. Yani 2 kg salça (10 kg domatesten) için takriben 100 gram tuz kullanmanız yeterli olur.

Salça Yapımı ve Püf Noktaları İçin Yorum ve Fotoğraflar

Yorum eklemek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş Yap ya da Üye Ol

TARİFİNİ SEVDİM'E
ÜYE OLUN KAZANIN!
Üye olarak size özel bir tarif defteri oluşturabilir, beğendiğiniz tarifleri ve püf noktalarını defterinize ekleyebilir; kendi tariflerinizi, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tarifini Sevdim'deki yarışmalara katılabilir, hediyeler kazanabilirsiniz.

En Yeniler

Videolu ve Resimli Yemek Tarifleri Sitesi

KATEGORİLER

TÜM KATEGORİLER