Şubat ayı levrek yemek için en ideal zamandır. Sağlığımız için birçok faydası bulunan bu balığı mevsimi gelmişken sofralarımızdan eksik etmememiz gerekmektedir. Omega-3 ve kalsiyum zengini levreğin en lezzetli olduğu bu dönemde haftada en az iki kez tüketmelisiniz. Levreği buğulama olarak ya da fırında hazırlayabilirsiniz.
Lezzetli ve kılçıksız yapısı sayesinde tavuk balığı olarak da adlandırılmaktadır. Karadeniz ve Marmara’da bolca avlanılmaktadır. Pulsuz bir balık türü olan mezgit sağlığımız için oldukça yararlıdır. Genellikle tava ve ızgara da pişirilen mezgit oldukça lezzetli bir balık türüdür.
Torik; uskumrugiller ailesinin bir üyesidir. Akdeniz, Karadeniz ve Atlas Okyanusunda yaşar. Özellikle konserve balıkçılığında önemli bir yeri vardır. Balığın sırtı mavi ve çizgili, yanları ise gümüş renktedir. Boyları 1 metreye kadar ulaşabilen bu tür, yaşlarına göre Torik, Palamut, Sivri, Altıparmak, Çingene Palamudu, Kestane Palamudu gibi değişik isimlerle anılır. Torik ve Palamut balığı aynı türün yaşça farklı halleridir. Torik ve türlerinin etleri oldukça lezzetlidir. Birçok deniz mahsulü gibi bu balığında çeşitli pişirme yöntemleri ile leziz hale gelir. Başlıca pişirme yöntemi olarak Torik ızgara önerebiliriz. Diğer pişirme teknikleri ise, Torik tava, fırında Torik, Torik lakerda, Torik tuzlama olarak sıralanabilir.
Eti oldukça lezzetli olan izmarit balığı, vitamin ve mineral bakımından da zengindir. İçerisinde; A, B1, B2, D ve E vitaminlerinin yanı sıra iyot, çinko, kalsiyum ve bolca fosfor bulunmaktadır. Yağlı bir balık olduğundan çoklu doymamış yağ asitleri bolca bulunur. Bütün olarak mangalda yapılması mümkündür. Derisindeki pullar çok sert olduğu için genelde pullarını kazımak yerine, tulum olarak çıkarılarak tavada pişirilmesini öneririz. Bu haliyle buğulama ve yahni olarak da pişirilebilir. Tüm balıklarda olduğu gibi kızartılması, besin değerini yitirmesine sebep olur.
Palamut; uskumru, torik ve orkinos ile aynı ailenin üyesidir. Büyük kılçıklarını temizlemesi son derece rahattır. Palamut, bolca protein ve D vitamini bulundurur. Bu sebeple, kasları güçlendirir. İçerdiği protein sayesinde dişleri ve diş etlerini sağlamlaştırır. Palamutu pişirmenin birçok yolu bulunmaktadır. Fırına vererek buğulumasını, tavada kızartmasını ayrıca tuzlamasını çok kolay ve en pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz.
Hamsi, Karadeniz ve Marmara’nın en sık görülen ve çok sevilen balık türlerindendir. Küçük gövdeleriyle, parlak renkleriyle ve muhteşem lezzetiyle, özellikle Karadeniz yöresi mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Karadeniz mutfağında birçok yemek içinde kullanılmaktadır. Hamsinin doğal olarak yetişmesi faydalarını artırmaktadır. Hamsi buğulama, hamsi salatası, hamsi tava, hamsili börek, hamsili pilav, hamsili pide, hamsili mısır ekmeği, hamsi salamurası, hamsi köftesi hazırlanan en lezzetli yemekler arasındadır.
Uskumru deniz balığı olup uskumrugiller familyasına adını veren oldukça lezzetli bir balık çeşididir. Besin değeri açısından da zengin olan uskumru balığı pek çok protein ve vitamin içerir. İlk akla gelen uskumru Omega 3 açısından zengindir bilgisi olsa da uskumru sadece Omega 3 açısından değil; A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, kalsiyum, demir ve magnezyum açısından da zengindir. Uskumru fırında, buğulama ve kızartma şeklinde yemek olarak pişirilirken aynı zamanda meze olarak da tüketilebilir. Genellikle yemek olarak tercih edildiğinde fırında, buğulama ve kızartma olarak pişirilen uskumru ile farklı tarifler deneyebilirsiniz.