Balık gibi faydalı bir gıdadan tam anlamıyla yararlanmak istiyorsanız balığı mevsiminde tüketmek oldukça önemlidir. Çünkü, mevsiminde tüketilen balıklar sağlıklı yağlar bakımından zengin ve lezzetlidir. Somon, hamsi, sardalya ve deniz levreği gibi yağlı balıklar omega-3 bakımından zengindir. Omega-3 içeriği yüksek olan balıklar beynin gri bölgesinde bulunan ve beyin hücre zarı için hayati önem taşıyan DHA kaynağıdır. Bu özelliği sayesinde bunama ve unutkanlık gibi diğer nörolojik hastalıklara karşı da koruyucu olmaktadır.
Güçlü antioksidan kaynağı olan kabak çekirdekleri beyni serbest radikallerin hasarlarından korumaktadır. İçeriğindeki magnezyum ve çinko bileşenleri sayesinde hafızayı güçlendirmektedir.
Çilek, yabanmersini, böğürtlen, nar, mürdüm eriği, frambuaz ile siyah dut gibi kırmızı ve mor meyveleri tüketmek hafızayı güçlendirir.
Protein ve sağlıklı yağlar bakımından zengin olan cevizi tüketmek de hafızayı güçlendirmekte oldukça yararlıdır.
Beyin meyvesi olarak da bilinen avokado hafızayı güçlendirir ve dikkat seviyesini yükseltir.
Lahana, ıspanak roka ve maydanoz gibi sebzeler beyin sağlığını destekleyen K vitamini, beta kroten, lutein ve folat içermektedir.
Yumurta sarısında yer alan kolin beyin sağlığı için önemli bir bileşendir. Hafıza ve öğrenme becerilerini geliştirmede oldukça etkili bir bileşendir. Yumurta aynı zamanda iyi bir B12 kaynağıdır.
Zeytinyağı içerdiği E vitamini ve oleocanthal sayesinde Alzheimer hastalığına iyi gelmektedir. E vitamini yaş ilerlemesiyle ortaya çıkan; dikkat bozukluğu, hafıza gerilemesi, sorun çözme ve karar alma yetisinde azalma gibi durumların yaşanmasının etkisini azaltmaktadır.
Zerdeçalın etkin maddesi olan kurkumin Alzheimer hastalığına iyi gelmektedir. Zerdeçalı, yoğurt ve salatalarınıza ekleyerek tüketebilirsiniz.
Bitter çikolata içerisinde bulunan kakao flavonoidleri öğrenme ve hatırlama, iletişim kurma ve karar verme gibi bilişsel fonksiyonları iyileştirmektedir.
Hafızayı kuvvetlendirir. Aynı zamanda bilişsel zayıflama belirtileri ile Alzheimer’ı hedef alır.
Kahvenin içerdiği kafein maddesi, Alzheimer oluşumunda rol oynayan beta amiloid birikimini azaltır ve böylece Alzheimer gelişmesinin önünde güçlü bir engel yaratır. Bu sebeple her gün vücuda alınan kafein, iyi bir hafıza için önemli bir belirleyici olur. Ancak her uyaran madde gibi zamanla kafeine karşı da vücut, direnç kazanabilir. Bunu önlemek için her gün 1 bardak kahve içmek hem hafıza hem de vücut için en ideal olandır.
Nohut, mercimek, kuru fasulye gibi kuru baklagiller; folat, potasyum ile demir içermektedir. İçeriğindeki folat bileşeni sayesinde hafıza performansını olumlu etkilemektedir.
Yeşil çay, içinde bulunan polifenollerin, özellikle flavonoidlerin hafızayı geliştirdiği düşünülür. Yeşil çay içerisindeki bu antioksidanlar, Alzheimer hastalarının beyinlerinde plak oluşturan proteinlerin üretiminin azaltılmasına yardımcı olur ve hafızayı zayıflatan nöron kaybını baskılar.
Vücuda yavaş ve sabit bir enerji kaynağı sağlayıp, gün içinde hafızamızın ayakta kalmasına destek olurlar. Protein içeren besinler aynı zamanda vücudu uyaran kimyasallar olan epinefrin ve dopamin seviyelerini de arttırırlar.
Tam tahıllar içeriğinde, kompleks karbonhidrat barındırdığından beynin ihtiyaç duyduğu glikozu sağlarlar. Hafızayı korumak, konsantrasyon ve beyine kan akışını sağlamak için gereklidirler.
Et suyu içeriğinde bulunan kolajen, prolin ve gilisin amino asitleri sayesinde beyni besler.
Beyin hücre hasarını azaltmak ve uzun süreli hafızayı canlandırmak için gerekli polifenolleri (fisetin) içerir, bu Alzheimer hastalığının önlenmesi ve tedavisinde yararlıdır.