Oran

Yiyecekleri doğru saklamanın püf noktaları

tarifinisevdim
(5.0)
Ayraç
Lezzetli ve sağlıklı yemek yapmanın ilk kuralı gıdaların taze olmasıdır. Sağlıklı ve güzel yemeklerin sırrı besinlerin taze olmasında yatar, ve bu da yiyecekleri saklama koşulları ile bağlantılıdır. Besinleri saklama koşulları ve zamanlamaları sağlığımız için oldukça önemlidir. Besinlerin tazeliğini kaybetmeden ve lezzetinden ödün vermeden saklanması gerekir. Meyve, sebze, beyaz et, kırmızı et veya deniz ürünleri gibi birçok farklı besini birbirinden ayrı olarak saklama biçimleri vardır. Her gün tükettiğimiz bu besinleri daha uzun ömürlü nasıl kullanabiliriz? Bozulmaması için nelere dikkat etmeliyiz ve diğer tüm sorularınız için yiyecekleri doğru saklamanın püf noktalarını sizler için bu yazımızda derledik. Günlük hayatımızdan örnek verecek olursak çok sık yapılan hatalardan birisi ise sebze ve meyveleri aynı yerde tutmaktır. Kimi besinler oda sıcaklığında, kimi meyveler buzdolabında saklanarak tazeliğini koruyabilir. Bu yazımızda paylaştığımız ipuçlarını uygulayarak artık yiyeceklerinizi daha taze olarak saklayabilirsiniz.
Devamını Oku
|

1. Meyve

Meyve resmi

Meyveleri tüketeceğiniz zaman yıkamayın. Tüketimden önce yıkanan meyveler nemlenir ve çürümeyi hızlandırır.

2. Elma

Elma resmi

Meyveler arasında en çok soğuğu seven elmadır. Elmaları nemli bir beze sararak buzdolabında saklayarak ömrünü uzatabilirsiniz.

3. Kivi

Kivi resmi

Sert kiviyi yumuşatmak istiyorsanız kiviler ile elmayı bir poşet içerisine koyun. 1-2 gün içerisinde yumuşadığını görebilirsiniz.

4. Etilen gazı nedir?

Etilen gazı nedir? resmi

Dokuların hücresel solunumunu çoğaltarak yaşlanmasına ve olgunlaşmasını hızlandırır. Bu sayede bitkiler yumuşar ve bozulmaya başlar. Ayrıca etilen gaz bakteri, mikro-organizma ve mantar sporları ile birlikte kötü kokuların çoğalmasına neden olur. Hasat edilen meyve ve sebzelerin diğer bitkiler ile daha çok etilen üretmeye sebep olur.

5. Meyve ve sebzeyi birlikte saklama

Meyve ve sebzeyi birlikte saklama resmi

Meyve ve sebzeleri aynı yerde tutmayın. Bazı meyveler etilen gazı üretir ve yanındaki sebzelerin daha hızlı bozulmasını sağlar.

6. Muz

Muz resmi

Muzlar oldukça hızlı yumuşayan ve çürüyen meyvelerdir. Bu nedenle muzları saklarken ayrı ayrı saklamakta fayda var. Ancak muzu saklarken dikkat etmeniz gereken en önemli özelliklerden birisi ise sapını kopartmadan saklamaktır. Muzun saplarını mutlaka koruyarak saklama işlemlerini yapın. Her muzun olgunlaşma süresi farklı olduğundan dolayı etilen gaz diğer muzları etkilememesi için her birini ayrı streç filme sararak saklayın. Tek muzu ya da birkaç adet muzu sap kısımlarından streç ile sarmanız gerekiyor. En tepe noktasından, sapların bittiği noktaya kadar birkaç kat streç film sarmanız yeterli olacaktır. Bu sayede 1 hafta boyunca muzlar bozulmaz. Muzları muhafaza etmek için plastik poşet yerine kağıt poşet kullanın. Bu yöntem ile muzlar ilk günkü gibi taze kalacak, kararmalar olmayacaktır. Ancak, plastik poşette muzlar nemlenir ve çürümeye başlar. Muzları buzdolabında saklamak kısa süre içerisinde kararmasına ve bozulmasına neden olur. Bu nedenle yeşil ve olgunlaşmış olan muzları oda sıcaklığında saklayın.

7. Mantar

Mantar resmi

Mantarları saklarken kağıt bir torba içerisine koyarak buzdolabında saklayın. Hava geçirmez bir kap içerisinde tutmak mantarların pörsümesine ve nemlenmesine neden olur.

8. Enginar

Enginar resmi

Enginar soğuğu çok seven bir sebze türüdür. Kısa sürede bozulmaması için derin dondurucuda saklamanız gerekir. Derin dondurucuda saklamak için öncelikle bir tencere içerisine 1 bardak su, kaya tuzu ve limon ekleyin. Ardından kaynayan su içerisine enginarları ekleyerek 4-5 dakika haşlayın. Haşlanan enginarları buzlu suyun içerisine atın. Bu sayede enginarları şoklamış olursunuz. Şoklanan enginarları bir peçete ile kurulayın. Buzdolabı poşetlerinin içerisine kurulanan enginarları yerleştirin. Bu şekilde derin dondurucuda 10-12 ay saklayabilir, dilediğiniz zaman ilk günkü tazeliğinde tüketebilirsiniz.

9. Bamya

Bamya resmi

Bamyayı 3 temel şekilde saklayabilirsiniz. Bunlar: şoklama, kurutma ve konservedir. Şoklama: Bamyaların en sağlam, taze ve aynı boyutta olanlarını seçerek alın. Ayıkladığınız bamyaları limon suyu ve deniz tuzu ile bir su dolu kap içerisinde yarım saat bekletin. Bu işlem sayesinde bamyalarınızın salgısını akıtması ve kararmasını engelleyeceksiniz. Ardından bamyaları kaynar su içerisinde 3 dakika haşlayın. Haşlanan bamyaları süzün ve buzlu suya koyarak şoklama işlemini tamamlayın. Bu aşamadan sonra hemen tek kullanımlık olmak üzere bamyaların suyunu süzerek buzdolabı poşetlerine bamyaları paylaştırın ve buzlukta dondurun. Kurutma: Bu işlemi hem güneş hem de fırında olmak üzere iki ayrı yöntem ile yapabilirsiniz. Konserve: Bamyaları ayıkladıktan sonra içerisine (1 kg bamya için) 1 tatlı kaşığı tuz, ağız tadınıza göre limon, yine istediğiniz ölçüde yağ ve domates ekleyerek su eklemeden kaynatın. Karışım kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan alın ve karışımın soğumasını beklemeden cam kavanozların içerisine doldurun. Kapaklar hava almayacak şekilde sıkıca kapatarak kavanozları ters çevirin ve soğuyana kadar bekleyin. Soğuduktan sonra konserveniz hazır. Bamya konservesini güneş almayan ve uygun koşullarda 6 ayı geçmeden tüketebilirsiniz.

10. Kereviz

Kereviz resmi

Kerevizin bozulmaması için buzdolabında saklamanız gerekir. Bu işleme hazırlamak içinde öncelikle kerevizi kabuklarından ayırın ve iyice yıkayın. Ardından her yemekte kullanacağınız kadar eşit miktarlara bölerek buzdolabı poşetlerinin içerisine koyun. Tüm poşetlerin ağızını sıkıca kapatın ve derin dondurucuda saklayın. Kerevizi buzdolabında 1 hafta, derin dondurucuda ise 1 ay boyunca bozulmadan muhafaza edebilirsiniz.

11. Avokado

Avokado resmi

1.yöntem: Avokadonun hızlıca olgunlaşmasını istiyorsanız avokadonun yanına bir muz veya elma dilimini kese kağıdıyla kapatın. Mutfak tezgahınızda 1-2 gün bu şekilde bekletin ve yumuşadığını göreceksiniz. 2.yöntem: Gazete ile avokadoyu sarın. Yine aynı şekilde 1-2 gün içerisinde yumuşadığını göreceksiniz. 3.yöntem: Avokadoyu un dolu bir kese kağıdı içerisine gömün. 1 gün sonra avokadonun yenebilir hale geldiğini göreceksiniz. Avokadoların hızlıca bozulmasından eğer şikayetçiyseniz size küçük bir tavsiyemiz var. Avokadoları zeytinyağı ile çok ince bir tabaka şeklinde yağlayın. Bu sayede avokadonun yeşil tabakası hava ile temas etmeyecek ve oksitlenmesi azalacaktır.

12. Peynirler

Peynirler resmi

Peyniri saklama kabının içerisinde muhafaza etmek için ihtiyacımız olan tek şey 1 adet kesme şekerdir. Saklama kabının içerisine peyniri ve şekeri koyun. Bu sayede şeker rutubeti alarak peynirin taze kalmasına yardımcı olacaktır. Peyniri öncelikli olarak bir havlu peçeteye sarın. Ardından buzdolabı poşetine koyun ve buzdolabında saklayın. Peyniri sarmış olduğunuz havlu peçete hava ile teması keserek hızlıca bozulmasını engelleyecektir. Peynirlerin hepsi oda sıcaklığına çıkmaya başladığında mantar üretmeye başlar. Bu nedenle dilimlenen ve oda sıcaklığına karışmış olan peynirleri tekrar eski saklama kutusuna koymayın. Oda sıcaklığını görmüş peyniri mutlaka ayrı bir kapta muhafaza edin. Buzdolabında peynirleri saklarken mutlaka kapalı çekmece bölmesinde saklayın. Bu sayede peynirin hava almasını engelleyerek daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacaktır. Eski kaşar, hellim, mihaliç veya izmir tulumu gibi peynirleri ise hava almayacak şekilde sıkıca sararak buzdolabında 3-4 hafta tazeliğini kaybetmeden kullanabilirsiniz. Beyaz peynir ve benzeri peynirleri ise derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Ancak derin dondurucuda saklamadan önce her birini ayrı buzdolabı poşetlerine paylaştırarak kullanacağınız kadarını çözdürerek kullanın.

13. Süt

Süt resmi

Pastörize sütlerin raf ömürleri buzdolabında 3-5 gün arasındadır. Paket açıldıktan sonra 2 gün içerisinde tüketmeniz gerekir. Sütün kesilmeye başladığını ise aşırı koyulaşma, yoğurt kıvamı, tadında ekşilik veya acılık olması, kokusu, renk değişimi gibi birçok farklı şekilde anlayabilirsiniz. Kesik sütü atmak yerine birçok şekilde değerlendirebilirsiniz. Öncelikle kesik sütten peynir yapabilirsiniz. Çorbaların kıvamını arttırmak için kullanabilir veya kırmızı et/beyaz et için marinasyonda kullanabilir, çürümeye yakın bitkilerin canlanmasına, evcil hayvan mamalarının içerisine ekleyerek lezzetli besinler hazırlayabilirsiniz. Sütleri saklarken buzdolabının kapağında saklamak yerine iç raflarında saklamanız daha doğru olacaktır. Buzdolabını her açıp kapattığınızda sıcak havayla temas oluşur ve süt bu sayede hızlıca bozulur. Ancak buzdolabının iç raflarında saklarsanız ısı değişimini sıklıkla yaşamayacaktır.

14. Tereyağı

Tereyağı resmi

Tereyağını buzdolabında streçe sararak 1 ay boyunca saklayabilirsiniz. Derin dondurucuda ise yine aynı şekilde saklamak isterseniz 6 ay boyunca bozulmadan saklayabilirsiniz.

15. Yumurta

Yumurta resmi

Yumurtayı dolaba koymadan önce yıkamayın. Yumurtanın dışında bulunan koruyucu tabaka yıkandıktan sonra kaybolur. Bu nedenle yumurtadaki gözenekler açık hale gelir ve bakterilerin yumurtada bulunan gözenekler ile yumurtanın içerisine girer. Yumurtayı kendi kartonu içerisinde buzdolabında saklayın. Eğer yumurtanızı kendi kartonunda saklarsanız 5 hafta dayanma süresi vardır.

16. Balıklar

Balıklar resmi

Balığı dondurmak için öncelikle taze olduğundan emin olmalısınız. Taze olarak satın aldığınız balıkları sıkıca kapatılmış kapaklı ve hava geçirmez bir kap içerisinde 2 gün boyunca taze olarak saklayabilirsiniz. Eğer balıkları uzun süreli olarak saklamak isterseniz bir buzdolabı poşeti veya hava almayan bir kap içerisine koyarak derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Dondurucuda sakladığınız küçük balıkları 3 ay, orta boy olan balıkları (adet olarak 3-4 kg gelen) ise 5-6 ay kadar saklayabilirsiniz.

17. Kıyma

Kıyma resmi

Satın aldığınız kıymanın tümünü kullanmayacaksanız küçük kaplar içerisine bölerek derin dondurucuya koyabilirsiniz. Pişmiş olarak 2-3 ay, çiğ olarak 3-4 ay taze olarak saklayabilirsiniz.

18. Tavuk

Tavuk resmi

Taze alınan tavuğu buzdolabında uygun şartlarda muhafaza ediyorsanız 3 gün içerisinde tüketmeniz gerekmektedir. Pişmiş olarak hindi veya tavuğu saklamak istiyorsanız derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Buzlukta saklamak için ısı derecesinin -18 olması gerektiğini unutmayın. Tavuk ve hindi etleri pişmiş olarak dondurucuda 6-12 ay saklanabilir.

19. Patates ve soğan ikilisi

Patates ve soğan ikilisi resmi

Genellikle patates ve soğanları bir arada tutarak saklarız. Ancak bu en büyük yapılan yanlışlardan birisidir. Soğanlarda aynı meyveler gibi içeriğinde bulundurduğu etilen gaz salgılar. Bu nedenle patateslerin daha hızlı bir şekilde filizlenmesini sağlar. Patates ve soğan ikilisini ayrı yerlerde saklamakta fayda var. Patateslerin filizlenmesini önlemek için patatesleri sakladığınız alan içerisine birkaç adet yeşil elma koymalısınız. Bu sayede patatesin hem sertliğini uzun süre korur hem de rengini koruyarak filizlenmediğini göreceksiniz.

20. Yeşillikler

Yeşillikler resmi

1.yöntem: Demet şeklinde aldığınız yeşillikleri bir suya koyarak bekletebilirsiniz. Ancak suda bekletmek yerine kuru olarak bekletecekseniz maydanoz, dereotu, tere, nane gibi yeşillikleri buzdolabında, fesleğeni ise oda sıcaklığında saklamanız gerekmektedir. 2.yöntem: Tüm yeşillikleri yıkayıp ardından iyice kuruladıktan sonra kağıt havlu yardımıyla yeşillikleri sarın. Ardından bir buzdolabı poşetinin içerisine koyun ve poşette bulunan tüm havayı vakumlayın. Yeşillikler buzdolabında bu şekilde saklandığında 7 gün tazeliğini korur. 3.yöntem: Tüm yeşillikleri yıkayın ve kurulayın. Bu işlemlerden sonra yeşilliklerin yapraklarını ayırın. Ardından bir cam kavanoz içerisine yeşillikleri doldurun. Bu sayede hem yeşilliklerin yaprakları sararmaz hem de siz kullanırken kolaylıkla yemekleriniz içerisine ekleyebilirsiniz.

21. Yeşillikleri dondurmak

Yeşillikleri dondurmak resmi

Fazla aldığınız yeşillikleri buz kalıplarında dondurarak daha sonra kullanabilirsiniz. Bu sayede çorbalarınıza, yemeklerinize veya içeceklerinize aromatik bir tat katabilirsiniz. Yeşillikleri veya meyveleri dondurmak için buz kalıplarının içerisini su ile doldurun. Üzerine yeşilliklerden 1-2 yaprak ekleyin ve buzlukta dondurun.

22. Buzdolabında saklanmaması gereken besinler

Buzdolabında saklanmaması gereken besinler resmi

Öncelikle çok sık yapılan bir yanlışlığa değinmek istiyoruz. Domates, sarımsak, patates ve soğan gibi besinlerin buzdolabında saklanmaması gerekir. Bu besinler kullanımdan hemen önce su ile temasa geçmeli ve oda sıcaklığından 10 derece altına girmemesi gerekmektedir. Bu nedenle bu besinleri hava geçiren delikli kaplar içerisinde, güneşe temas etmeden oda sıcaklığında saklamak gerekmektedir.

23. Poşetlere delikler açmak

Poşetlere delikler açmak resmi

Besinlerin saklanacağı poşetlere mutlaka delik açmanız gerekmektedir. Buzdolabında saklanacak olan ve poşet ile muhafaza olan besinlerin nemlenmemesi gerekmektedir. Bu nedenle poşetlere delik açarsanız besinlerin nemlenmesini engellemiş olursunuz.

24. Besinlerin çabuk bozulması

Besinlerin çabuk bozulması resmi

Birçok besin yan yana saklandığında diğer besinin çabuk bozulmasına neden olmaktadır. Bu yüzden besinleri kendilerine ait olarak poşetlerde veya kaplarda saklanması doğru olur. Çabuk bozulmaya yatkın olan bir sebze veya meyve hatta et, süt ürünleri ve peynir gibi ürünler hızlıca tüketilmesi gerekmektedir. Aksi halde besinlerin doğru saklanmama koşulu ile besinlerin bozulma hızı hızlanacaktır.

25. Buzdolabı ısı ayarı

Buzdolabı ısı ayarı resmi

Buzdolabınızın iç sıcaklığı 0 – 4 derece aralığında derin dondurucu sıcaklığı ise – 18 derece ile – 23 derece arasında olmalı. Çünkü bakterilerin üremesi 10 derecenin altında yavaşlıyor, 4 derecede ise duruyor. 4 derece buzdolabındaki en soğuk ayardır. Bu nedenle kışın 2 civarında, yazın ise 3-4 ayarında kullanmanız daha doğru olur.

Yiyecekleri Doğru Saklamanın Püf Noktaları İçin Yorum ve Fotoğraflar

Yorum eklemek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş Yap ya da Üye Ol

TARİFİNİ SEVDİM'E
ÜYE OLUN KAZANIN!
Üye olarak size özel bir tarif defteri oluşturabilir, beğendiğiniz tarifleri ve püf noktalarını defterinize ekleyebilir; kendi tariflerinizi, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tarifini Sevdim'deki yarışmalara katılabilir, hediyeler kazanabilirsiniz.

En Yeniler

Videolu ve Resimli Yemek Tarifleri Sitesi

KATEGORİLER

TÜM KATEGORİLER