Aralık ve Ocak ayında balık tezgâhlarında en sık karşılaştığımız balıklardan biri olan çinekop oldukça lezzetli ve besleyici bir balıktır. Genellikle fırında buğulama yapılarak ya da tavada kızartılarak tüketilir. Buğulama yöntemi hem lezzetini koruması hem de daha düşük kaloriye sahip olması açısından daha sık tercih edilen bir yöntemdir.
Hamsi, Karadeniz ve Marmara’nın en sık görülen ve çok sevilen balık türlerindendir. Küçük gövdeleriyle, parlak renkleriyle ve muhteşem lezzetiyle, sofralarımızı süsler. Hamsinin hemen hemen her türlü yemeği yapılır. Hamsi, Türk mutfağında özel bir yere sahiptir. Hamsi buğulama, hamsi salatası, hamsi tava, hamsili börek, hamsili pilav, hamsili pide, hamsili mısır ekmeği, hamsi salamurası, hamsi köftesi yapılan hamsi yemeklerinden bazılardır. Hepsi de birbirinden lezzetli bu yemekleri sizlerde rahatlıkla deneyebilirsiniz. Hamsi, ciddi anlamda bir protein deposudur ve içindeki omega-3 yağı oldukça fazladır. Omega-3 insanlarda kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde, iyileştirilmesinde oldukça etkilidir. Ancak kızartma olarak tüketilen hamsinin ne yazık ki faydaları kaybolmaktadır. Bu nedenle mümkünse kızartma dışındaki yöntemleri denemelisiniz. Buğulama ve fırında pişirme en uygunudur.
Uskumrugiller ailesinin bir üyesidir. Akdeniz, Karadeniz ve Atlas Okyanusunda yaşar. Özellikle konserve balıkçılığında önemli bir yeri vardır. Torik ve Palamut Balığı aynı türün yaşça farklı halleridir. Torik ve türlerinin etleri oldukça lezzetlidir. Başlıca pişirme yöntemi olarak sizlere Torik ızgara önerebiliriz. Diğer pişirme teknikleri ise, Torik tava, fırında Torik, Torik lakerda, Torik balığı tuzlama diyebiliriz.
Lezzetli balık denince akla ilk gelenlerden olan levrek, özellikle kış günlerinin en bol miktarda bulunan ve en çok tüketilen balığıdır. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu birçok besin değerini içinde bulundurur. Beyaz etli olan bu balık fileto biçiminde hazırlanabilir ve bu şekilde de tüketilebilir. Ayrıca ızgarada, fırında ve buğulama olarak yapılması da önerilir. Izgara, tavada kızartma, fırında buğulama, tereyağı içerisinde pişirme gibi birçok farklı şekilde pişirme imkanı bulunmaktadır. Etçil olması sebebiyle eti çok lezzetlidir. Sıklıkla karides, yengeç ve minik kurtlarla beslenirler. En mühim faydası kas fonksiyonlarını düzene sokmayı sağlayan proteinler içermesidir. Bu proteinlerden yararlanabilmek için pişirme yöntemi büyük önem taşır. Bunun için kızartma yöntemlerinden uzak durmalısınız. Levreği, ızgara, buğulama gibi yöntemlerle pişirmek en doğrusudur.
Mercan balığı diğer balık çeşitlerine göre daha fazla kılçıklıdır. Fakat az yağlı yapısı nedeni ile hafif gıdalar ile beslenmek isteyenler için, ideal olacaktır. Kış mevsiminde sık olarak tüketilmesi önerilir. Mercan tava, fırında mercan, mercan pilaki gibi çok değişik mercan yemekleri hazırlamak mümkündür. Kılçıklı yapısı sebebi ile çocukların tüketimine dikkat etmek gerekir. Mercan balığı ile hazırlanan yemekler; Mercan tava, mercan buğulama, kâğıtta mercan, tuzda pişmiş mercan, mercan yahnisi gibi çok çeşitli, mercan balığını pişirebilirsiniz.
Palamut, ağzı keskin dişlerle kaplı olan sırtı genellikle mavimsi, yanlara doğru ise karın kısmında gümüş beyaza dönen renkte gövdesi ile bol etli bir deniz balığıdır. Palamut balığı sardalya, kalamar, hamsi, uskumru ve diğer küçük balıkları yiyerek beslenir. Bu ay sofralarımızdan eksik etmememiz gereken bir balıktır. Yağmur sularıyla beslenen ve iyice irileşen, yağlanan palamuttun pişirme yöntemleri arasında en sağlıklı olanı buğulama yöntemidir. En kısık ateşte yavaş yavaş, balığın aromasıyla sebzelerin müthiş birlikteliğinin lezzeti çok harika olur. Aynı zamanda tavası, ızgarası da oldukça lezzetlidir. Kış aylarında hastalıklardan korunmak için iyi bir besin olan palamut sofralarınızda yerini almaya hazır.