Menü planını önceden belirlerseniz masa servis düzenini rahat bir şekilde oluşturabilirsiniz. Menüler genel olarak; Başlangıç yemeği ya da çorba, Ana yemek, Salata, Tatlı ya da meyveden oluşurlar.
Masanızı gören misafirlerinizin ilk dikkat edebileceği şey elbette masa örtüsüdür. Masa örtünüz yemek takımlarınızın rengiyle uyumlu olmalıdır. Mevsime uygun bir örtü seçmeniz gerekir. Yaz mevsiminde çiçekli bir örtü mevsimin sıcaklığını da sofranıza taşıyacaktır. Aynı şekilde kış mevsiminde daha koyu renkler tercih edilebilir. Hangi öğün için (sabah, öğle, akşam) sofra hazırlıyorsanız o öğüne göre bir örtü tercih etmelisiniz. Öğle yemekleri için canlı renklere sahip bir örtü seçimi, akşam yemeği içinse ipekli kumaştan bir örtü seçimi yapılabilir. Yemek takımlarınız çok renkli ve desenliyse, masa örtünüzü daha sade desenlerden seçmeniz uygun olacaktır. Yemek takımlarınız sade ise masa örtünüzü sofraya hareket katmak için desenli seçebilirsiniz. Masanızın genel görüntüsüyle uyumlu masa örtünüz göz kamaştırıcı olacaktır. Masanızda kullanacağınız tüm materyallerin masa örtünüz ile uyumlu olması gerekmektedir. Masa örtüsü masanın güzelliğini ön plana çıkaran ana unsurdur. Masanızın örtüsü mutlaka ütülü ve temiz olmalıdır. Masa örtüsünün serildikten sonra masa kenarlarından en fazla 30 cm. sarkıyor olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü aksi halde yemek yerken misafirler için örtü fazlalık yaratabilir. Bu nedenle masa örtüsü seçiminize oldukça dikkat etmelisiniz.
Menünüzde yer alan yemeklere ve servis sırasına uygun bir şekilde çatal, bıçak ve kaşığın masaya yerleştirilmesi gerekir. Örneğin başlangıç olarak çorba ikram edecekseniz çorba kasesi tabakların en üstünde olmalıdır. Çorba kasesinin altında ana yemek tabağı, ana yemek tabağının altında da servis tabağı yer almalıdır. Yemeğin sonunda ikram edeceğiniz meyve ya da tatlı için kullanılacak kaşık, çatal ve bıçak ise servis tabağının üst bölümünde yer almalıdır. Tabakları yerleştirirken aralarındaki mesafenin eşit olmasına dikkat edin. İlk önce düz ve büyük tabakları onların üzerine ana yemek tabağı ve çorba kasesini koyun.
Kullanış amaçlarına göre, dıştan başlayıp içe doğru gelecek şekilde yerleştirilir. Çatalları kullanış sırasına göre, sivri tarafı havaya kalkık olarak ve tabağın soluna yerleştirin. Sadece tatlı çatalı tabağın önüne sapı solda kalacak şekilde yerleştirilir. Bıçaklar keskin tarafı tabağa dönük olarak, tabağın sağına yerleştirilir. Sadece tatlı bıçağı tabağın önüne, sapı sağda kalacak şekilde ve ekmek bıçağı da ekmek tabağının üzerinde sağ kenarında kullanılır. Kaşıklar oyuk kısmı havaya bakar şekilde ve tabağın sağında, bıçağın sağına yerleştirilir. Tatlı kaşığı kullanılacaksa tatlı bıçağı kaldırılır, yerine tatlı kaşığı koyulur.
Masada kullanacağınız su, meyve suyu veya asitli içecek bardakları her zaman servis tabağının sağ tarafında olmalıdır.
Sofranın en önemli noktalarından birisi peçetedir. İsterseniz desenli şık peçetelerden veya kumaş peçetelerden kullanabilirsiniz. Kumaş peçete kullanacaksanız farklı katlama yöntemleri ile kumaş peçetelerinize farklı bir hava katabilirsiniz. Bu sayede görünümü değişecek ve masanıza şıklık katacaktır. Kumaş peçete kullanmayıp desenli peçete kullanacaksanız da bir peçetelik içerisinde veya servis tabaklarının yanında sunum olarak kullanabilirsiniz. Peçeteler resmi olmayan yemeklerde çatalların soluna, resmi yemeklerde ise servis tabağının içine konur. Ancak; bahsettiğimiz gibi eğer dekoratif bir peçetelik söz konusuysa tabağın sol tarafına veya önüne gelecek şekilde yerleştirilebilir.
Masada kullanacağınız çatal, bıçak, kaşık, bardak, tabak, masa örtüsü, aksesuarlar ve sunum tabaklarınızın hepsinin uyumlu olması çok önemlidir. Belirli uyum yakalayacak renkler ile masa düzeninizin uyumlu olmasına özen göstererek şık bir ortam yaratabilirsiniz. Hazırladığınız masanın şıklığı ile hatırlanmak için uyum farklılık yaratacaktır.
Yağ, limon ve sirke soslukları her zaman masanın ortasına daha yakın olmalıdır. Bu sayede insanlar daha rahat erişim sağlayarak soslardan kullanabilir. Yine aynı şekilde ekmek için masanıza ekmek tabakları ekleyebilir ya da elden ele gezmek yerine masanın iki tarafından orta kısımlara ekmek sepetleri ile servis edebilirsiniz. Misafirleriniz ekmeklere kolaylıkla ulaşarak tüketebilirler.
Bir masayı en şık göstermenin yollarından birisi çiçek, mum veya boncuk süslemeleridir. Bu tarz süslemeler ile masanızın daha gösterişli olmasını sağlayabilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken en önemli detay ise bu süsleri çok fazla kullanmamaktır. Çok fazla süs insanı boğar ve masayı dolu göstererek gözü yormaya başlar. Bu aşamada çok ihtişamlı olacak masanız bir anda ihtişamını yitirebilir. Az ama öz malzemeler kullanarak masanızın şıklığına şıklık katabilirsiniz. Çiçekler, şamdan vb. misafirlerin birbirlerini görmelerini engelleyecek şekilde koyulmamalıdır.
Mevsimine göre seçilmiş taze çiçekler, masanın ortasına eklenebilecek şık detaylardır.
Ortamda bir sıcaklık oluşturmak istiyorsanız şamdan veya mum kullanabilirsiniz. Bu tarz bir ortam misafirlerinize daha rahat ve sıcak ortam sağlar. Mum olan masalarda her zaman akşam yemekleri daha keyifli olur.