Yumurtayı tam kıvamında haşlamak için yumurtaların birbirine değmeyeceği büyüklükte bir tencere gereklidir. Tencere ne yumurtalar kaynarken dolaşacak kadar geniş ne de birbirine değecek kadar da dar olmalıdır. Öncelikle yumurtayı haşlayacağınız tencereyi hazırlayın ve içerisini su ile doldurun.
Yumurtaları sakın buzdolabından çıkarır çıkarmaz haşlamaya başlamayın. Bu kabuğunun zor soyulmasına adeta yumurtanın kabuğa yapışmasına ve çatlamasına neden olur. Yumurtaları haşlamadan önce oda sıcaklığında bekletin. Sonrasında haşlayın.
Yumurta haşlanırken yapılan en büyük hatalardan biri yumurtayı suyu ocağa koyduğumuz an içine atmaktır. Oysaki yumurtalar kaynayan suyun içine atılmalıdır. Aynı zamanda yumurtayı kaynamış suyun içerisine kaşık yardımıyla yavaşça bırakmanız yumurtanın dibe vurup çatlamasını önleyecektir.
Haşlanmış yumurtanızın kabuğunun çok kolay soyulmasını istiyorsanız haşlarken suyun içine bir çorba kaşığı sirke koyun. Sirkenin asidik özelliği yumurta kabuğunda bulunan kalsiyumu çözerek kabuğun daha kolay soyulmasını sağlayacaktır.
Pişen yumurtaları sıcak sudan alarak soğuk suya tutun. Hem yumurtaların sıcak suda pişmesini önleyebilir hem de daha hızlı soğumasına yardımcı olursunuz.
Yumurtalar oda sıcaklığına geldiğinde soyabilirsiniz. Soğuyan yumurtayı soymakta oldukça zor olduğundan dolayı sıcaklığını kontrol ederek kabuklarını ayırın.
Yumurtalarınızı daha kolay ve sorunsuz pişirmek için yumurta saati kullanabilirsiniz. Suyun içerisine koyduğunuz yumurtaların pişme süresi için saati kuracaksınız ve saat yumurtaların pişme süresini hesaplayacaktır. Bu sayede yumurtalarınızı istediğiniz kadar pişirmiş olacaksınız. Sürenin büyük yumurtalarda daha uzun küçük yumurtalarda ise daha kısa tutulması gerektiği de göz önünde olmalıdır.
Akı yumuşak, sarısı ise çok az pişmiş kıvamda olan yumurtalar cıvık olarak adlandırılmaktadır. Akışkan kıvamda olan yumurtanın pişme süresi 3 dakikadır. Kaynar suyun içinde 3 dakika pişirin ve sudan çıkartın.
Rafadan yumurta pişirmek istiyorsanız öncelikle ısınan suya yumurtanızı koyun ve suyu ısıttığınız tencerenin kapağını kapatın. 4-5 dakika pişme süresinin ardından rafadan bir yumurta hazırlamış olacaksınız.
Akı iyi pişmiş, sarısı ise kayısı kıvamında olan yumurtadır. Yumurtanızın kayısı kıvamında olmasını istiyorsanız suyu kaynatın. Yumurtalarınızı koyup 6-7 dakika kaynatmanız yeterlidir.
Yumurtanın ak ve sarı kısımlarının çok iyi pişmiş halidir. Yumurta haşlanırken 4 dakika da beyazı pişer 10 dakika da tamamı katılaşır. Katı yumurta pişirmek için ise yumurtalarınızı kaynar suda 8-10 dakika kaynatmanız gerekiyor. Katı yumurtayı 8-10 dakikadan fazla haşlamayın besin değerini, etkisini kaybetmesin.
Çok katı yumurta, beyazla sarısı çok aşırı pişmiş yumurtadır. Kaynayan suda 12 dakika haşlamanız yeterlidir. Ancak yumurta 10 dakikadan fazla piştiğinde, yumurta sarısı etrafında ’demir sülfür halkası’ olarak bilinen bir yeşil-gri halka meydana gelir. Bu da demirden yararlanmamızı engeller. Oysa yumurta demir minerali için çok iyi bir kaynaktır. Yumurta sarılarının etrafında yeşil halkalar oluşmaması için sıcak sudan çıkarınca soğuk suda bekletin.