Öncelikle lezzetli mi, lezzetli bir tarifle başlayalım. Misafirlerinize ikram edebileceğiniz, en güzel içeceğin detaylarını sizlerle paylaşmaktan keyif alıyoruz. Koyu sohbetlere neden olurken, içinizi ısıtacak bu lezzeti kimse geri çeviremeyecek. Hazırsanız başlıyoruz.
1 litre süt 2-3 çorba kaşığı toz şeker (miktarı damak tadınıza göre azaltarak çoğaltabilirsiniz) 1,5(15 gr) tatlı kaşığı salep Üzeri için; Toz tarçın ya da çubuk tarçın (isteğe bağlı)
Yarım litre sütü, salep yapacağınız tencereye aktarın. Sütün üzerine salep ve damak tadınıza göre toz şeker ilave edin. Çırpma teli veya kaşık yardımıyla iyice karıştırın. Karışımı pişirmeden buzdolabına kaldırarak 4-5 saat muhallebi kıvamına gelene kadar bekletin. Buzdolabından çıkarılan karışıma kalan sütü ekleyerek, kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Daha sonra servis için fincanlara aktarın ve üzerine arzuya göre çubuk tarçın ya da toz tarçın serpiştirerek servise sunun.
Öncelikle satın aldığınız salebin orijinal olduğundan emin olun. Bunun için doğruluğuna inandığınız bir aktardan satın alabilirsiniz. İyi bir salep hazırlamak için çok fazla salep tozuna ihtiyacınız yoktur. Bundan dolayı satın alırken az miktarda olmasına özen gösterin. Böylelikle daha taze ve lezzetli salepler hazırlayabilirsiniz. Salep hazırlarken çok sulu olmamasına dikkat edin. Hazırladığınız ilk karışımın muhallebi kıvamında olduğundan iyice emin olun.
Salebin çok sulu kalmamasına dikkat etmeliyiz. Salebin doğru yoğunluğuna ulaştığını anlamak için muhallebi gibi hem akıcı hem de katı bir hale ulaştığından emin olmak gerekir. Çünkü az yoğun olan salep bir tür sıvı kıvamda olacağı için içildiğinde de salebin kendi orijinal tadını ne yazık ki vermez.
Salep diğer pek çok sıvı ürün gibi doğru pişirilmediği taktirde hazırlanışı esnasında tencere içerisinde topaklanma yapabilmekte ve bu da istenilen lezzette salebin hazırlanmasına engel olmaktadır. Salebin pişirilme esnasında topaklanma yapmasına engel olmak için yapılabilecek şey; normal sıvı karıştırma şekillerine göre daha farklı bir karıştırma işlemi uygulamaktır. Bunun için de salep tozu ve şeker bir tencereye alındıktan sonra üzerine süt soğuk şekilde dökülmeli karıştırılarak malzemelerin eridiğinden emin olunmalı ve yukarıda belirttiğimiz gibi zamanınız varsa da karışımı buzdolabında beklettikten sonra ocağın altı yakılarak pişirme işlemine başlanmalıdır.
Sütün kaynaması tamamlanmadan önce içerisine atılabilecek olan çubuk tarçın salebe oldukça hoş bir aroma katabilmektedir. Ayrıca salep içerisinde vanilya tadı isteniyorsa, sütün kaynama işlemi bittikten sonra ocak kapatılmadan hemen önce tencere içerisine vanilya da ekleyebilirsiniz. Rendelenmiş yarım çay kaşığı muskat ta salebinize çok yakışacak tatlar arasında yer alır. Daha değişik lezzetler tercih ediliyorsa salebin pişirilme esnasında içerisine bir adet rendelenmiş limon kabukları ya da rendelenmiş portakal kabuklarıyla da lezzeti çeşitlendirebilirsiniz. Damla sakızı da iyi ve lezzetli bir salep yapımı için kullanabileceğiniz malzemeler arasındadır.
Mis gibi dumanı üstünde tüten salebinizin üzerini dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Arzuya göre toz tarçın, toz zencefil dilerseniz krokan ya da iri çekilmiş ceviz içi, fındık gibi kuru yemişler de salebinize çok yakışacaktır.
Tarifini seveceğiniz mis kokulu sıcacık bir kış reçetesi tarifini yudumlamak isterseniz eğer buraya Ev Yapımı Salep Tarifi tıklayınız.