C vitamini bakımından zengin domates, kalp sağlığını korumaktadır. İçeriğindeki likopen sayesinde serbest radikallerin hasarlarını önlemeye yardımcı olmaktadır.
İçeriğindeki bileşenler sayesinde vücuttan toksin maddelerin atılmasını kolaylaştırmaktadır.
İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde sindirimi kolaylaştırır, karaciğerin işlevini geliştirir, kolesterol seviyelerini düzenler, kanı ve dokuları temizler.
Doğal antibiyotik olan sarımsak, bilinen en etkili antioksidan ve antibiyotik maddesi olan alisin, bunun yanında selenyum ve karaciğer enzimlerini harekete geçiren sülfür içermesidir. Bilinmesi gereken nokta, sarımsağı bütün yutmanın, ya da direk yemeğe karıştırmanın çok etkili olmadığıdır. Alisin içeriği sarımsak, dövülür ya da kıyılır ve bekletilirse ortaya çıkan ve artan bir maddedir. Alisin’in bilinen direk özelliği güçlü bir antioksidan ve antibakteriyel olması nedeniyle, karaciğeri temizlemesi, dolaylı etkileri ise buna bağlı olarak ortaya çıkan, genel sağlık seviyesinin yükselmesine etki sağlamasıdır.
Yeşil yapraklı sebzeler çok miktarda klorofil içerirler. Klorofil de safra üretimini artırarak vücuda farklı yollardan giren diğer kimyasalları nötürlemede yardımcı olurlar.
Kabuğunda pektin bulunan elma, karaciğeri temizleyip, sindirim yolundan birçok toksinin atılmasını sağlar.
Glutatyon, çeşitli antioksidanlar ve vitamin C içeren greyfurt, karaciğer temizliği yapan bir diğer besinlerden birisidir. Taze sıkılmış bir bardak greyfurt suyu, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Tropik meyvelerden biri olan ananas tam bir vitamin ve mineral deposudur. İçerdiği bromelain sayesinde sindirimi hızlandırmaya yardımcı olup, vücutta oluşabilecek iltihapları ve şişkinlikleri de azaltır. Sadece bu meyvede bulunan bazı enzimler sindirimi kolaylaştırarak yağ yakılmasını hızlandırır.
Antioksidanlar, anti-enflamatuvar maddeler ve önemli besin değerleri bakımından çok zengindir. Genel anlamda zerdeçal, vücudumuzdaki toksinleri atmanın en etkili yollarından biridir. Zerdeçal’ı birçok yemeğe baharat olarak kullanabilir, ya da bir kase yoğurt üzerine 1-2 çay kaşığı ekleyerek tüketebilirsiniz.
Bağırsak hareketini artırır, metabolizmayı hızlandırır, atık maddelerin atılımını kolaylaştırır.
Tarçın, demir, kalsiyum ve mangenezden zengindir, yağ asitlerinin parçalanmasını kolaylaştırır, şeker metabolizmasını düzenleyerek karaciğerin iş yükünü azaltır.
Portakaldan çok daha fazla C vitamini içerir. Çinko, kalsiyum, germanyum, selenyum, fosfor gibi faydalı birçok elementi içerir. Havuçtan daha iyi bir A vitamini öncülü olan beta karoten kaynağıdır. Karaciğeri korur.
Yoğun lif içeriği sayesinde bağırsaklardan zararlı maddelerin atılımını hızlandırır, sindirimi kolaylaştırır.
Vücutta su tutulmasını engelleyici özellikleri olan besinlerden bir tanesidir. Salatalarınıza fesleğen ekleyerek o muhteşem kokusundan ve şifasından yararlanabilirsiniz.
Yağlı ve karbonhidratlı yiyecekler sindirim sorunlarına sebebiyet verir. Nane içerdiği mentol sayesinde yaşanan hazımsızlık gibi sindirim sorununa iyi gelir. Salata, çay ya da soğuk çaylara atılan taze nane yaprağı hazımsızlık sorununu yaşama riskini azaltır.
Dereotu, toksinlerin, aşırı tuzun ve suyun idrarla birlikte vücuttan dışarı atılmasına yardımcı olur.
Maydanoz vücudu temizleyen bir diğer besindir. İçeriğindeki bileşenler ve antioksidanlar sayesinde böbrekleri, karaciğeri ve sindirim sistemini temizler.
Enginar yaprakları kandaki kolesterol düzeyini belirleyen ana enzimin üretimini baskılar. Kandaki kolesterol miktarını normal düzeylere indirmek için fazla kolesterolü süzmekle görevli karaciğerin yükünü hafifletir. Ayrıca safra akışını düzenler, bu şekilde toksinlerin vücuttan atılmasına da yardımcı olur. Ancak safra taşı olan kişilerde enginar yaprağı belirtileri şiddetlendirebilir. Bu kişilerin mutlaka hekimlerine danışmaları gerekir.
Pancar, içeriğinde bolca; bağışıklığı destekleyen C vitamini ve yüksek miktarda; bağırsak çalıştırıcı lif bulundurur. Kanın temizlenmesine ve karaciğerin zehirlerden arınmasına yardımcı olur. Ve vücutta detoks etkisi yaratır.
Brokoli, içeriğinde bolca bulunan sülforafan sayesinde, vücutta yüksek miktarda antioksidan üretilmesini sağlar. Bu yönüyle kansere karşı önemli bir koruyucudur. Bir yandan vücudu toksinlerden arındırıp temizlerken, bir yandan da vücuda birçok vitamin girmesini sağlar.
Avokado glutatyon içeriği ile karaciğere zarar veren toksinlere karşı etkilidir.
Yaban mersini, karadut, çilek, ahududu, böğürtlen gibi orman meyveleri, vücut için çok önemli antioksidanlardır. Vücut için ciddi bir detoks etkisi yaratırlar.
Kinoa ve kara buğday kaliteli posalı oluşumları sayesinde karaciğere binen yükü azaltarak, bir nevi detoks görevi görürler.
Beyaz lahanada bulunan doğal lif, bağırsaklarınızın çalışmasına ve karaciğerinizin toksinlerden arınmasına yardımcı olur.
Brüksel lahanası Glukozinolat içerir. Glukozinolat aldığımız yiyeceklerden ve çevresel toksinlerden meydana gelen hücre yıkımlarını, bir diğer adıyla kanseri engelleyen enzimler salgılanmasını sağlayan madde olarak bilinir.
Kırmızı biber, içeriğinde portakaldan 3 kat daha fazla C vitamini barındırır. Bu vitamin sayesinde ise, vücuttaki toksinleri sindirilebilir ve zararlı olmayan maddelere çevirir.
İçeriğindeki yüksek su seviyesi ile düşük kalorili olan salatalık vücudunuzun alkalin hale gelmesine yardım etmesinin yanı sıra asit değerini düşürür ve böylece toksinlerden arınma kabiliyetini artırır.
Muz, vücuttaki toksin üretimini azaltır ve var olan toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Bu yönüyle, vücutta kuvvetli bir detoks etkisi yaratır. Ayrıca kolesterolü de düşürür.
İçerdiği omega 3 ve arijinin ile karaciğeri korur. Sabah uyandığınızda 2 ya da 3 adet ceviz yemeniz karaciğer sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Doğadaki en güçlü antioksidan güce sahip olan yeşil çay vücutta biriken toksinleri kolayca atar. Onun için günde en fazla iki bardak yeşil çay tüketmekte fayda vardır.
Biberiye vücuttaki toksinleri atmanın yanı sıra zarar görmüş hücreleri de onarmada etkilidir. Oksijen fazlasını beyin ve kalpten alarak vücudun sağlıkla işlemesini sağlar. Biberiye ile sağlıklı çaylar hazırlayabilir, yemeklerinize ekleyerek sağlıklı lezzetini hissedebilirsiniz.
Omega-3 deposu olan keten tohumu, güçlü bir bağışıklık sistemi için mucize bir besindir. İç organları temizlemeye yarar, beynin sağlıklı çalışmasına da destek olur.
Karaciğer fonksiyonlarını düzene sokar. Bundan başka hangi yağlar faydalıdır derseniz ise, ilave olarak, hindistancevizi, keten gibi bitkilerin yağını da kullanabilirsiniz.
Vücudumuzdan toksinleri uzaklaştırmak için aslında en temel besin sudur. En önemli arınma sıvısı olan suyu günde 2,5- 3 litre tüketmeyi ihmal etmemek gerekir. İçerisine ekleyeceğiniz limon, salatalık, maydanoz, gibi toksin atıcı sebzeler ile suyunuzu lezzetlendirebilirsiniz.