Spordan önce muz yemek hem gerekli karbonhidrat alımını sağlar hem de yüksek enerji vererek spor sırasında daha iyi performans sergilenmesine destek olur. Ayrıca muz enerji veren yiyecekler listesinin başında yer alır ve spor yapan kişilerce de sıklıkla tüketilir.
Antreman öncesi beslenme sırasında karbonhidrat depolanmaya yardımcı olan yulaf, enerjinin uzun süre vücutta kalmasını sağlar. Spor öncesi enerji veren besinler antreman öncesi yemek listesinin vazgeçilmezidir.
Antrenman öncesi enerji vermesi fakat bir o kadar da hafif olması isteniyorsa kurumuş meyve tercih edilebilir. Ağır yemek hissi vererek rahatsızlık oluşturmayan kuru yemiş enerjinin vücut tarafından depolanmasını sağlar.
Bir diğer hafif gıda ise yoğurttur. İstenirse kuru meyveler ya da yulaf ile karıştırılarak tüketilebilir.
Spordan önce karbonhidrat alımı çok önemlidir. Karbonhidrat çeşidi olarak spor öncesi beyaz ekmek yerine kepekli, tam buğday ya da çavdar ekmeği tüketilmesi kan şekerini yavaş yavaş yükseltir ve antrenman sırasında gerekli olan enerjiyi sağlar. Spor öncesi üzerine bal ya da reçel sürülen bir dilim reçelli ekmek hem mideyi yormaz hem de enerji seviyesini yükseltir.
Yumurta beyazı spor öncesi alınması gereken proteinin büyük bir kısmını karşılar. Sarısının tercih edilmeme sebebi ise, şişkinlik hissi yaratmasıdır.
Mevsim meyvelerinden hazırlanmış ve içerisine bir adette muz atılmış olan meyve smoothieleri de enerji seviyesi yüksek besinler sınıfındadır.
Kaslarda, karaciğerde ve kanda glikoz stokları bulunur. Fiziksel aktivite sırasında yoğunluğa bağlı olarak öncelikle karbonhidrat stokları kullanılır. Bundan dolayı eğer yağ yakımını desteklemek için kardiyo yapacaksanız aç karnına yapmalısınız. Ancak insülin direnciniz zayıfsa karbonhidrat içeren ufak bir atıştırmalık tüketebilirsiniz.
Hedefiniz dayanıklılık ve kas kütlesini arttırmaksa anteremana başlamadan önce karbonhidrat miktarı fazla protein miktarı az besinleri tüketmelisiniz. Aynı zamanda yağ ve posa miktarı da düşük olmalıdır.
Antremana başlamadan önce eğer tam bir öğün yiyecekseniz 2- 4 saat önce, ara öğün yiyecekseniz 1-2 saat önce öğününüzü bitirmelisiniz.
Verimli bir antreman için yemek kadar su içmek de oldukça önemlidir. Anteramana başlamadan 3-4 saat önce ortalama 2-4 bardak içmelisiniz. Eğer su dışında bir başka bir içecek tüketmek isterseniz bu içeceğin gazsız ve şekersiz olmasına dikkat etmelisiniz.
Antreman öncesi özellikle yağlı ve lif içeren gıdaların tüketiminden kaçınılması gerekir. Bu gıdalar sindirim sistemini hantallaştırır ve ağırlık hissi verir. Egzersiz sırasında performans düşüklüğü yaşanmasına neden olabilir. Miktarda az enerji oranı yüksek olan gıdaların tercih edilmesi daha kolay ve seri hareket etmenizi sağlar. Öğün hedefinize, anteremandan ne kadar önce yediğinize, cinsiyetinize, boyunuza ve kilonuza göre yemek miktarınızı ayarlamalısınız.