Her sebzenin kendine özgü bir pişme süresi vardır. Bu nedenle farklı sebzelerden oluşan bir yemek hazırlıyorsanız sıralamalara dikkat etmeniz gerekir. Örneğin; havuç ve kabak. Havuç hafif yumuşadıktan sonra tencere içerisine kabakları ekleyebilirsiniz. Bu sayede tencerenin içerisinde bulunan sebzeler eşit bir şekilde pişecektir.
Sebzeler vitamin değerini çok hızlı bir şekilde kaybeder. Bu nedenle sebzelerin tazeliklerini kaybetmeden hemen pişirmeniz gerekir. Sebze yemeği yaparken pişirmeden önce yıkamaya ve doğramaya özen gösterin.
Sebze yemeklerinde atlanılan bir noktaya değinmek istiyoruz. Sebze yemeklerinde kullanılan sebzeleri doğrama işlemlerinde genellikle tek lokmaya sığmayacak şekilde boyutlandırılabiliyor. Sebze yemeklerinde kullanılan sebzelerin kaşığa ve çatala kolay gelmesini sağlayacak büyüklükte doğranması en doğru yöntemdir. Bu sayede sebze yemeklerini kolaylıkla tüketebilirsiniz. Ayrıca doğrama işlemini yaparken tüm sebzelerin aynı boyda olmasına özen gösterin. Eğer doğradığınız sebzeler aynı boyda olmazsa bir kısmı pişer, bir kısmı daha çiğ kalır. Bu da istemediğimiz bir sonuç olarak yemeğinizin lezzetini bozabilir. En önemli noktalardan biri sebzeleri doğrarken hepsinin eşit olarak doğranmasıdır.
Sebze yemeği pişirilirken yemeğe ekleyeceğiniz su sıcak olmalıdır. Yemeğiniz daha lezzetli olacaktır.
Tuz, sebzeyi koymadan önce, pişirme suyuna konulmalı, sebzeleri kızartma tenceresine atarken, ya da ızgaraya koyarken de sebzeler hafifçe tuzlanmalıdır.
Sarımsakları sebze yemeklerinin içerisinde doğramayın. Bunun yerine sarımsakları bıçağın yanını yatırarak hafifçe ezin. Yağın içerisine atın ve sarımsaklar pembeleştikten sonra dilerseniz içinden çıkarın isterseniz yemeğinizin içerisinde bırakın.
Sebzelerin lif olarak en zengin kısımları kabuklarıdır. Bu yüzden sebzelerin kabuklarını soymadan, bir fırça ile ovarak yıkamanızı tavsiye ederiz. Böylece bol miktarda lif almış olursunuz.
Sebzelerin bileşimlerinde su bulunduğundan, pişirme evresinde su salacaklarını ve kapsadıkları B, C vitaminleriyle mineral maddelerin pişirme suyuna geçeceğini göz önünde bulundurmalı, bu nedenle az su kullanılmalı, eğer yapılacak yemek, sulu olmasını gerektirmiyorsa, su buharında, ya da ısıyı kontrol ederek, hiç su koymaksızın pişirilmelidir.
Sebzeler haşlanarak kullanılacaksa, haşlama suyuna eklenecek bir miktar sirke, sebzelerin renginin korunmasını sağlayacaktır.
Sap ve yapraklarıyla birlikte kullanılan sebzelerin pişirilmesinde, yapraklar ve saplar ayrı ayrı doğranıp, önce sert saplar biraz yumuşatıldıktan sonra yapraklar pişirilmelidir.
Sebzeleri gereğinden fazla pişirmek vitamin ve mineral değerlerinin kaybedilmesine neden olur. Sebzeleri pişirirken diriliğini kaybetmeden, dağılmadan özenli bir şekilde pişirmeye özen gösterin.
Karnabahar ve lahananın kullanıldığı sebzeli yemek tariflerinde tencerenin kapağını aralık bırakırsanız, ağır kokularının yemeğinize sinmesini önlemiş olursunuz.
Türk mutfağında en sık kullanılan pişirme yöntemleri kavurma ve haşlamadır. Ancak çok istisna olmazsa bir sebzeyi pişirmenin en lezzetli şekli kavurmaktır. Kavurmaktan bahsettiğimiz kısık ateşte, ağır ağır ve sık sık karıştırarak suyunun tamamen buharlaşmasını sağlamaktır. Bu aşamadan sonra ise sebzenin tamamen yumuşamasını sağlayana kadar pişirmek. Bu işlemi tam olarak uygulamadan sebze yemeğinin içerisine suyu eklemek sadece sebzeyi haşlamak olur. Bu da yemeğin tatsız ve lezzetsiz olmasına yol açar.
Hazırlayacağınız yemeğin boyutu ile orantılı bir tencere seçmelisiniz. Küçük tencere kullanarak tüm sebzeleri aynı şekilde pişirmek isterseniz, sebzeler aynı anda pişmeyecek ve aynı sıcaklığa maruz kalmayacaktır. Bu da yemeğin sulanmasına ve sebzelerin lezzetsizleşmesine neden olacaktır.
Sebzeleri yüksek ısıda pişirmek doğru bir adım değildir. Aksine sebzeleri kısık ateşte pişirmelisiniz. Eğer yüksek ateşte pişirirseniz içeriğinde bulundurduğu vitamin ve mineralleri kaybedecektir. Pişirilen sebze, bir taşım kaynatıldıktan sonra orta ateşten en aza getirilmelidir.
Sebzelerinizi haşladığınız suyu atmayın. Sebzeler içeriğinde bulundurduğu vitaminlerin bir kısmını suya geçirir. Haşlama sularını soslarınızda veya çorbalarınızda kullanmak üzere saklayabilirsiniz.