Oran

Yumurta nasıl haşlanmalı?

tarifinisevdim
(5.0)
Ayraç
Yumurta oldukça yüksek protein deposuna sahip bir besindir. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden birisi elbette yumurtadır. Yumurta pişirmenin birçok çeşitleri ve teknikleri vardır. İsterseniz fırında, isterseniz tavada, omlet olarak pişirebilir veya haşlama ile çılbır gibi seçeneklerden birini yaparak tüketebilirsiniz. Bu yazımızda yumurtayı haşlayarak tüketmeyi sevenlere birkaç ipucu hazırladık. Yumurta haşlamak çok kolay gibi gözükse de kıvamını tutturmak bazen kolay olmuyor. Herkesin yumurta yerken sevdiği kıvam farklıdır. Peki siz her zaman yumurtanızı pişirirken kıvamını tutturabiliyor musunuz? Haşlanmış yumurtayı seviyorsunuz ancak kıvamını ayarlamakta zorlanıyor musunuz? Kayısı, cıvık, rafadan, katı veya çok katı kıvamda yumurta pişirmelerinin süreleri nelerdir? Tüm sorularınızın cevabını yazımızda sizler için derledik. Gelin hep birlikte yumurta nasıl haşlanmalı sorusunun cevaplarına bakalım.
Devamını Oku
|

1. Tencere Seçimi

Tencere Seçimi resmi

Yumurtayı tam kıvamında haşlamak için yumurtaların birbirine değmeyeceği büyüklükte bir tencere gereklidir. Tencere ne yumurtalar kaynarken dolaşacak kadar geniş ne de birbirine değecek kadar da dar olmalıdır. Öncelikle yumurtayı haşlayacağınız tencereyi hazırlayın ve içerisini su ile doldurun.

2. Haşlama Öncesi

Haşlama Öncesi resmi

Yumurtaları sakın buzdolabından çıkarır çıkarmaz haşlamaya başlamayın. Bu kabuğunun zor soyulmasına adeta yumurtanın kabuğa yapışmasına ve çatlamasına neden olur. Yumurtaları haşlamadan önce oda sıcaklığında bekletin. Sonrasında haşlayın.

3. Kaynar Su

Kaynar Su resmi

Yumurta haşlanırken yapılan en büyük hatalardan biri yumurtayı suyu ocağa koyduğumuz an içine atmaktır. Oysaki yumurtalar kaynayan suyun içine atılmalıdır. Aynı zamanda yumurtayı kaynamış suyun içerisine kaşık yardımıyla yavaşça bırakmanız yumurtanın dibe vurup çatlamasını önleyecektir.

4. Sirke

Sirke resmi

Haşlanmış yumurtanızın kabuğunun çok kolay soyulmasını istiyorsanız haşlarken suyun içine bir çorba kaşığı sirke koyun. Sirkenin asidik özelliği yumurta kabuğunda bulunan kalsiyumu çözerek kabuğun daha kolay soyulmasını sağlayacaktır.

5. Şok Etkisi

Şok Etkisi resmi

Pişen yumurtaları sıcak sudan alarak soğuk suya tutun. Hem yumurtaların sıcak suda pişmesini önleyebilir hem de daha hızlı soğumasına yardımcı olursunuz.

6. Oda Sıcaklığı

Oda Sıcaklığı resmi

Yumurtalar oda sıcaklığına geldiğinde soyabilirsiniz. Soğuyan yumurtayı soymakta oldukça zor olduğundan dolayı sıcaklığını kontrol ederek kabuklarını ayırın.

7. Pişirme Süreleri

Pişirme Süreleri resmi

Yumurtalarınızı daha kolay ve sorunsuz pişirmek için yumurta saati kullanabilirsiniz. Suyun içerisine koyduğunuz yumurtaların pişme süresi için saati kuracaksınız ve saat yumurtaların pişme süresini hesaplayacaktır. Bu sayede yumurtalarınızı istediğiniz kadar pişirmiş olacaksınız. Sürenin büyük yumurtalarda daha uzun küçük yumurtalarda ise daha kısa tutulması gerektiği de göz önünde olmalıdır.

8. Cıvık

Cıvık resmi

Akı yumuşak, sarısı ise çok az pişmiş kıvamda olan yumurtalar cıvık olarak adlandırılmaktadır. Akışkan kıvamda olan yumurtanın pişme süresi 3 dakikadır. Kaynar suyun içinde 3 dakika pişirin ve sudan çıkartın.

9. Rafadan

Rafadan resmi

Rafadan yumurta pişirmek istiyorsanız öncelikle ısınan suya yumurtanızı koyun ve suyu ısıttığınız tencerenin kapağını kapatın. 4-5 dakika pişme süresinin ardından rafadan bir yumurta hazırlamış olacaksınız.

10. Kayısı Kıvamında

Kayısı Kıvamında resmi

Akı iyi pişmiş, sarısı ise kayısı kıvamında olan yumurtadır. Yumurtanızın kayısı kıvamında olmasını istiyorsanız suyu kaynatın. Yumurtalarınızı koyup 6-7 dakika kaynatmanız yeterlidir.

11. Katı Kıvamda

Katı Kıvamda resmi

Yumurtanın ak ve sarı kısımlarının çok iyi pişmiş halidir. Yumurta haşlanırken 4 dakika da beyazı pişer 10 dakika da tamamı katılaşır. Katı yumurta pişirmek için ise yumurtalarınızı kaynar suda 8-10 dakika kaynatmanız gerekiyor. Katı yumurtayı 8-10 dakikadan fazla haşlamayın besin değerini, etkisini kaybetmesin.

12. Çok Katı Kıvamda

Çok Katı Kıvamda resmi

Çok katı yumurta, beyazla sarısı çok aşırı pişmiş yumurtadır. Kaynayan suda 12 dakika haşlamanız yeterlidir. Ancak yumurta 10 dakikadan fazla piştiğinde, yumurta sarısı etrafında ’demir sülfür halkası’ olarak bilinen bir yeşil-gri halka meydana gelir. Bu da demirden yararlanmamızı engeller. Oysa yumurta demir minerali için çok iyi bir kaynaktır. Yumurta sarılarının etrafında yeşil halkalar oluşmaması için sıcak sudan çıkarınca soğuk suda bekletin.

Yumurta Nasıl Haşlanmalı? İçin Yorum ve Fotoğraflar

Yorum eklemek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş Yap ya da Üye Ol

TARİFİNİ SEVDİM'E
ÜYE OLUN KAZANIN!
Üye olarak size özel bir tarif defteri oluşturabilir, beğendiğiniz tarifleri ve püf noktalarını defterinize ekleyebilir; kendi tariflerinizi, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tarifini Sevdim'deki yarışmalara katılabilir, hediyeler kazanabilirsiniz.

En Yeniler

Videolu ve Resimli Yemek Tarifleri Sitesi

KATEGORİLER

TÜM KATEGORİLER