Susamın sağlık faydalarından bazıları;
İçeriğindeki doymamış yağlar ile damarları temizleyerek kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcıdır. Kalbe giden damarların daha sağlıklı olmasını sağlayarak felç geçirme riskini azaltır.
Susam içerdiği fıtat içeriği ile serbest radikallerin etkilerini azaltarak kanseri önlemektedir. Susam ayrıca lösemi, meme, akciğer, kolon ve prostat kanseri riskini de azaltmaktadır.
Susam yağı, güneşin zararlı ultraviyole ışınlarının cildinize zarar vermesini önleyerek erken yaşlanmaya engel olur.
Susam, içeriğindeki yüksek çinko ile kemiklerde mineral yoğunluğunu arttırarak, kemik sağlığını desteklemektedir.
Susam içerisindeki magnezyum, astım ve solunum yolu hastalıklarının önlenmesine yardımcıdır.
Siyah susam, bol miktarda demir barındırır. Bu madde kan yapıcı hücrelerin artmasında oldukça etkilidir. Bu sayede anemi riskini ortadan kaldırılmasına yardımcıdır. Aynı zamanda yorgunluk ve halsizliğe de iyi gelmektedir.
Lif açısından oldukça zengin olan susam, sindirimi kolaylaştırarak bağırsaklardaki toksinleri temizler.
Susamın faydalarını saymakla bitiremedik. Peki bir zararı var mıdır? Sorusunun cevabı ise; Susam aynı zamanda alerjik besinlerden biridir. Susam içeriğindeki proteinden dolayı alerjiye neden olabilir. Alerji ya da ailesinde alerjiye eğilimi olan çocukların susam tüketmesi çok tehlikeli olabilir. Susamın alerji belirtileri ise; kusma, kaşıntı, öksürük, tıkanıklık, ishal, hapşırık, burun akıntısı… Bu ilk belirtiler susam alerjisi olan bünyelerde susam yedikten 1 saat sonra ortaya çıkar ve 24 saat devam etmektedir. Bu gibi zamanlarda mutlaka doktora başvurmak gerekir.