Oran

Her türlü aynı lezzette olmaz... Mükemmel türlünün 15 sırrı

tarifinisevdim
(5.0)
Ayraç
Sıcak tencere yemekleri mutfağımızın vazgeçilmez lezzetlerindendir. Patlıcan, kabak, taze fasulye tezgahlarda görünmeye başlamışken, yaz türlüsü hazırlamanın şimdi tam zamanı. Sebze türlüsü özellikle yaz aylarında mutfaklarımızda en çok pişen yemek çeşitlerinden biridir. Dolapta kalan sebzeleri değerlendirmek için oldukça iyi bir alternatiftir. Özellikle sindirim sistemini düzenlemek için yaz aylarında türlü yemeği sıklıkla yapılmaktadır. Genellikle içeriğinde domates, patlıcan, biber ve kabak gibi sebzeler olsa da başka birçok sebze türünü türlü yemeğine ekleyebilirsiniz. Türlü yapmak oldukça kolay gözükse de pişirirken dikkat etmemiz gereken birkaç püf noktası vardır. Şimdi yaz menülerini süsleyen mide ve hafiflik lezzet dostu türlü hazırlamanın püf noktaları tüm ayrıntılarıyla sizler için Tarifini Sevdim’de.
Devamını Oku
|

1. Türlü yapımı

Türlü yapımı resmi

Öncelikle sizlere kısa bir türlü malzemelerini sıralamak isteriz Malzemeler: 1 Türk kahvesi fincanı zeytinyağı, 2 diş sarımsak, 1 adet kuru soğan, 1 çorba kaşığı salça, 2 adet patlıcan, 2 adet kabak, 3 adet sivri biber, 3 adet domates, 100 gr. taze fasulye ve diğer eklemek istediğiniz tüm sebzeler.

2. Türlü pişirilirken uyulması gereken sıralama

Türlü pişirilirken uyulması gereken sıralama resmi

Öncelikle doğradığınız sebzeleri yavaş pişenden hızlı pişene doğru kısa aralıklarla tencereye ekleyerek ve üzerine malzemeler asla içinde yüzmeyecek bir biçimde sıcak su veya sıcak et ya da tavuk suyu ekleyerek orta ateşte yemeğinizi pişirebilirsiniz. Suyu birden eklerseniz yemeğin kıvamı tam tutmaz. Su azaldıkça tencereye azar azar ve kontrollü bir biçimde su eklemesi yapılmalıdır. İlk olarak tencerenin dibini kaplayacak kadar yağ eklemelisiniz. Yağ kızdıktan sonra içerisine öncelikle soğan ve sarımsakları ilave ederek kavurmalısınız. Ardından salça ekleyerek tüm malzemeleri iyice pişirmelisiniz. Tüm malzemeler tencerenin dibine yapıştıktan sonra üzerine suyu ilave etmelisiniz. Bu aşamada dilerseniz normal su veya et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz. Daha sonra türlü içerisinde istediğiniz diğer tüm sebzeleri ekleyerek türlü yemeğini pişirebilirsiniz.

3. Kavurmadan Pişirme

Kavurmadan Pişirme resmi

Bütün malzemeleri yıkayıp doğradıktan sonra kavurmadan tencereye ekleyerek yağını ilave ettikten sonra salçasını suyla ezip sebzelerin üzerine gezdirip yağını da sebzelerin üzerlerine ekledikten sonra kısık ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirebilir, pişmeye yakın tuz, karabiber ve baharatlarını ekleyerek te lezzetlendirebilirsiniz.

4. Görüntü

Görüntü resmi

Türlü yemeğinin en önemli noktalarından birisi görüntüsüdür. Sebzelerin küp küp doğranması ve hoş bir görüntüde olması yemeğin ilk izlenimi için oldukça önemlidir.

5. Hafifliği

Hafifliği resmi

Türlü yemeğinin can alıcı özelliklerinden bir diğeri ise hafifliğidir. Hazırlayacağınız türlünün içerisine gereğinden fazla zeytinyağı eklememelisiniz. Aksi halde fazla zeytinyağı yemeği hem ağırlaştırır hem de bulamaç haline getirir.

6. Yemeği ezmemek

Yemeği ezmemek resmi

Türlü çok hassas bir yemek olduğu için içerisindeki sebzeleri ezmemek için çok fazla karıştırmamalısınız. Yemeği yaparken ne kadar az karıştırırsanız o kadar sebzelerin ezilmesini önlersiniz.

7. Patlıcan acısı

Patlıcan acısı resmi

Yemeğin içerisine ekleyeceğiniz patlıcanın acısını almanız gerekir. Bu nedenle patlıcanları doğradıktan sonra 20 dakika tuzlu su içerisinde bekletmelisiniz. Eğer patlıcanı tuzlu suda bekletmek istemezseniz limonlu suda da bekletebilirsiniz.

8. Kabak

Kabak resmi

Kabak çekirdeklerinin yemeği sulandırmaması için kabağın iç kısmını kullanmayabilirsiniz. Çıkardığınız kabak içlerini sebze çorbalarınızda değerlendirebilirsiniz.

9. Et

Et resmi

Türlü içerisinde kırmızı et ya da beyaz et kullanabilirsiniz. Türlüde illa et kullanma zorunluluğunuz olmadığı için bu aşama sizin damak zevkinize bağlıdır. Bu nedenle etsiz türlüde pişirebilirsiniz.

10. Güveçte türlü

Güveçte türlü resmi

Türlü yaparken içerisinde et kullanacaksanız eğer güveçte yapmanızı tavsiye ederiz. Kısık ateşte uzun süre pişen türlü oldukça lezzetli olacaktır.

11. Kızartma

Kızartma resmi

Eğer türlü içerisine ekleyeceğiniz sebzelerin pişmesi uzun sürüyorsa sebzeleri önceden kızartabilirsiniz.

12. Sarımsak

Sarımsak resmi

Yemekte kullanacağınız sarımsakları doğramayın. Sarımsakları kabuğundan soyduktan sonra bıçağın kenarı ile hafifçe ezin. Ardından yağın içerisine atın ve pembeleştirin. Bu şekilde sarımsağın aroması daha güzel olacaktır.

13. Un

Un resmi

Türlü içerisine eklediğiniz un, salçalı sosun cıvık olmasını engeller. Hazırladığınız yemeğin çok sulu olmadan bir bütünlük içinde olmasını istiyorsanız salçayı ekledikten sonra içerisine az miktarda bir tatlı kaşığı kadar un ekleyerek hafif kavurabilirsiniz. Eğer un kullanmak istemezseniz az miktarda nişastada kullanabilirsiniz.

14. Su

Su resmi

Kavrulan salçalı karışım içerisine un eklediğinizde asla sıcak su ekleyerek sosu açmaya çalışmayın. Aksine bu aşamada soğuk su kullanın. Eğer yemeği hazırladınız ve bir kenarda kalarak soğuduysa içerisine ancak o zaman sıcak su ekleyebilirsiniz. Her zaman tam tersi olacak şekilde su eklemesi yapın. Tenceredekiler sıcak ise soğuk su, tenceredekiler soğuk ise sıcak su ekleyin.

15. Baharatlar

Baharatlar resmi

Hazırlayacağınız türlü yemeğinin içerisine baharat eklemek gerekir. Kekik, karabiber ve defneyaprağı en çok kullanılan baharatlar arasında yerini alır. Siz mutfağınızdaki diğer baharatları da ekleyerek kendinize özgü bir yemek oluşturabilirsiniz. Ancak tuz ve eklemek istediğiniz baharatları yemeğiniz pişmeye yakın olduğunda ekleyin. Böylece baharatlar tencerede yanmaz, tuzun ve baharatın lezzeti acılaşmaz ve hoş aromalarıyla yemeğinize lezzet katar.

Türlü Yapmanın Püf Noktaları İçin Yorum ve Fotoğraflar

Yorum eklemek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş Yap ya da Üye Ol

TARİFİNİ SEVDİM'E
ÜYE OLUN KAZANIN!
Üye olarak size özel bir tarif defteri oluşturabilir, beğendiğiniz tarifleri ve püf noktalarını defterinize ekleyebilir; kendi tariflerinizi, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tarifini Sevdim'deki yarışmalara katılabilir, hediyeler kazanabilirsiniz.

En Yeniler

Videolu ve Resimli Yemek Tarifleri Sitesi

KATEGORİLER

TÜM KATEGORİLER