Genelde Ege ve Akdeniz’de bulunur. Kayalık yerlerde yaşayan bu balık türü genelde 17 ile 20 cm arasındadır. Kaya barbunyası, kum barbunyası, ot barbunyası ve paşa barbunyası olmak üzere dört çeşidi bulunmaktadır. Bunların içerisinde en lezzetli olanı kaya barbunyasıdır. Tavası, ızgarası ve kağıtta kebabı nefis olur.
İstavrit sıcak denizleri sever ve bu tür ortamlarda yaşamayı tercih eder. Tam bir Omega3 deposu olan istavrit ile hazırlanan bir yemek ve yanında salatalar ile ideal, lezzetli ve sağlıklı bir sofra yaratabilirsiniz. İstavrit pişirme yöntemleri içinde en popüler seçeneklerden biri olan istavrit tava ile sofraya tadına doyum olmayan bir lezzet ekleyebilirsiniz. Yeterli miktardaki istavrit balığını mısır unu ile iyice harmanlayarak hazırladıktan ve tuz ile lezzetlendirdikten sonra yağlı tavaya belli bir düzen içinde yerleştirerek tava da kızartma olarak ta pişirebilirsiniz. Bir başka pişirme yöntemi ise fırında istavrit şeklinde olabilir.
Levreğin uzaktan akrabası olan Orfoz, son yıllarda fazla yaygın olmadığından “Orfoz balığı yenir mi” diye düşündürebilir. Orfoz, vitamin bakımından oldukça zengin bir balıktır. A, B1, B2, B3, B6, B12 vitaminleri yoğun olarak bulunur. Yassı ve oval bir şekle sahip olan orfozun kalın derisi pullarla kaplıdır. Fırında, buğulama, ızgara, şiş ve tavada kızartma da yapılabilir. Orfoz balığı etinin yapısı sayesinde haşlama ya da çorba olarak da tüketilebilir.
Sardalya balığının şimdi, tam mevsimi. Kendine özgü rengi ve görünümü ile dikkat çeken sardalya balığı, lezzetli balık yemeklerinin başrol oyuncusu olmak için idealdir. Sardalya balığının en avantajlı yönlerinden biri de farklı pişirme yöntemlerine açık olmasıdır. Sardalya balığını fırında hazırlamak iyi bir seçenektir. Lezzetli baharatlar, soğan ve sarımsak gibi malzemelerle çeşnilendirilen sardalyaları fırında pişirmek iyi bir yöntemdir. Sardalya, buğulama olarakta karşımıza çıkar. Halka halindeki domatesler, sarımsak ve soğan eşliğindeki sardalya, fırında enfes bir yemeğe dönüşür. Sardalya ızgara tarifi deneyebileceğiniz bir başka ideal yemektir. Izgaraya dizilen balıkların üstüne zeytinyağı ve limon gezdirmeniz gerekir. Ayrıca maydanoz ve sarımsak ekleyerek yaptığınız sosu serviste kullanabilirsiniz. Sardalya kızartma yapmak için ise, kılçıksız olanlarını satın alarak hazırlayabilirsiniz. Sardalya nasıl kızartılır diye merak ediyorsanız basit bir yöntem vardır. Tuz, karabiber, kekik, pul biber eklenmiş mısır ununa sardalyaları buladıktan sonra kızartma işlemine başlayabilirsiniz.
Barbunyaya çok benzeyen bu balık türü çene altı bıyıklarının uzunluğu, küt kafası ve sırt yüzgeçlerindeki sarı siyah benekleri ile barbunyadan ayrılırlar. Dört mevsim yenilebilen bu balığın en lezzetli olduğu aylar Temmuz- Ekim ayları arasıdır. Kağıt kebabı ve tavası güzel olur.
Altınkaş, çavuş ve antenli mercan olarak da bilinen Trança balığı Ege Bölgesi’nin ünlü balık çeşitlerinden biridir. Trança balığı filetolara ayrılıp mısır ununa bulanarak yağda kızartılabilir; ancak bu yöntem balığın yararlı vitamin ve minerallerinde kayıp oluşturduğundan dolayı pek önerilen bir yöntem değildir. Zeytinyağı, sarımsak ve tuz ile marine edilen Trança balığı, defne yaprağı ile birlikte fırına verilebilir. Yanına eklenen patates, halka soğan ve limon dilimleri daha lezzetli bir aroma yaratır. Yahnisi de mükemmel bir lezzete sahip olan Trança balığı, ızgarada ya da mangalda da keyifle tüketilebilir. Izgara edilen Trança balığı parçalanarak salatalara da eklenebilir.
Omega3 açısından zengindir bilgisi olsa da uskumru sadece Omega3 açısından değil; A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, kalsiyum, demir ve magnezyum açısından da zengindir. Balık severlerin çokça tükettiği uskumru fırında, buğulama ve kızartma şeklinde yemek olarak pişirilirken aynı zamanda meze olarak da tüketilebilir. Genellikle yemek olarak tercih edildiğinde fırında, buğulama ve kızartma olarak pişirilen uskumru ile farklı tarifler denenebilir.